Tri mudraca protiv Orbana

Evropska narodna partija je iz svog članstva suspendovala „Fides“ mađarskog premijera Viktora Orbana

Isključenje desno-konzervativnog „Fidesa“ mađarskog premijera Viktora Orbana iz Evropske narodne partije (ENP) prve su 8. februara zvanično zatražile dve demohrišćanske stranke iz Belgije i luksemburška Hrišćansko-socijalna narodna partija, čiji je član predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. U pismu predsedništvu ENP te tri partije navele su da se Orban „ponaša otvoreno suprotno“ vrednostima narodnjaka, te da – ocena lidera belgijske frankofone partije CdH Maksima Prevoa – „Orbanovi izgredi više nisu prihvatljivi“ pa se „ne mogu dalje podržavati“. Zahtev je dospeo na dnevni red ENP kada je iza njega (početkom marta) stalo 13 članica, čime je ispunjen uslov da isključenje ili suspenziju članice mora da zatraži najmanje sedam partija iz najmanje pet zemalja…

KORISNI IDIOTI Viktor Orban im je odgovorio da članovi ENP koji pozivaju na isključenje njegove stranke iz tog političkog bloka, inače najvećeg u Evropskom parlamentu, rade u korist svojih i njegovih levičarskih protivnika. Podvukao je i da su svi koji žele eliminaciju „Fidesa“, na čijem je on čelu od osnivanja (pune tri decenije), „što bi Lenjin rekao, korisni idioti“, i dodao da takvi „iako veruju da vode duhovnu borbu, zapravo samo služe interesima drugih“.
Partijska „porodica“ ENP bila je vrlo zabrinuta i zbog kampanje mađarske vlade protiv migrantske politike Evropske unije. Plakati koji su prikazivali „podrugljiva“ lica Junkera i Džordža Soroša (optužujući ih da su uticali na EU lidere da dozvole ulazak mnogobrojnih migranata, pretežno muslimana, u Evropu) s natpisima „I vi imate pravo da znate šta Brisel sprema“ izazvali su burne reakcije u Briselu. Komentarišući optužbe da kampanja njegove vlade protiv ovog političkog „dvojca“ ima antisemitske tonove, Orban je rekao da ih Mađari ne smatraju antisemitskim i da on „ne može ništa da učini oko činjenice da je Đerđ (Džordž) Soroš Mađar jevrejskog
porekla“…
Problem ENP sa „Fidesom“ i Viktorom Orbanom ostao je bez rešenja i nakon posete Manfreda Vebera Budimpešti 12. marta. Veber, inače predsednik Kluba poslanika ENP u Evropskom parlamentu (i jedan od glavnih kandidata za naslednika predsednika EK Junkera), pred Orbana je ultimativno postavio tri zahteva – da prestane s kampanjom protiv EU, izvini se kolegama iz ENP koje je nazvao „korisnim idiotima“, i da dozvoli Soroševom Centralnoevropskom univerzitetu da ostane i nastavi s radom u Budimpešti (od septembra treba da se preseli u Beč).
Mađarski premijer je ispunio samo prvi zahtev. Izvinio se svim poslanicima „narodnjaka“ koji su sporni citat Lenjina shvatili lično. I poručio da od kampanje protiv migrantske politike EU ni za pedalj neće odstupiti: „Odbrana evropskih vrednosti i hrišćana, kao i zaustavljanje masovne imigracije, za nas su važniji od discipline partije u okviru ENP.“

AUSTRIJSKI SCENARIO I skupština saveza stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu 20. marta u Strazburu je, sa 190 glasova „za“ i tri glasa „protiv“, izglasala suspenziju „Fidesa“.
Viktor Orban odluku o suspenziji „Fidesa“ iz familije ENP smatra kompromisom jer je primenjen „austrijski scenario“ prema kojem je formiran savet „tri mudraca“ koji treba da ispitaju kompatibilnost mađarskih državno-pravnih institucija sa evropskim. Odmah je medijima saopštio da će „mudracima“ ENP (Hermanu van Rompeju, Volfgangu Šiselu i Hansu Gertu Poteringu) u pregovorima suprotstaviti svoju komisiju „mudraca“ (Katalin Novak, Juditu Varga i Jožefa Sajera). Mađarski premijer smatra da će izveštaj biti gotov posle majskih izbora za Evropski parlament. „Potom ćemo Narodna partija i mi slobodno odlučiti o našim daljim uzajamnim odnosima“, istakao je Orban, smatrajući i da je vrlo otvoreno pitanje da li će poslanici „Fidesa“ posle izbora (ponovo) sesti u redove frakcije ENP… „Mi svoju politiku nećemo menjati“, još jednom je dao na znanje!

3 komentara

  1. Politička “vaga” Vašeg vrsnog dopisnika iz Mađarske analitički je besprekorna…! Pratim godinama njegove stručne komentare i kompletnu dijagnozu krajnje nemoći mađarske levice (a Vi ste Magazin leve orjentacije) u borbi protiv deceniju i po ultradesničarske vladavine Viktora Orbana. Nadam se da je suspenzija FIDESA u ENP prvi korak Brisela u “sređivanju” populističkih stranaka i u tom, najbrojnijem, korpusu, tzv. NARODNIH STRANAKA, ali i da za sve frakcije (bez obzira na ideološki predznak), uniformno mora da važi poštovanje evropskog zakonodavstva, bez obzira da li će Stari kontinent “sutra” biti Evropa država, Evropa nacija, ili Sjedinjene Evropske Države.

    5
    2
  2. “Mi svoju poilitiku nećemo menjati”… Pa onda Izveštaj Tri mudraca”, koji će, kako Viktor Orban predvidja, biti gotov nakon majskih izbora za EP – ništa ne menja! Po tome, Fides je već “slobodno” odlučio o svom “uzajamnom” odnosu sa Evropskom narodnom partijom (koja ga je upravo suspendovala iz članstva)… I ako madjarski konzervativci predvidjaju osvajanje 14 evropskih mandata, oni sa Salvinijevom (italijanskom) “Ligom”, poljskim “Pravom i Pravdom” (PiS) Jaroslava Kačinskog i Štraheovom (austrijskom) “Slobodarskom partijom”, bez obzira na broj mandata Le Penove – ne mogu formirati Frakciju koja će biti Treća snaga po jačini u Evropskom parlamentu. U takvom odnosu veličina, dakle, njihov politički uticaj na značajnije odluke biće – minoran. Uz to, EK za jesen priprema i vrlo oštar set zakona (uglavnom uskraćivanja novca iz EU fondova, a Madjarska je treći korisnik po povlačenju sredstava) protiv onih članica koje ne poštuju zakonodavstvo Unije, a zbog Orbanove politike prema Briselu protiv Madjarske već je aktiviran i “atomski” Član 7 (oduzimanje prava glasanja)… Kroz vrlo kvalitetne komentatorske analize g. Vujića, jasno se može vidieti političko-diplomatsko “lice i naličje” Orbanovog trajanja i ponavljanja… Jedino mi je jako žao što proevroppska opozicija u Madjarskoj (liberali, socijalisti, reformisti i socijaldemokrate) u ovom trenutku nemaju kritičnu masu birača koja bi (donekle) bila protivteža metastaziranom i na region Srednje Evrope prenesenom Orbanovom populizmu. Nažalost, madjarskoj opoziciji izostala je i podrška iz Brisela u onoj meri u kojoj je trebala da bude, a koliko pratim – vidim da je u njenim redovima tri četvrtine mladih, fakultetski obrazovanih ljudi… Ako EU u Madjarskoj želi “Vagu sa dva tasa” u kojoj će prevagu odlučivati nijanse (u ovom trenutku drugi tas u toj zemlji – ne postoji!) – neka striktno počne s kontrolom primene svojih propisa iu Madjarskoj, a ne samo da prema njoj ništa ne preduzima, već i da prećutno gleda “izvoz orbanizma” u države Srednje i Jugoistočne Evrope, odnosno Zapadnog Balkana. Posle će biti kasno.

    4
    2
  3. Uvek je diskutabilna svaka od kampanja FIDESA protiv migrantske politike EU, bez obzira o kojoj vrsti izbora je reč.Zašto? Jer, ako premijer Orban jedini brani “evropske vrednosti i hrišćane” – šta onda rade ostale države? I unijske i one koje to nisu… Da li zaista rade “u korist svoje štete” i definitivnog nestanka “stare” Evrope?… Madjarska, doista, ima viševekovnu bojazan (kao posledicu vrlo lošeg istorijskog iskustva), od konstantne pretnje nestanka madjarstva (i danas novim državljanima-nemadjarima transkribuje imena i menja prezimena, deli pasoše stanovnicima sa teritorija drugih zemalja koje su nekada bile u sastavu Velike Madjarske, maksimalno finansijski stimuliše natalitet madjarskih porodica, takodje i medjusobne brakove Madjarica i Madjara…). Pa to treba da bude osnovni cilj svake nacionalno odgovorne vlade, zar, ne!!!… S pravom se pitam – Šta će biti sa Slovenima (Madjari nisu Sloveni oni pripadaju Ugro-Finskoj grupi nacija) u Evropi koji o ovome što sam nabrojala gotovo više i ne vode računa (od broja medjusobno sklopljenih brakova, preko davanja slovenskih imena deci i njihovog uvodjenja u hrišćansku veru, do prirodnog priraštaja u njihovim porodicama i ostanka da žive i rade u matičnoj zemlji!… Tek sada presudite da li je Viktor Orban politički u pravu u onome što (uporno) radi! Ili, pak – nije… Madjarica sam (rodjena inače u Srbiji) koja čita “Pečat” (jer znam srpski jezik), živim na relaciji ove dve komšijske zemlje. a za vašeg dopisnika iz Madjarske mogu reći da je izvanredan poznavalac političkih prilika kako u mojoj maticii Madjarskoj, tako i u regionu Srednje Evrope. Verujem da bi bio i vrlo uspešan političar!…

    4
    3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *