При крају европског сна

Да ли присуствујемо крају дугогодишњег, промашеног сна о уједињеној Европи без сукоба, рампи, царина и тарифа?

Британији се жури да оконча агонију преговарања с Бриселом о условима и процедури изласка Уједињеног Краљевства из Европске уније (најављено за 29. март).
У Вестминстеру има наговештаја да би председница владе Тереза Меј могла, напросто, да залупи врата, заобиђе, игнорише или стави ван снаге уобичајену парламентарну процедуру која прописује 21 дан за ратификацију међународних уговора.

ИСТИНА ПО ЦЕНУ ОСТАВКЕ Лондон је, истина, већ најавио да ће Краљевина отићи из Европске уније у марту, а премијерка је још и намерна да скрати предвиђену процедуру одласка како би споразум с Бриселом о „мирољубивом разлазу“ могао да буде ратификован на време и по скраћеном поступку.
Уједињено Краљевство Велике Британије већ је раније објавило да ће отићи из ЕУ – тачно у 23 часа по Гриничу у петак 29. марта 2019. године. Одлука је последица референдума на коме су Британци, подсетимо, одлучили са 51,9 одсто према 48,1 посто да УК напусти ЕУ.
Показује се, међутим, да је одлуку о напуштању Уније било једноставније прогласити него реализовати.
Преговарачи британске владе утрошили су више од годину дана у натезању с Бриселом на тему како и по коју цену да се Краљевство ратосиља ЕУ. Мучно преговарање са озлојађеним Бриселом отегло се док, најзад, није постигнут договор – истина по цену оставке двоје министара у кабинету госпође Меј.
Већина посланика у Парламенту жели да избегне ситуацију у којој би Британија отишла из ЕУ без споразума јер би то произвело хаос на граничним прелазима и тешке поремећаје у трговини; мада присталице раскида ово доживљавају као сценарио застрашивања јавности.
Показује се да је досад обављен нешто мањи део посла формулисан у документу под насловом „Политичка декларација“. Тежи део посла остављен је премијерки Меј да уговор о одласку сумира и поменуту политичку декларацију и затим „прогура“ кроз Парламент по цену – како се већ испоставило – оставке два члана њене владе.
„Историјски уговор“ о напуштању „европског сна“ који, заправо, никада и није био британска фасцинација, требало је да прође кроз сито и решето посланика у Вестминстеру да би се, на крају, цео пројекат нашао пред посланицима Европског парламента.
Усаглашени уговор с Бриселом о начину и цени изласка Британије из Европске уније постао је сада легално оверени, обавезујући документ од 585 страница које детаљно саопштавају услове одласка Британије. Уговор саопштава обавезе и права грађана после брегзита. Ту, између осталог, стоји да ће грађани Уније имати право да раде и остану тамо где су се затекли у часу раскида; гарантује им се, даље, да ће ово важити и за чланове њихових породица. Лондон се, затим, обавезује да ће поштовати одредбе Европске уније за време договореног „прелазног периода“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *