ОСИГУРАЈ БУДУЋНОСТ

Удружење осигуравача Србије организује национално такмичење за студенте. Пријаве до краја месеца 

Удружење осигуравача Србије, у сарадњи са Факултетом организационих наука, организује национално такмичење за студенте у решавању пословних студија случајева из области осигурања. Такво такмичење у тој области се први пут организује на овим просторима, а циљ је унапређење сектора осигурања.

Пракса да студенти дају иновативна решења за пословне проблеме одавно се примењује у свету. Студенти у Србији све више добијају прилику да кроз такмичења покажу своје знање у различитим областима пословања. Само у организацији Истраживачког центра ФОН, претходних година одржано је више десетина таквих такмичења на којима су студенти могли да будућим послодавцима покажу своје знање и одговоре на изазове из праксе. Листа компанија, приватних и државних, које су досад ангажовале студенте је подужа.

Иако је концепт решавања студија случаја на задат стварни пословни проблем увелико познат, Удружење осигуравача Србије, први пут на овим просторима, организује такмичење чија је тема индустрија осигурања. Такав, у неку руку пионирски подухват, засад није познат у свету.

Изазови с којима се српски осигуравачи суочавају су крупни и сложени. У Удружењу осигуравача Србије истичу да на стандард грађана и ликвидност привреде не могу да утичу. Али на едукацију и подизање свести о предностима осигурања, као узроку слабије развијености осигурања, могу и да им је то приоритетан задатак. Полазећи од тога да многи нису довољно информисани, да не познају предности осигурања, сумњају у превару или да мисле да је осигурање скупо, Удружење води едукативну кампању „Осигурај будућност“ са циљем да покаже да је осигурање све само не трошак и да се куповином полисе улаже у оно што је највредније, а то је будућност. Едукација је, сматрају у УОС, начин да убрзамо развој осигурања и да се по статистичким параметрима приближимо развијеним државама. Студенти, својим идејама, могу да помогну. 

Пријављивање тимова траје до краја месеца. Право да се такмиче имају студенти основних и мастер студија, а очекује се учешће више десетина тимова из читаве Србије, пре свега из великих универзитетских центара, Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, као и са факултета из Зрењанина, Суботице, Чачка, Краљева, Бора. Природно би на такмичење требало да се пријављују студенти који се директно или индиректно баве облашћу осигурања, али не постоје никакве рестрикције у смислу пријава студентских тимова. 

Такмичење у решавању пословних студија случајева је симулација консултантског посла. Тимови студената ће имати по четири члана. Њих најпре очекује предселекција и избор најискуснијих и најмотивисанијих тимова који ће имати могућност да решавају изазовне задатке дате у студији случаја. Након предселекције представници УОС ће кроз менторски рад студентима детаљније појаснити сложеност и проблематику са којом се сектор осигурања суочава у Србији. Завршница такмичења биће одржана 18. и 19. фебруара. Тада ће, током 24 сата, студенти бити у популарном „карантину“. Њима ће бити онемогућена комуникација са светом да би се обезбедила оригиналност њиховог решења. Током тог периода кроз симулацију консултантског рада мораће да нађу решење за реалне пословне проблеме у области осигурања. Своја решења представиће пред стручним жиријем, који ће бити састављен од еминентних експерата из области осигурања, представника Управног одбора Удружења осигуравача Србије. Задатак жирија је да на основу завршних презентација студентских тимова оцене најоригиналније и најизводљивије решење.

Циљ такмичења је да студенти осете комплексност реалних пословних проблема и да своја теоријска знања стечена у учионици примене у пракси. Тиме ће на најбољи начин приказати способност да се носе са највећим пословним изазовима. Своје редовне, испитне задатке студенти на овом такмичењу замењују реалним проблемима.

Осим доказивања знања, што је највећи бенефит такмичења „Осигурај знање 2019“, победници ће своје решење представити на Копаоник бизнис форуму, на панелу о осигурању које организује Удружење осигуравача Србије. Тако ће, осим жирија, предлоге победничког тима моћи да чују и бројни економски стручњаци.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *