Почетна / Интервју / ЧАСЛАВ ОЦИЋ, АКАДЕМИК – МАСКЕ СУ, КОНАЧНО, ПАЛЕ

ЧАСЛАВ ОЦИЋ, АКАДЕМИК – МАСКЕ СУ, КОНАЧНО, ПАЛЕ

У Српској академији наука и уметности, а и изван њеног здања, формирала су се два „табора“ – један указује на потребу утемељења САНУ као „бастиона“ одбране државних интереса, а други подржава избор кадрова доказане анационалне, лево либералне оријентације, због чега уживају поверење и подршку НВО сектора, па чак и странаца, што није забележено у досадашњој пракси оваквих институција у свету

Изборна скупштина за нове чланове САНУ одржана је 8. новембра, после дуге и бучне полемике која је пратила цео изборни процес. Више него икад раније, чини се, до медија и најшире јавности долазиле су приче о разним закулисним радњама, које највишој српској научној и културној институцији не могу да служе на част. У самој Академији, а и изван њеног здања, формирала су се два „табора“ – један указује на потребу утемељења САНУ као „бастиона“ одбране државних интереса, а други подржава избор кадрова доказане анационалне, лево либералне оријентације, због чега уживају поверење и подршку НВО сектора, па чак и странаца, што није забележено у досадашњој пракси оваквих институција у свету.
О томе шта се изборима постигло разговарамо са академиком Чаславом Оцићем, интелектуалцем захваљујући коме су (истина, делимично) „маске коначно пале“. У том смислу, својеврстан допринос откривању чињеница било је, између осталог, и оно што је академик Оцић рекао у разговору који је у нашем листу објављен у јеку дискусија и јавних полемика уочи саме изборне скупштине САНУ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *