Почетна / Вести / Вучић и Путин сат времена у четири ока, од тога 50 минута о Косову

Вучић и Путин сат времена у четири ока, од тога 50 минута о Косову

Председник Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин разговарали су у четири ока сат времена. Разговору су присуствовали руски министар спољних послова Сергеј Лавров и помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је председника Русије Владимира Путина упознао до најситнијих детаља o стању на КиМ, о томе шта Србија жели, као и каква је улога Русије и какву врсту подршке очекујемо.

„Детаљно и темељно за два сата разговора, 50 минута смо разговарали о КиМ. Причао сам о ситуацији уколико би се провокације наставили, уколико би постојали било какви напади на наш народ на Косову. Причали смо у ситуацији у региону, и у БиХ, и у Републици Српској, о ситуацији после референдума у Македонији. Не постоји регионална тема коју нисмо детаљно анализирали.“

Вучић је рекао да су разговарали и о неким конкретним корацима о којима не може да говори, али да је захвалан Путину за подршку коју пружа нашем народу и нашој држави.

Упитан да ли је Путина упознао са „планом о разграничењу“, Вучић је рекао да нема шта да прича о плану који су одбациле и земље ЕУ, и Албанци и Срби.

„Мислио сам да је то рационално решење, али нико други није мислио. Причао сам о ситуацији, о страховима које имам уколико би се провокације наставиле и уколико би постојали било какви напади на живот и имовину нашег народа на КИМ“, рекао је Вучић.    

„Наишли смо на разумевање, искрен и пријатељски став Путина према српском народу и држави. Захвалан сам председнику Путину на ставу о нашем народу и држави. 
Разговарали смо и о ситуацији у региону, као и позицији Србије према НАТО-у.“

„Ми радимо на јачању наше армије и војно смо неутрални. Разговарали смо о важним економским односима, о РЖД-у и свему што чине у Србији. Разговарали смо и о ’Турском току‘, јер нам треба све више гаса. Уколико би било проблема с Украјином, желимо да примамо гас преко Бугарске из ’Турског тока‘“, рекао је Вучић. 

Вучић је нагласио да очекује да у наредне две-три недеље сазнамо датум Путинове посете нашој земљи.

„Путин ми је рекао: ’До веома скорог виђења‘.“

Вучић је закључио да очекује да посета председника Русије донесе више економских резултата, убрзани раст наше економске размене, подршку нашем територијалном интегритету и нашем независном и слободном одлучивању.

 

Вучић пренео Путину: Далеко смо од решења за Косово

Председник Србије Александар Вучић пренео је руском председнику Владимиру Путину да је решење за Косово још далеко, а такође је још једном потврдио опредељење Србије за војну неутралност. Руски председник је рекао да ће са Вучићем разговарати о економској сарадњи, али и о политичкој ситуацији у региону.

Вучић је на почетку састанка, а пре сусрета у четири ока са руским председником, изразио захвалност Путин за позицију коју показује према питањима која су животно важна за Србију.

„Као што знате ситуација на Балкану је веома сложена, Србија се суочава са многобројним провокацијама на свакодневном нивоу. Без обзира на то, наша тежња је да постигнемо компромис и очувамо мир и стабилност, али веома смо далеко од решења за Косово и Метохију“, рекао је Вучић.

Он је поновио став да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност.

„Мислим да је Србија данас једина земља на Западном Балкану са таквом тежњом“, додао је председник Србије.

„Што се тиче наших економских веза, Ви сте правилно рекли да наша робна размена расте“, констатовао је Вучић и на крају обраћања позвао председника Русије да посети Београд.

Путин је на састанку са Вучићем рекао да морају да разговарају о ситуацији на Балкану.

„Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону“, додао је Путин.

Он је са задовољством констатовао да расте ниво робне размене између две земље као и ниво руских инвестиција у привреду Србије.

Вучић је раније рекао да је ово један од назначајнијих састанака са руским колегом од којег ће, као је најавио, затражити подршку.

Разговор председника Србије и Русије настављен је потом иза затворених врата.

Сусрет председника Вучића и Путина почео је у Кремљу тачно у 13 сати.

Ово је, иначе, њихов други сусрет у овој години.

3 коментара

 1. unutrašnji dijalog

  PERFIDNA VUČIĆEVA POLITIKA

  ZAŠTO Vučić nije upoznao Putina sa njegovim zahtevom za RAZGRANIČENJE sa Albancima, i sa KOMPROMISOM koji hoće lično da sprovede, kao što nije upoznao Srpski narod? Uvek Vučić daje dvosmisllene, neodredjene pojmove i zaključke koji se mogu različito tumačiti, a na kraju ispadne dijametralno suprotno na štetu Srbije (tako je bilo i sa Briselskim sporazumom – krije se od srpskog naroda – da sakrije veleizdaju).

  VUČIĆEVO RAZGRANIČENJE: nije naznačio jel misli na RAZGRANIČENJE NA KOSOVU ili RAZGRANIČENJE izmedju Srbije i Kosova? Vučić na taj način svesno zamajava Srbiju, jer postoi indicija da je mislio na „integrisanu administrativnu liniju“ u državnu granicu sa albanskom carinom prema Kosovu – ZA RAZGRANIČENJE, drugi izraz za DEMARKACIJU – jer je pre toga Haćim tražio DEMARKACIJU GRANICE zbog finalizacije Briselskog sporazuma? I tu se ogleda Vučićeva PERFIDNOST jer Tači traži demarkaciju, a Vučić upotrabljava izraz razgraničenje (očigledno sve radi u dogovoru sa Tačijem)?

  VUČIĆEV KOMPROMIS sa Albancima (Srbija da dobije od Tačija-Kosova Prednacrt STATUTA ZSO – proglase normalizaciju (za ulazak Kosova u UN), je takodje tajna za Srpski narod koji mora da tumači izmedju redova! I tu je Vučić pročitan: on je stalno govorio da Srbija nije dobila Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), odnosno Prednacrt STATUTA RADA ZSO, interni akt (ali nikada narodu neće da kaže da će ZSO raditi po zakonima i Ustavu države Kosovo, pprikriva predaju teritorije KiM). Vučić govori da nikada neće ON i Srbija priznati Kosovo (!)… ako ne priznaje – zašto predaje teritoriju – zašto je Briselskim sporazumom Kosovu dao sve atrubute „Albanske muslomanske države Kosovo“, a 6 godina laže Srpski narod kako je to naša južna pokrajin a sa privremenim institucijama (bila pre BS), da zamaže oči srpskom narodu da ne vidi veleizdaju! – AKO JE KOSOVO I DALJE SRPSKA POKRAINA – zašro nije naznačeno Odredbama u Briselskom sporazumu, zašto su ukinute sve državne institucije Srbije, zašto su Srbi integrisani u kosovske institucije??? Pošto je narod nezadovoljan Briselskim pregovorima – traže se nove „opcije“ da se istorijski preda-pokloni Kosovo Albanskim muslimanima, da se učlani u UN, Unesko, formira vojska KS… To su nove opcije (koja upali):

  KOREKCIJA GRANICE (zamena teritorije): Sever Mitrovice za Preševski kraj? Ili AMERIČKA OPCIJA: da Vučić i Tači reše Kosovo: cilj isti: Kosovo Albanska država (Zna se kako će Vučić rešiti Kosovo: noćima ne spava, smišlja formulu kako da prevari srpski narod)…

  KOREKCIJA GRANICE
  6  0
 2. ljiljana Stajic

  Kosovo je autonomna pokrajina rep srbije. Tacijev plan za korekciju granica je ogromna prevara. I srbi netreba da prihvate zato sto kako je sada sve rep. Srbija.
  3  0
 3. Вучић каже „да је добио све шта је тражио“,али ми се некако чини да „шта је тражио-то је и добио“ !!
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *