Vučić i Putin sat vremena u četiri oka, od toga 50 minuta o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u četiri oka sat vremena. Razgovoru su prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je predsednika Rusije Vladimira Putina upoznao do najsitnijih detalja o stanju na KiM, o tome šta Srbija želi, kao i kakva je uloga Rusije i kakvu vrstu podrške očekujemo.

„Detaljno i temeljno za dva sata razgovora, 50 minuta smo razgovarali o KiM. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavili, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo u situaciji u regionu, i u BiH, i u Republici Srpskoj, o situaciji posle referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali.“

Vučić je rekao da su razgovarali i o nekim konkretnim koracima o kojima ne može da govori, ali da je zahvalan Putinu za podršku koju pruža našem narodu i našoj državi.

Upitan da li je Putina upoznao sa “planom o razgraničenju”, Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

“Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KIM”, rekao je Vučić.    

„Naišli smo na razumevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i državi. Zahvalan sam predsedniku Putinu na stavu o našem narodu i državi. 
Razgovarali smo i o situaciji u regionu, kao i poziciji Srbije prema NATO-u.“

„Mi radimo na jačanju naše armije i vojno smo neutralni. Razgovarali smo o važnim ekonomskim odnosima, o RŽD-u i svemu što čine u Srbiji. Razgovarali smo i o ’Turskom toku‘, jer nam treba sve više gasa. Ukoliko bi bilo problema s Ukrajinom, želimo da primamo gas preko Bugarske iz ’Turskog toka‘“, rekao je Vučić. 

Vučić je naglasio da očekuje da u naredne dve-tri nedelje saznamo datum Putinove posete našoj zemlji.

„Putin mi je rekao: ’Do veoma skorog viđenja‘.“

Vučić je zaključio da očekuje da poseta predsednika Rusije donese više ekonomskih rezultata, ubrzani rast naše ekonomske razmene, podršku našem teritorijalnom integritetu i našem nezavisnom i slobodnom odlučivanju.

 

Vučić preneo Putinu: Daleko smo od rešenja za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rešenje za Kosovo još daleko, a takođe je još jednom potvrdio opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost. Ruski predsednik je rekao da će sa Vučićem razgovarati o ekonomskoj saradnji, ali i o političkoj situaciji u regionu.

Vučić je na početku sastanka, a pre susreta u četiri oka sa ruskim predsednikom, izrazio zahvalnost Putin za poziciju koju pokazuje prema pitanjima koja su životno važna za Srbiju.

„Kao što znate situacija na Balkanu je veoma složena, Srbija se suočava sa mnogobrojnim provokacijama na svakodnevnom nivou. Bez obzira na to, naša težnja je da postignemo kompromis i očuvamo mir i stabilnost, ali veoma smo daleko od rešenja za Kosovo i Metohiju“, rekao je Vučić.

On je ponovio stav da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost.

„Mislim da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa takvom težnjom“, dodao je predsednik Srbije.

„Što se tiče naših ekonomskih veza, Vi ste pravilno rekli da naša robna razmena raste“, konstatovao je Vučić i na kraju obraćanja pozvao predsednika Rusije da poseti Beograd.

Putin je na sastanku sa Vučićem rekao da moraju da razgovaraju o situaciji na Balkanu.

„Uveren sam da je neophodno da razgovaramo i o situaciji u regionu“, dodao je Putin.

On je sa zadovoljstvom konstatovao da raste nivo robne razmene između dve zemlje kao i nivo ruskih investicija u privredu Srbije.

Vučić je ranije rekao da je ovo jedan od naznačajnijih sastanaka sa ruskim kolegom od kojeg će, kao je najavio, zatražiti podršku.

Razgovor predsednika Srbije i Rusije nastavljen je potom iza zatvorenih vrata.

Susret predsednika Vučića i Putina počeo je u Kremlju tačno u 13 sati.

Ovo je, inače, njihov drugi susret u ovoj godini.

3 komentara

  1. unutrašnji dijalog

    PERFIDNA VUČIĆEVA POLITIKA

    ZAŠTO Vučić nije upoznao Putina sa njegovim zahtevom za RAZGRANIČENJE sa Albancima, i sa KOMPROMISOM koji hoće lično da sprovede, kao što nije upoznao Srpski narod? Uvek Vučić daje dvosmisllene, neodredjene pojmove i zaključke koji se mogu različito tumačiti, a na kraju ispadne dijametralno suprotno na štetu Srbije (tako je bilo i sa Briselskim sporazumom – krije se od srpskog naroda – da sakrije veleizdaju).

    VUČIĆEVO RAZGRANIČENJE: nije naznačio jel misli na RAZGRANIČENJE NA KOSOVU ili RAZGRANIČENJE izmedju Srbije i Kosova? Vučić na taj način svesno zamajava Srbiju, jer postoi indicija da je mislio na “integrisanu administrativnu liniju” u državnu granicu sa albanskom carinom prema Kosovu – ZA RAZGRANIČENJE, drugi izraz za DEMARKACIJU – jer je pre toga Haćim tražio DEMARKACIJU GRANICE zbog finalizacije Briselskog sporazuma? I tu se ogleda Vučićeva PERFIDNOST jer Tači traži demarkaciju, a Vučić upotrabljava izraz razgraničenje (očigledno sve radi u dogovoru sa Tačijem)?

    VUČIĆEV KOMPROMIS sa Albancima (Srbija da dobije od Tačija-Kosova Prednacrt STATUTA ZSO – proglase normalizaciju (za ulazak Kosova u UN), je takodje tajna za Srpski narod koji mora da tumači izmedju redova! I tu je Vučić pročitan: on je stalno govorio da Srbija nije dobila Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), odnosno Prednacrt STATUTA RADA ZSO, interni akt (ali nikada narodu neće da kaže da će ZSO raditi po zakonima i Ustavu države Kosovo, pprikriva predaju teritorije KiM). Vučić govori da nikada neće ON i Srbija priznati Kosovo (!)… ako ne priznaje – zašto predaje teritoriju – zašto je Briselskim sporazumom Kosovu dao sve atrubute “Albanske muslomanske države Kosovo”, a 6 godina laže Srpski narod kako je to naša južna pokrajin a sa privremenim institucijama (bila pre BS), da zamaže oči srpskom narodu da ne vidi veleizdaju! – AKO JE KOSOVO I DALJE SRPSKA POKRAINA – zašro nije naznačeno Odredbama u Briselskom sporazumu, zašto su ukinute sve državne institucije Srbije, zašto su Srbi integrisani u kosovske institucije??? Pošto je narod nezadovoljan Briselskim pregovorima – traže se nove “opcije” da se istorijski preda-pokloni Kosovo Albanskim muslimanima, da se učlani u UN, Unesko, formira vojska KS… To su nove opcije (koja upali):

    KOREKCIJA GRANICE (zamena teritorije): Sever Mitrovice za Preševski kraj? Ili AMERIČKA OPCIJA: da Vučić i Tači reše Kosovo: cilj isti: Kosovo Albanska država (Zna se kako će Vučić rešiti Kosovo: noćima ne spava, smišlja formulu kako da prevari srpski narod)…

    KOREKCIJA GRANICE

  2. ljiljana Stajic

    Kosovo je autonomna pokrajina rep srbije. Tacijev plan za korekciju granica je ogromna prevara. I srbi netreba da prihvate zato sto kako je sada sve rep. Srbija.

  3. Vučić kaže “da je dobio sve šta je tražio”,ali mi se nekako čini da “šta je tražio-to je i dobio” !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *