Јавни и тајни разлози протеста у Румунији

НОВА ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА

Од како је Николае Чаушеску свргнут, пре 28 година, протести попут садашњих нису забележени. Држава је толико уздрмана да су аналитичари почели да говоре о „новој обојеној револуцији у овој држави“

Демонстрације су организовали пред зградом владе на Тргу победе припадници румунске дијаспоре којих само у Европи има три милиона. Румуни који не живе у матичној држави окупљени су у Федерацију Румуна, а она руководи акцијама дијаспоре. Румунски гастарбајтери су дошли у Букурешт из скоро свих европских држава јер су наводно љути због начина на који се управља њиховом домовином. Кажу да су своју земљу напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренео је АП. Међу демонстрантима на Тргу победе је, како преноси румунска телевизија „Антена 3“, примећен и амбасадор САД у Румунији Ханс Клем, што протесту даје политички контекст који превазилази питања корупције и доношења закона о амнестији.
Масовне антивладине протесте (са 250.000 учесника), започете 10. августа, обележили су агресивност демонстраната, страдање људи, хапшења и подношења кривичних пријава. Различити извори саопштавају различито о броју страдалих, али најчешће се наводи да је живот изгубило четворо људи, док је повређено 450 демонстраната и 35 полицајаца. Полиција је употребила сузавац и водене топове. Представник полиције саопштио је да су путеви до Трга победе били блокирани, што говори о доброј организацији протеста.
Председник Румуније Клаус Јоханис осудио је прекомерну употребе силе од стране жандармерије и затражио објашњење од министра унутрашњих послова.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Dog god ambasadori (pa bili oni i americki) slobodno vrsljaju po zemljama haos je zagarantovan.Svi imaju pravo da vole i rade za koga hocu ali samo do granije moga zivota.Davno su oni nekaznjeni presli te granice i ne samo oni.Sto strani sto domaci placeni.Tu je klkjuc svih zala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *