Почетна / Интервју / Проф. др Ђорђе Ђукић: Политичке елите гурају Србију у бездно (1. део)

Проф. др Ђорђе Ђукић: Политичке елите гурају Србију у бездно (1. део)

Имамо ужасно раслојавање становништва. До 2000, док је земља била затворена, то раслојавање је било видљиво, међутим, од тада расте геометријском прогресијом

Разговарала Невенка Стојчевић / Фотографије Милан Тимотић

У Српској академији наука и уметности (САНУ) недавно је научној јавности, привредницима и новинарима представљен зборник „Прилози за привредну историју Југославије и Србије“, са посебним освртом на хиперинфлацију и постхиперинфлацију. Књига је на видело изашла захваљујући изузетној сарадњи Одбора за економске науке САНУ и Економског факултета у Београду, односно напорима академика проф. др Часлава Оцића и декана проф. др Бранислава Боричића. Судећи по расправама научника – аутора, редактора, рецензената и људи из привреде – ова књига је „алфа и омега“ за разумевање процеса који су Србију оборили „на колена“. Изостанак позваних неистомишљеника вероватно је знак њиховог слагања са изнесеним ставовима.

Саговорник „Печата“ проф. др Ђорђе Ђукић, предавач на Економском факултету у Београду, члан Савета Народне банке Југославије од октобра 1993. до августа 1998. и један од редактора књиге, сматра да до хиперинфлације која је разорила српску привреду и српско друштво није ни требало, ни смело да дође. „Нажалост, почетком тих несрећних 90-их је изостала чврста одлука политичког врха тадашње СР Југославије да се хиперинфлација спречи. Наш циљ је био да овом књигом, заснованом на документима, докажемо да се ништа не догађа случајно, да одговорности политичких елита за негативне процесе који трају деценијама практично нема, и да насупрот психологији кратког памћења као одговорни професионалци имамо обавезу да генерацијама које долазе оставимо забележено како су поменуте политичке елите гурале Србију у бездно“, каже Ђукић на почетку разговора.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Ja nisam ekonomista.Ali evo ja sam skoro dokucio.Da bi se Srbija spasila od enoirmnoih kolicina dinara u bivsim republikama morala je taj novac obezvrediti.Neko ce reci pa mogla je promeniti valutu.Da mogla je ali verovatno svetski mocnici nisu dozvolili,jer je Srebija pretendovala da bude naslednik Jugoslavije.Po meni ni devalvacoija nije razorila privredu.Privreda se planski razara.evo i dan danas.nije dovrsena.Problem Srba i Srbije je u Srbiji.Ako bi ga ja rekao niko ga ne bi objavio.I jos jedo.50% Srbske vlade je proamericko,25% pro evropsko 25% prorusko.Niko u ovoj zemlji nema vremena niti dozvolu da se bavi Srbima.Da Srbima bavimo se mi ostalima u Srbiji.Jos i ovo.A SANU,to je vec prica za sebe.
    5    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *