О западњаку Tургењеву мало друкчије

Убеђени либерал Тургењев стварао је дела у којима је либерална идеја побеђена почвеничком, зато што му веродостојност ликова ниje диктирала његова грађанска идеологија, него уметничко гледиште и осећај

Због чега су велики писци „златног доба“ руске класике наши савременици, и шта нам – када се вратимо век и по уназад – говоре њихова неслагања, „усијана“ у времену великих политичких превирања, узаврелих страсти и оштрих страначких супротстављености; У неколико наставака које објављујемо (од прошлог броја) „Печатови“ аутори откривају како су моћ и утицај либералне идеје и грађанске идеологије дубоко поделиле руске ствараоце – у прошлости једнако као и данас!

Као што је познато, песник је у Русији увек нешто више него песник. Иван Тургењев, међутим, био је – више песник него „више него песник“. И баш то га је доводило у неприлике. Чак и ако би покушао да проповеда (а јесте, што му Достојевски никад није опростио) његов исконски приповедачко-лирски дар спонтано би га водио у неке друге сфере, мирније и душевније од планираних. Ето, на пример, славни роман „Очеви и деца“ замишљен је да би дезавуисао „нихилисту“, а десило се супротно – изазвао је саосећање према њему. Добили смо живог, веродостојног човека, и ту више није било важно да ли је у питању нихилиста, социјалиста или конзервативац – читаоци су покорени.

С друге стране, Тургењев је патио од доброг укуса. И управо тај добар укус му је дошаптавао да је немогуће истовремено бити и позитиван јунак и аутор. По мишљењу Лава Пирогова, данашњи писци то углавном заборављају, плашећи се да ће деловати као мекушци. Мала илустрација. Едуард Лимонов пише отприлике овако: „Био сам мишићав, весео и зао; девојке су падале у несвест кад бих ја улазио у пивницу“, – и проницљиви читалац се одмах досећа: „Аха, он је био мишићав, весео и зао; девојке су падале у несвест кад би он улазио у пивницу“. А требало би некако друкчије, деликатније.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *