Обележена 19. годишњица агресије НАТО на Србију (СРЈ)

И овог марта Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и друга независна нестраначка удружења одају почаст жртвама НАТО агресије на нашу земљу

У агресији Северноатлантског савеза 1999. године пало је преко хиљаду бранилаца, војника, полицајаца и њихових старешина, као и више хиљада цивила међу којима и 87 малишана. Списак цивилних жртава, нажалост, још увек није утврђен иако се њихов број процењује на око 3.000. Колико је људи изгубило живот по окончању оружане агресије због тешких рањавања, неексплодираних касетних бомби, тровања хемијским супстанцама услед разарања рафинерија и фабрика хемијских производа, а посебно услед закаснелих последица коришћења оружја са осиромашеним уранијумом, тешко да ће икада бити прецизно утврђено. Штета од разарања индустрије, инфраструктуре, стамбених и објеката од јавног значаја процењена је на више од 100 милијарди долара.

Тим поводом у Дому Војске Србије 21. марта је одржана конференција са темом „19 година од почетка агресије НАТО – агресија која се наставља“ којој су присуствовали представници државних институција и органа, Војске Србије, Српске православне цркве, делова српског народа из региона, те амбасадор Белорусије Валериј Бриљов и представници других амбасада пријатељских земаља, гости из Црне Горе, Републике Српске, Немачке, Македоније и други.

На конференцији су говорили проф. др Момир Булатовић, ранији председник Савезне владе СРЈ, мр Никола Шаиновић, ранији председник владе Србије и потпредседник Савезне владе СРЈ, Миломир Миладиновић, генерал у пензији, председник Клуба генерала и адмирала Србије, Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, Слободан Петковић, генерал у пензији, проф. др Милован Милутиновић, председник организације старешина Војске Републике Српске, Бернд Душнер, председник Пријатељства баварског рада Пфафенхофена и Ваљева и други.

Учесници конференције су усвојили два апела, први којим се покреће иницијатива да се поводом 20. годишњице агресије, 2019. прогласи годином мораторијума на војне вежбе Србије са НАТО-ом како би се и на тај начин одала почасти палим браниоцима отаџбине и цивилним жртвама НАТО агресије, и други: да се заустави даљи раст напетости и продубљивање неповерења у глобалним односима, да се унапреди дијалог и прихвати партнерство и равноправност као основа односа међу великим силама и да се на тај начин отклони растућа опасност од неконтролисаног развоја и глобалног конфликта.

У суботу, 24. марта Београдски форум и Клуб генерала и адмирала Србије организују полагање цвећа код споменика деци жртвама агресије, Парк „Ташмајдан“ (11 ч.) и код споменика жртвама НАТО агресије у парку „Ушће“, Нови Београд (12 ч.).               

Један коментар

  1. Ранко Р. Спалевић

    Била је част да се буде присутан на Конференцији, том изузетном скупу – достојанственом, са говорницима које краси родољубље, истинољубивост и истрајност у борби како за очување слободе и достојанства, тако и сјећања на све оне који су нас као жртве бруталне НАТО агресије напустили физички.

    Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала и ове године су осмислили достојанствен прогррам обележавања тужне, деветнаесте годишњице НАТО агресије – агресије која траје, што су учесници у садржајним излагањима и аргументовали.

    Лично, на мене као и пријатеље окупљене око пројекта Култура сећања Новобеограђана најајчи утисак оставили су два усвојена апела., посебно АПЕЛ – иницијатива државним органима да се поводом 20-те годишњице агресије, 2019. година прогласи годином мораторијума на војне вежбе Србије са НАТО-м
    Дакле, Конференција се није бавила собом, но је искорачила и у будућност, будуће активности засноване на болним ранама прошлости и тегобне садашњости.

    Присуство и учешће угледних и ванстраначких личности сам,о потврђује да ове, већ традиционалне конференције и су не само препознатљиве но и незаобилазне на мапи слободарских истинољубивих осећања – на мапи културе сећања. Посјета местима сећања – споменик у Ташмајданском парку “Били смо само деца” и “Вечна ватра” (једини споменик жртвама НАТО агресије!) заокружиће ове дане сјећања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *