Мртве душе из шпијунског мрака

Пре него што су утврђене кључне чињенице покушаја убиства Сергеја Скрипаља, британска штампа евидентира читав низ других досад неразјашњених ликвидација. Готово све се оне, да се не пропусти прилика, стављају на душу Владимира Путина

Као у стара добра времена Хладног рата између совјетског и западног блока, актуелни односи Русија–Британија запали су у стање дубоког замрзавања које прети да отвори могућности за све исходе, нарочито опасне.

ВЕЛИКИ САТАНА У КРЕМЉУ Шпијунски инцидент од 4. марта у британском граду Солсберију у пуном је цвату. Још ништа није доказано, али сва пропагандна оружја су извучена на положаје, а Владимир Путин је већ разапет на британски крст. Русија је рогати ђаво који прети лагодном миру устаљених чињеница у супериорном свету западних демократија. Још само да се демократије усагласе којим мукама ће се подвргнути Велики Сатана у Кремљу будући да империје углавном не дејствују на основу чињеница (оне ометају перцепцију кривице других и превише су тврдоглаве).

Из Москве је прошле седмице, одмах по избијању шпијунске „афере Скрипаљ“, на Острво стигло званично саопштење из руског Министарства спољних послова: Русија са тровањем у Солсберију нема никакве везе, а цела прича о Сергеју Скрипаљу, руском шпијуну високог војног чина, који је „окренуо ћурак“ и почео да служи британској контраобавештајној служби МИ6, покренута је само да би се прикрила британска обавештајна делатност у Русији.

Званична прича за јавност саопштава да је руски обавештајни пуковник Сергеј Скрипаљ прошле године, у пакету размене шпијуна високе обавештајне вредности између Лондона и Москве, транспортован кући и ослобођен у замену за британске обавештајце на „непријатељској територији“.

Пуковник Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија тренутно су у критичном стању након што су, како гласи званична британска верзија, били „изложени отровном нервном гасу“ у Солсберију, где је Скрипаљ добио азил и смештај. Антитерористичка јединица блокирала је све прилазе кући и део оближњег градског кварта у Солсберију, а мере детоксикације терена уведене су на ширем простору.

Званична истрага, за сада, барата податком да су отац и кћерка 4. марта посетили тржни центар у Солсберију пре него што су пронађени у конфузном стању на оближњој клупи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *