Епископ Иринеј: Црква више никакве уступке по питању Косова неће подржати

Епископ бачки и портпарол Српске православне цркве Иринеј Буловић изјавио је да је позив на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији „сасвим уместан и користан“, и изнео уверење да ће став Цркве неће бити да се пружају даљи уступци Приштини, пошто је „максимум компромиса са српске стране већ понуђен“.

Он је у емисији „Седмица“ Првог програма Радио-Београда истакао да је питање Косова и Метохије Гордијев чвор и да захтева „суштински и свенародни“ одговор.

„Због тога је позив на дијалог сасвим уместан и користан, јер никада једна група људи, било која — политичка, научна, уметничка — не може увек са сигурношћу тврдити да изражава став већине. То не можемо чинити чак ни ми епископи, то не можемо тврдити чак ни за вернике, а камоли за народ у целини. Значи, добро је ослушнути разне гласове и мишљења“, рекао је Буловић, а пренела Информативна служба СПЦ.

Поводом најављеног унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, он је оценио да термин „унутрашњи“ није најсрећнији израз.

„Пре бих рекао да се ради о свесрпском дијалогу, па је он у том смислу и унутрашњи и спољашњи и због тога је веома важан“, истакао је епископ.

Према његовим речима, сваки покушај решења — било у правцу даљег попуштања, постепене капитулације, било у правцу одбране наших легитимних права на сопствену територију — мора се заснивати на ставу већине народа.

„Немогуће је доношење радикалне одлуке (као што је, на пример, промена Устава) ни прелажење преко „црвених линија“, а да иза тога не стоји већина. Таква решења не би била животно одржива. Дакле, дијалог је користан јер може да покаже шта народ мисли“, казао је портпарол СПЦ.

Поводом изјаве министарке Зоране Михајловић о СПЦ и ставу патријарха, он је додао да дијалог мора бити „слободан, искрен, не сме бити ограничења, не сме ничији став унапред бити оквалификован“.

На питање какав је став СПЦ заузела пред почетак дијалога, епископ бачки је рекао да је његово апсолутно убеђење да ће став у СПЦ бити јединствен и да неће бити за даље уступке по питању КиМ, него за сваки напор да се оно очува као део српске државе, као српска територија.

„Ми смо свесни да неки модус вивенди треба изнети. Треба да се иде на компромис на терену, али да он никада не подразумева нашу спремност на формално и суштинско отуђење“, рекао је епископ бачки и додао:

„Са наше стране је већ понуђен компромис — Бриселски споразум и Заједница српских општина. То је, иако понижавајући, ипак какав-такав оквир и ништа друго до компромис. Сматрам да је максимум компромиса са српске стране већ понуђен“.

„Шта би био излаз? Да се унутар постојећих граница створи јак механизам који би обезбедио најширу могућу аутономију“, сматра Иринеј Буловић.

Он је објаснио да се на светској сцени ситуација променила и да је знатно повољнија него пре 15 или 20 година, јер „Запад данас не може да издиктира своју вољу великом и моћном Истоку; једноставно, мора да преговара“.

„Зато би било самоубиствено да у таквим, много повољнијим околностима, ми сада кренемо у добровољно напуштање онога што је наше“, рекао је Буловић.

Он се осврнуо и на пароле „Каталонија = Војводина“.

„Све је то због фотеља и ситних амбиција појединих политичара“, рекао је он.

Према његовим речима, такве појаве јесу узнемирујуће: „Као што човека узнемирава зујање комарца: тако и ово. Јесте непријатна појава, али у животу ништавна. Наиме, ако је Каталонија организовала референдум, нека дотични изволе да организују референдум о статусу Војводине, па да видимо који је то проценат који ће их подржати“.

4 коментара

 1. Avatar

  Dijalog koga ,oko cega.Sta jos dati a da ne damo sve.Dijalog je jjos jedan razlog za razjedinjavanje Srba.Dirazlog i promena Ustava su jedine stvari koje nam ne trebaju.Mi ovaj problem nemozemo sada resiti.To mora ostati boljim od nas ,da imaju cime da se bale,u svetu ocaja i dokolice.A to forsira onaj kome su to namwetnuli oni koji ga p[odrzavaju.Do kada pricati da nam zapad nemisli dobro .

  20
  1
 2. Avatar
  Коста Дори

  Чуди ме да владика Иринеј олако употребљава појам „дијалог“ у контексту у којем га употребљава. Ако на једној страни разумемо значење појма „дијалог“, а на другој страни разумемо конотацију и контекст о којем говори владика, могли бисмо лако да закључимо да: или владика не зна шта дијалог подразумева, или је и сам упловио у демагошке струје.

  11
  3
 3. Avatar
  Стефан

  Тај ”дијалог” нам може користити једино као заједнички ДОГОВОР свих Срба, како да наше Косово сачувамо, како да изградимо слогу и став да не пристајемо ни на какве неправедне и неповољне наметнуте понуде од противничке странке. Наш једини интерес је да сачувамо Косово, као интегрални део територије Србије, са свим правима која припадају српском народу и власти, да сачувамо све поседе који су у власништву српске државе, да српски језик буде званични језик Косова, којим се морају служити сви становници. Не треба ни реч више трошити на некорисна разматрања из разних углова, већ једино договарати како да остваримо своја права.

  31
  2
 4. Avatar

  UNUTRAŠNJI DIJALOG;
  PODRŠKA „SVRŠENOM ČINU“ – Briselskom sporazumu – albanskoj tapiji na Kosovo (primopredaja teritorije):

  @Stefan: Dobio si mnogo pluseva iako su gornji komentari mnogo objektivniji. Nije problem da dobiješ sto plusa, ali za šta…? Pozivaš na jedinstvo svih Srba o unutrašnjem dijalogu da sačuvamo Kosovo na principima dijaloga-razgovora, iako su ti dijalozi-razgovori srpske i albansko-kosovske pregovaračke delegacije u Briselu proizveli niza sporazuma-dogovora za odredjivanje STATUSA KOSOVA: Albanska muslimanska država Kosovo: Srbija postavila državnu granicu izmedju Srbije i Kosova, ugasila sve srpske državne institucije na Kosovu, Srbe ugurala-integrisala u albanske institucije: Kosovo dobilo sve atribute države: Srbija predala katastar za Kosovo, predala sudstvo, policiju, sve bezbednosne srpske strukture, telefonski broj, priznala kosovske diplome – da mogu kosovski Albanci da se zapošljavaju na Jugu i u Srbiji (koji će Srbin da traši posao na Kosovu (tu neće biti ni slovo R od reciprociteta), priznala kosovske registarske tablice… Kompletna predaja teritorije. A Srbi dobili Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom – radiće po zakonima i Ustavu Kosova, nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, status isti kao i kosovskih opština… i dugoročnu obavezu Srbije da finansira „opstanak“ Srba na Kosovu…

  … To je dijalogom-razgovorima sa Albancima ispregovarao naš najpametniji Srbin u istoriji čovečanstva – da zaštiti srpske nacionalne interese i teritorijalni integritet – što sačinjava formulaciju Briselskog sporazuma – medjunarodnog dokumenta dve države, Srbije i (samoproglašene) Kosova o odredjivanju STATUSA Kosova (primopredaji teritorije).

  STUPANJEM NA SNAGU Briselskog sporazuma – Kosovo neće više biti samoproglašrna država, nego medjunarodno ozvaničena i pravosnažna. Zato Vučić krije Briselski sporazum i ne dozvoljava debatu u Narodnoj skupštini i referendum?! – A u Srbiji lažno predstavlja.tumači kako je sačuvao Kosovo u sastavu Srbije.

  UNUTRAŠNJI DIJALOG O KOSOVU je trebao da se sazove 2013 god pre potpisivanja Briselskog sporazuma, a ne sada u završnoj fazi pred svršen čin? Imao bi smisla (srpsko jedinstvo o Kosovu) jedino da se prekine i odbaci Briselski veleizdajnički sporazum!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *