Почетна / Колумне / МЕГАЛОПОЛИС – ПОСТДЕМОКРАТИЈА

МЕГАЛОПОЛИС – ПОСТДЕМОКРАТИЈА

Пише Слободан Владушић

Шта уопште значи постдемократија? По Зиновјеву, у свету нема више демократије, јер постоји само једна сила, само једна идеја – глобалистичка, која служи олигарсима – па самим тим нема ни могућности да демос/народ бира између различитих политичких опција

Када укуцате у Гугл термин постдемократија, највероватније ће вам се пред очима прво појавити лице Колина Крауча, енглеског социолога за кога се тврди да је сковао овај термин 2000. године. Међутим, то није потпуно тачно: у јулу 1999. године, пре повратка у Русију, руски дисидент и филозоф Александар Зиновјев је запањеном новинару француског Фигароа казао да је „крај комунизма и крај демократије“, те да је данашња епоха „постдемократска“.

Шта уопште значи постдемократија? По Зиновјеву, у свету нема више демократије, јер постоји само једна сила, само једна идеја – глобалистичка, која служи олигарсима – па самим тим нема ни могућности да демос/народ бира између различитих политичких опција. По Краучу, постоји фасада демократије – људи иду на гласање – али изабрани представници народа договарају политичке одлуке искључиво с олигарсима не узимајући у обзир интересе већине (бирача) која је за њих гласала.

Од почетка века се ипак нешто променило: у данашњој политичкој понуди постоји опција демократског суверенизма која глобализму претпоставља интересе националних држава. Та нова опција је последица чињенице да корист од глобализације на Западу ужива све мање људи. Зато се ова алтернатива и појавила.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *