ИЗНУЂЕНИ ПОВРАТАК КУЋИ

Доналд Трамп је најавио да ће бити уложен 1,1 трилион долара у обнову инфраструктуре Америке. Биће изграђени нови путеви, мостови и постројења за вађење нафте из америчког тла. Биће изграђене нове базе за америчку војску и набављена нова опрема. Трампове политике ће, према најавама, покренути талас богатства који Америка није видјела још од времена Роналда Регана. А ову музику Американци воле да слушају. Не само богати него и већина припадника тзв. средње класе

Пише Момир Булатовић

Доналд Трамп, нови предсједник Америке, и даље је свјетска сензација број један. Човјек који је побиједио на изборима на којима је морао да изгуби и који је пробудио наду милионима Американаца, бије тешку битку унутар своје државе да би макар и започео владавину. По приказима водећих медија, сукоби унутар Америке су толико дубоки и распрострањени да је сама држава доведена на ивицу грађанског рата.

На сву срећу, ни овом приликом нису у праву. Упркос свим притисцима и подметањима, Доналд Трамп је на најбољем путу да учврсти положај и спроведе планове због којих је и задобио повјерење америчких бирача. Његов успјех је посљедица низа паметних и одмјерених одлука упућених, прије свега, обичном америчком грађанину и пословном свијету. Ми који све посматрамо са стране (и приличне удаљености) више волимо да пратимо његове потезе на спољнополитичком плану и закључујемо како ће се они непосредно одразити на нас. То је разумљиво, имајући у виду тешке посљедице које су претходне администрације оставиле на животе милиона недужних људи, колатералних жртава мегаломаније ове одлазеће империје. Но, за Американце је свјетска политика увијек била мање значајна тема. У складу са максимом да је „најважнији бизнис за амерички народ – бизнис“, предсједник Трамп је пробудио наду милионима својих сународника да ће се обогатити и тиме је аутоматски поразио све своје противнике. Ево како је то постигнуто.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *