Излог књиге

Михал Харпањ
ЦРНА БОЈА РАДОСТИ
„Агора“, Београд, 2016

Оксиморонски насловљена, Црна боја радости представља двадесет два словачка писца са двадесет једном причом из друге половине 20. века. Стваралаштво одабраних писаца посебно је обележено преплитањем њихових поетика са друштвеним околностима у којима су стварали. Тако су политичке стеге у Чехословачкој, али и ослобађање од њих дубоко утиснуте у само језгро сваке од понуђених прича.
Антологија кратке словачке прозе открива нам мапу разноликих приповедних континената обједињених на тематско-мотивском, стилско-формалном и поетичком плану.

Драгомир Антонић
СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР
„Службени гласник“, „Информатика ад“, Београд, 2017

Српски народни календар за 2017/ 7525. годину на преко 300 страна, за сваки дан у години, проницљиво, а крајње духовито, доноси забелешке, народна веровања, знања и обичаје које су Срби чували и до којих су држали кроз васколику историју, а која није била ни лака ни кратка. Рачунајући време по њему 2017. је 7525. Новина у Српском народном календару за ову годину јесу народне пословице и изреке које етнолог Драгомир Антонић бележи на крају текста. Још једна необичност коју нам открива овај календар је да ова година почиње празником Оци и тим се празником завршава – није уобичајено да се у једној години два пута славе.

Мирослава Мирковић
ПОЗНО РИМСКО ЦАРСТВО
„Службени гласник“, Београд , 2016

Историја позног Римског царства је хроника рушења и пропадања некада моћне државе која је трајала више од хиљаду година и захватала у својим границама огромно пространство од Британије до северне Африке, од Рајне до ушћа Дунава и на истоку до Еуфрата. Њен крај није одједном дошао. Књига представља јединствену заокружену целину са претходном монографијом професорке Мирковић Историја Римске државе. Од Ромула, 753. године пре Христа, до смрти Константина, 337. године нове ере.

Вилијам Сомерсет Мом
ВОЛШЕБНИК
„Филип Вишњић“, Беoград, 2016

Сомерсет Мом (1874–1965), касније културна величина 20. века, док још није био познат, у Паризу сусрео је другу харизматичну личност, Алистера Кроулија. Из његовог сећања на тај сусрет настаје Волшебник (1908), један од најсложенијих и најсимболичнијих Момових романа. Уткајући у своју обеспокојавајућу приповест о тајнама и кобној привлачности сву своју одбојност коју је Мом гајио према Кроулију, писац је у класичној форми романа страве, ужаса, трилера, исписао студију о злу и стравичним последицама нечијег утицаја на друге с нимало часним намерама.

Лука Мичета
КРАЉ МИЛУТИН
„Лагуна“, Београд, 2016

Лука Мичета књигом Краљ Милутин – биографија светог српског краља подсећа на овог изузетног владара који је на престолу српске средњовековне државе провео готово пуне четири деценије (1282–1321), дуже од било ког Немањића. На трагу својих претходних наслова посвећених немањићким владарима, Лука Мичета опробаним публицистичким приступом и са већ препознатљивом акрибијом у овој књизи осветљава сложену личност краља Милутина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *