Почетна / Уводник / Сан о лустрацији

Сан о лустрацији

milorad vucelic 660x330Милорад Вучелић / главни уредник

Слушајући и гледајући пре неки дан на једној телевизији са националном фреквенцијом НАТО коалицију која наступа под именом „До пакла и назад“ у саставу Ненад Чанак, Борис Тадић и Чедомир Јовановић, пријатељ ме позва да ми каже да је, ма шта ја мислио, драгоцено било што се Слободану Милошевићу није судило у Србији тога времена него у Хагу. Пре него што стигох ишта да му кажем, он настави: овде би га осудили што је напао НАТО, осудили би га за великосрпски хегемонизам, окривили би и њега и цео српски народ за бројне геноциде, упали би у бирачке спискове и лустрирали свакога за кога се може претпоставити да је гласао за Милошевића и „частили“ западне велике силе чиме год би оне хтеле, чак и оним што им не би ни на памет пало. Телевизијског преноса суђења не би било. У Србији нико, после побројаних српских кривица, не би смео ни да помене НДХ-а и Јасеновац. Челници НАТО коалиције „До пакла и назад“ на челу са Ненадом Чанком, а пре свега њим, поново би увели смртну казну како би обавили нека стрељања или вешања на бандере, а да то није тек празна прича, треба се сетити тадашњег министра правде Владана Батића који је то јавно и затражио у чувеној акцији „Сабља“. Суђење не би било јавно, не би Милошевићу дозволили да се сам брани, наметнули би му и наместили своје адвокате по службеној дужности, поступак би био хитан и без извођења доказа одбране. Оптужени би био стално изложен отвореном малтретирању у затвору, па чак и од батинаша пребијан као што је било уобичајено у то време.
Па, зар кардиoлози нису Милошевића после извршене коронографије у болници сместа, истога трена, вратили у затворску ћелију. То је била слика некадашњег правосуђа и полицијског система у функцији политике састављене од деструкције, реваншизма, терора који је према овом народу демонстрирао само окупатор у светским ратовима, страховладе криминалних кланова, бруталне орјунашке и жандарске силе која жуди да се искаже у изазваном грађанском рату. Ово је само делић асоцијација које су се наметнуле мом пријатељу док је слушао првога на листи коалиције „До пакла и назад“ Ненада Чанка уз покаткад и невољно терцирање и басирање Тадића и Јовановића. Лако ми је било да се сагласим са овим опажањима, али су ми теже пале оправдане похвале на рачун Хашког трибунала за које сам онако ћутећи и поредећи наше тадашње правосуђе са овом ругобом међународног права морао ћутке, али и одобравајуће да примим.
Разговор смо завршили када ми је пријатељ рекао да би суђење Дражи Михаиловићу у односу на Милошевићево у досовској Србији заслужило похвалу као образац поштеног и фер суђења. Помисао на 24. март ове године, када ће пред Хашким трибуналом бити изречена пресуда Радовану Караџићу, одагна ми сваки облик могуће благонаклоности према хашкој правди и наступи стрепња не само због Радована него и због могућих последица по Републику Српску.
Наравно, нису на тапету напада ове тројке били само Срби него и те како и Руси, Русија, а нарочито Владимир Путин. То је разумљиво јер се ради о тројици заклетих натоваца. Подржавају НАТО – НАТО подржава њих. У игри су уверења и интерес. И не смета им што приступање НАТО-у подржава само седам одсто грађана Србије. Тих ће их седам посто подршке убацити у парламент а онда ће они преумити сав српски народ. А пре тога ће, одмах по доласку на власт, увести санкције Русији како би показали да су прави кандидати за ЕУ. Затим ће „пресећи косовски Гордијев чвор“ и признати независну државу Косово.
Основно питање је само ко ће све ове послове обавити први јер се за овакву политику кандидује и Пајтићева Демократска странка. Спремност да се бори за исту ову политику демонстрирао је крајње неприлично и Пајтић говором на Ђинђићевом гробу. Изгледало је као да запенушано говори пред неким стрељачким водом призивајући при томе грађански рат, а у ствари је говорио са удобне позиције власти, са позиције председника војвођанске „владе“.
Шта је поента, ако се она уопште може разабрати из оваквих „опозиционих“ предизборних наступа, јер као што је познато на изборима не учествује руски председник. На изборима нема ни Слободана Милошевића. На изборима не учествује ни Војислав Коштуница мада тога као да нису свесни, па се на њега обрушавају и све странке жутог картела, функционери СПС-а и, што је најгоре, функционери некадашњег ДСС-а. Уопште постоји потпуно необјашњива потреба данашњих „опозиционара“ да поново воде историјске битке које су убедљиво и неповратно изгубили и, још горе, они покушавају да, злоупотребљавајући изборе, у то увуку цео народ. То је њихова једина предизборна понуда.
Још нешто се може разабрати из оваквих наступа, а то је нескривени жал што после петог октобра није извршена тотална лустрација и насилна елиминација политичара и политичких странака, јер би досовци тако владали до миле воље или тачније док потпуно не би уништили Србију. Досовцима је мало што су у Србији након петооктобарског пуча сменили 50.000 људи и многе од тих људи оставили без радног места. Јер они би волели да су макнули и неколико политичара, посебно Александра Вучића, који су им данас непремостива препрека да се дочепају власти. То је прави смисао поновног увођења појма лустрације у јавни и политички живот и поновног стереотипног ровања по историји.
Не може бити случајно што су се овога пута поклопили датуми, па ће 24. марта на дан годишњице НАТО агресије на Србију бити изречена пресуда Хашког трибунала Радовану Караџићу. То ће се извесно догодити. Остаје неизвесно како ће тај дан обележити, да не кажемо прославити, наши натоваци и натовке, као и припадници и лидери НАТО коалиција.

7 коментара

 1. Ma moze se ziveti pod okupacijom…i to „dobro“.
  Recimo,za vreme nemacke okupaciju,sve je radilo,BEOGRAD JE BIO ZIV GRAD…a SRBI SU UMIRALI.
  Milana Srdoca,mladog glumca,slucajno su spasili nekom mobilizacijom za sremski front,inace bi ga komunisti u naletu,streljali,kao mnoge glumce,koji su zabavljali okupatora i uspavani,nedicevski Beograd.
  Nije Srdoc bio izdajnik,kao ni ostali umetnici…ALI SU RADILI DOBRE STVARI U POGRESNO VREME…
  Postoje ljudi koji misle da se protiv okupacije mora boriti…
  Danas je isto,Srbija je efektivno okupirana, srpske glavesine su do juce govorile da je NATO,UPRAVO OKUPATOR SRBIJE,a danas govore da je NATO,ZAPRAVO ZASTITNIK SRBA?

  Srbi idu na izbore,da biraju IZMEDJU NATO VLASTI I NATO OPOZICIJE.
  Obrijani i napuderisani cetnici i neobrijane i oznojene demokrate,TRCE ISTU TRKU…
  FOTO FINIS CE ODLUCITI ko je Srbiju uveo u NATO i ostale zapadne koalicije.
  To sto pricaju da nece priznati Kosovo ili nece uvesti sankcije Rusiji,TO MACKU O REP.
  Dzaba po selu pijan tumara i vice da ne priznaje razvod braka sa ljubljenom zenom,ako je negde potpisao to stanje…I AKO SE NE TRUDI DA ONA OPET BUDE SA NJIME!

  Milosevica su ubili kao Principa i mnoge ,po zatvorima.Tako Srbe ubijaju vekovima.
  Milosevic je mogao da bira IZMEDJU NATO BEOGRADA ILI NATO HAGA…izabrao je „bezbolniju“ smrt.
  SMRT JE SVAKAKO IZABRALA NJEGA.
  Ovih dana,primajuci sina imperije,princa od 100 godina,Carlsa…NATO MEDIJI su nam preneli da se Carls „divio srpskoj istoriji“ i „cudio tolikom bombardovanju Beograda“…NATO PROPAGANDA u Beogradu,KOJI ODAJE UTISAK DA JE SVE U REDU.
  Ali,nesto nisu mogli da sakriju,Srbija je imperatoru pokazala sta…MANASTIRE,CILIME,RAKIJU,MED…
  ETO STA JE OSTALO OD SRBIJE.
  Kao da je 17 vek…manastiri,cilimi,rakija,med…IMA LI STA NOVO?
  NEMA NISTA!
  Manastire nam potapaju…ostalo nam i ne treba.
  CRKVA POSTAJE SVE VIDJENIJA DESTILERIJA.
  Srbija je ostala gola i bosa…I GLADNA!
  Srbija se nalazi,sada u 21.veku…izmedju SVETOG SAVE NA NEBU I HLEBA „SAVA“ NA ZEMLJI.
  Sve moze da poskupi,ali hleb „Sava“ nikako!
  Hleb „Sava“ je cuvar srpskog standarda,TO JE SRPSKI BREND…vecni ministar kontrolisanih cena i monopolske ekonomije,Rasim Ljajic,uvek nam saopsti „radosnu vest“,da hleb „Sava“…NECE DA POSKUPI.
  Izmedju Svetog Save i hleba „Save“…NEMA NISTA.
  To nam je SVA imovina,JEDNA IKONA I JEDNA VEKNA HLEBA.

  Pre deset godina ubili su Milosevica,a pre deset godina nastala je i jedna pesma,pod nazivom „budjav lebac“…
  Nikada srpki hleb nije bio sladak,nikada mekan…ali nikada nije bio BUDJAVIJI,kao danas.
  NATO ZELI DA JEDEMO I PIJEMO BAS TO,BUDJAVO I ZATROVANO…TO GA IZADJE JEFTINIJE,NEGO DA PALI TENKOVE.
  Tako NATO postize „bolje rezultate“…umiremo kao pcele,u rojevima.
  DEFETISTICKI BEOGRAD,kao stub srpske istorijske propasti,I PERMANENTNI IZDAJNIK SRPSTVA…danas peva svome okupatoru,ali zato omalovazava NEBESKU SRBIJU,a time i ZEMALJSKU SRBIJU…
  Okupator nam je, PRIVREMENO,ostavio jos samo dve stvari…SVETOG SAVU na nebu,i HLEB „SAVU“ na zemlji…
  Vec nam meso i vodu pakuju u Zagrebu i Ljubljani…
  KADA POCNU I HLEB „SAVA“ DA PEKU NASI DUSMANI…to je znak da ce mo ga jesti u koloni po jedan,i gratis…dzaba nam tada i Sveti Sava.
  DZABA NAM TADA I „RADOSNI“ RASIM LJAJIC,KOJI CE SE CUDITI STO NISMO ZADOVOLJNI,KADA JE HLEB GRATIS?!
  0  0
 2. Dobar tekst. Samo bih dodao da nam neće biti bolje dokne izađu pred lice pravde svi koji su učestvovali u 5okt. revoluciji.
  0  0
 3. Изгледа да.свима све више смета Слоба и дан данас.

  Председник Аустрије данас вели да није сигуран да је Србију тррбало бомбардовати…још један глас покајања изгледа…

  Али код нас и даље фама… па један таблоид нам тобож откри истину да је Човић-Досовац и још неки из Слобиног окружења, да су хтели да га спасу и пошаљу у Москву, дакле тобож код Јелцина који нам је тада окренуо леђа.

  Па га онда поштено и јавно „наши“ послаше као господина хеликоптером и са господом из Енглеске на север у Хаг , у пријатељску Холандију…

  Што га нису на тај Свети дан Видовдан послали у озлоглашени Минск, Пекинг,Хавану, па и у Москву…?…. нису, а могли су , да су само хтели.
  Толико сервилности и аутодеструкције од 2000 .. за гиниса..докле бре!
  0  0
 4. Više bih voleo da iznad ove tri glave „Poternica“, a ne „Pečat“! Koliko su samo štete i sramote naneli Srbiji za dvanaest godine haranja Srbijom, malo im je za kaznu i dva života! Da se potsetimo šta je Čeda imao 4 okt. dvehiljadite, a šta danas ima, pa razbojničko ponašanje prilikom hapšenja Miloševića, Čanak, koji je hteo da veša po Terazijama, rasprodao Vojvodinu, bahatio se po N. Sadu, prebio Srbina iz Beograda /još nije odgovarao/, smeta mu „nacionalizam“, a svoj „separatizam“ ne spominje, a prosrpski Tadić, koji je uništio vojsku, izvinjavao zločincimakoji su ubijali srbe i uništavili im imovinu …. mislim i da je ovo dovoljno! Tu samo fali još JEDAN! Na sreću nije ….
  0  0
 5. Boris Tadić,Nenad Čanak, Čeda Jovanović, Aleksandar Vučić sve su to igrači koji slušaju naredbe Brisela s njima nam nema pomoći. Jedino radiklali ili dveri za spas Srbije. Šta je sad plač zbog Brisela a bombardovanje Srbije danima uranijumom, Milica Rakić i ostale civilne žrtve novog svetskog poretka. Afganistan, Irak, Libija, Sirija to je ok? Tako su i albanski teroristi terorom čistili Srbe sa Kosova, Hrvati iz Krajine pa im je još i Evropa pomogla davši deo Srbije za drugu državu albanskim teroristima, a Hrvate za nagradu primili u EU.
  Kako ste bili darežljivi sa našim, dajte i deo vaše eu za državu svih muslimana. I onako se ponašate da su vam oni braća a pravoslavne hrišćanske države neprijatelji.
  0  0
 6. TUŽITELJI TRAŽE DOŽIVOTNI ZATVOR, Danas presuda Karadžiću za genocid a srpski kvislinzi i izdajnici ćute kao i uvek ni reči o tome. Najbedniji smo narod na svetu jedino smo mi Srbi isporučili svog prdsednika Miloševića NATO zločincima i njihovom sudu u Hagu. Iz tog Haga vratili su nam devetero mrtvih srpskih heroja koji su tamo prošli paklene muke i nad kojima su se haški zlikovci iživljavali. Nisu tako postupali Hrvati i šiftari oni su od svojih zlikovaca napravili nacionalne heroje a Srbi od heroja zlikovce prestrašno narod bez obraza. I sad opet na izborima umesto za patriotske srpske stranke glasajte za strane plaćenike, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Borisa, Tadića, Aleksandra Vučića, Ivicu Dačića itd.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *