Србиjа неће никоме бити лака мета

Rogozin i Vucic TanjugПремиjер Aлександар Вучић каже да би већ након 15. jануара могло доћи до договора о извозу одређене количине фиjатових возила у Kазахстан. Oн jе на прес конференциjи коjу jе држао заjедно са замеником премиjера Руске федерациjе Дмитриjем Рогозином, рекао да га jе замолио да приликом сусрета с потпредседником казахстанске владе посредуjе у том послу. 

Tаj би посао, како jе рекао, био значаjан не само због зараде, већ пре свега због односа према италиjанском инвеститору, али и због даљих улагања у ауто индустриjу.

Вучић jе с Рогозином разговарао и о производњи делова за аутомобиле, где би, како jе навео, требало да сагледамо да ли наша индустриjа може то да ради за руско тржиште, посебно сада и у оном делу коjи су раниjе покривале турске команиjе, а коjе су од 1. jануара, што се руског тржишта тиче, под санкциjама.

Премиjер jе рекао да jе са Рогозином говорио о томе како да се добри и коректни политички односи претворе у jош боље економске везе, како би обе земље имале више успеха на том пољу.

“Русиjа jе jедна од земаља са коjима имамо наjвећу трговинску размену, али она може и мора да буде много значаjниjа”, рекао jе Вучић и додао да се одређени простор на руском тржишту отворио и након што jе та земља увела санкциjе Tурскоj.

Било jе речи и о подршци хемиjском комплексу у Србиjи, пре свега панчевачкоj Aзотари и MСK, рекао jе Вучић, додаjући да jе за Србиjу изузетно значано да постоjи дугорочно прихватљива цена гаса, будући да производња готово у потпуности зависи од договора са руском страном.

Разговарало се и о изградњи додатних капацитета за складиштење гаса у Банатском двору, коjи треба да буде проширен за милиjарду кубих метара.

Било jе речи и о сарадњи министарстава пољопривреде, издавању банкарских гаранциjа и инвестирању у српске фабрике за производњу хране и пића, будући да се увођењем санкциjа Tурскоj, отворио велики простор за српске фабрике на руском тржишту.

Kако jе навео, било jе речи и о грађевинарству, где се такође отворио простор за српске компаниjе, као и о другачиjем начину издавања дозвола, док jе истовремено велика пажња посвећена и туризму с циљем да се привуче што већи броj туриста из Русиjе у нашу земљу и обрнуто.

“За руске туристе Србиjа jе непозната земља, мало знаjу и мислимо да постоjи велики потенциjал у бањском, верском туризму, као и за посете Београду”, рекао jе Вучић.

Србиjа ради на jачању своjих воjних капацитета

Премиjер jе истакао да Србиjа неће никоме бити лака мета и да зато ради на jачању своjих воjних капацитета.

Oн jе рекао jе тема данашњег разговора с Рогозином била и воjно-техничка сарадња, нагласивши да жели да поручи неким аналитичарима, коjи тврде да држава обмањуjе jавност, а они реагуjу на полуинформациjе коjе прочитаjу, да Србиjа пре свега ради на jачању сопствених капацитета.

“Поjачавамо своjу производњу. Oве године видећете први пут нашу сериjску производњу Нора, Лазара 2 и 3, коjе ће користити наша воиjска. Не иде новац из буџета већ од наших државних компаниjа”, обjаснио jе Вучић, поручивши “незналицама”да не могу да обjашњаваjу оно што не знаjу”.

Mорате нешто да знате да бисте могли да разумете, а не да прочитате полуинформациjе на неким саjтовима и држите политичка предавања свима другима, нагласио jе премиjер.

Србиjа jе, како jе поновио, за мир, пуну стабилност у региону, за наjбоље односе са свим суседима.

“Никада никога неће Србиjа напасати, али мора да буде у стању да у сваком тренутку заштити своjу териториjу и грађане. На претње неких других, оних коjи не одустаjу од набављања веома снажног офанзивног оружjа, ћутимо, не радимо ништа”, истакао jе Вучић.

Tакође jе захвалио Рускоj федерациjи што поштуjе одлуку Србиjе да буде неутрална.

Волео бих да избегнем ванредне изборе

Премиjер Србиjе рекао jе да jош нема дефинитивне одлуке да ли ће бити ванредних парламентарних избора, да би лично волео да их избегне, али да постоjе они коjи их желе.

Упитан да ли то што jе раниjе рекао да му “не мирише на изборе” значи да дефинитивно неће бити ванредних парламентарних избора, Вучић jе одговорио:

“Нисам рекао ништа дефинитивно, рекао сам да бих волео да их избегнем”, рекао jе Вучић.

Oн jе, међутим, додао да многи желе ванредне изборе и да се “лако уjедине и пронађу они коjи би да ратуjу са целим светом, коjи би да изгубимо пола мушког становништва глумећи да су велике патриоте, са онима коjи би признали независност не само Kосова, већ и Воjводине, Санџака”.

“По томе видим колико jе наша политика добра, нормална, пристоjна и разумна”, рекао jе Вучић и додао да му jе лепо да их види тако уjединење у своjим ставовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *