Додик у Хагу: Изетбеговић увео народ у рат

Milorad Dodik 660 x 330Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе данас пред Хашким трибуналом да су муслимани у БиХ хтели да наметну своjу вољу Србима и Хрватима и прогласе независну БиХ, а да jе Aлиjа Изетбеговић увео народ у рат настоjећи да оствари доминациjу Бошњака на целоj териториjи БиХ.

Сведочецћи на суђењу бившем команданту Воjске Републике Српске генералу Ратку Mладићу, Додик jе рекао да су Срби у БиХ желели да остану у Jугославиjи, а Хрвати подржавали независност Хрватске, веруjући да ће jоj се припоjити и jедан део БиХ, преносе “Независне новине”.

“Oдмах након фомирања СДA у БиХ, коjа jе промовисала радикални Ислам,  напетост jе била велика. Kао реакциjу на формирање СДA формирани су СДС и ХДЗ. Tе три партиjе добиле су 80 одсто подршке гласача и формирале владу,” навео jе он.

Хрватска и Словениjа су, како jе навео прогласиле независност и то jе значило разбиjање Jугославиjе.

“Партиjа коjоj сам jа припадао залагала се за очување Jугославиjе, али ми нисмо били релевантан политички фактор”, рекао jе Додик.

Oн jе додао да су странке на власти формално сарађивале, али да jе очигледна била сарадња СДA и ХДЗ-а коjи су били у коалициjи.

“Aлиjа Изетбеговић jе прекршио принцип конститутивности што jе довело до рата. Његов потпис на Деjтонском споразуму jе такође сумњив jер он ниjе био председник Босне и Херцеговине како се лажно представљао”, рекао jе Додик.

Према његовим речима, Изетбеговић jе као председаваjући Председништва БиХ тражио од парламента да призна Словениjу иИ Хрватску, иако то ниjе био усаглашен став Председништва, него да став његове партиjе и њега лично.

“Рекао сам му тада да jе злоупотриjебио парламент и да не може да износи ставове коjи нису усаглашени у Председништву”, рекао jе Додик.

Говорећи о формирању Скупштине српског народа у БиХ, Додик jе рекао да jе то био изнуђен потез jер су Срби тражили да на важним питањима не буде прегласавања, али то се настављало, преноси лист.

Додик jе такође рекао да jе рат почео злочином над српским цивилима у Сиjековцу код Брода и убиством српског свата на Башчаршиjи.

Председник РС jе рекао да jе Aлиjа Изетбеговић, убрзо након потписивања Деjтонског споразума у жељи да изнутра реформише Деjтонски споразум, тражио од Уставног суда да се конститутивност народа призна на подручjу целе БиХ.

Приликом уласка у судницу Mладић jе устао и салутирао председнику РС Mилораду Додику због чега га jе судско виjеће опоменуло, наводи бањалучки лист.

2 коментара

  1. Dodik je najbolji političar na Balkanu. Njemu ne mogu dirigovati stranci! Svaka čst! Bori se za Republiku Srpsku a i tamo je okružen srbomrscima.

  2. Lako je da prica sta hoce kada je PUTIN obecao bez uslovnu pomoc i saradnju a znamo kako prolaze oni koji su protiv Putina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *