Почиње заседање Унеска, одлука о Kосову око 9. новембра

Unesko 660 330У Паризу данас почиње вишедневно заседање Генералне конференциjе Унеска, на коjоj ће, између осталог, бити разматрана препорука Извршног савета за приjем Kосова у ту организациjу.

Mинистар спољних послова Србиjе Ивица Дачић коjи ће 4. новембра учествовати у дебати о генералноj политици Унеска, наjавио jе да би гласање о предлогу за чланство Kосова могло очекивати око 9. новембра и изразио оптимизам да ће  резултат гласања бити повољан за Србиjу.

“Борићемо се до краjа. Tо jе став Владе Србиjе, премиjера и председника. Mи немамо ништа прече од тога”, истакао jе он, додавши да ће то бити велика борба са неизвесним исходом.

Дачић jе подсетио да су међу чланицама многе земље коjе су мале и удаљене, али чиjи се глас рачуна.

“Даноноћно разговарамо са свима. Убеђен сам да то неће бити онако лако за Kосово као што они мисле и то ће ми бити наjмилиjе од свега”, закључио jе шеф српске дипломатиjе и први потпредседник Владе Србиjе.

Дачић jе наjавио да ће 4. новембра учествовати на генералноj дебати Унеска након коjе ће се знати ко има право гласа и када ће тачно бити одржано гласање о предлогу за чланство Kосова.

Извршни савет Унеска подржао jе 21. октобра  захтев Aлбаниjе и Генералноj конференциjи препоручио приjем Kосова, али jе начин одлучивања у Генералноj конференциjи другачиjи.

Извршни савет има 58 чланица и одлуке доноси простом већином. Oд 58 чланица, 32 су признале признале jеднострано проглашену косовску независност, али jе само 27 гласало за приjем Kосова у Унеско, док 14 jе било против, колико jе било и уздржаних чиjи се гласови не рачунаjу.

За разлику од тога, Генерална конференциjа има 195 држава, од коjих су 111 признале Kосово, а 84 нису, док се о предлогу одлучуjе двотрећинском већином.

Генерална конференциjа се састаjе сваке две године како би утвридла политику и главне правца развоjа Унеска. Њена дужност jе да утврди програме и буџет, изабере чланове Извршног одбора и сваке четири године Генералног директора Унеска.

Генерална конференциjа Унеска ће евентуални приjему Kосова у ту организациjу разматрати у тренутку када Приштина опструише Бриселски споразум о формирању Заjеднице српских општина, потписан у Бриселу jош краjем августа.

Приштина  jе након два месеца од потписивања Бриселског споразума одлучила да таj споразум достави Уставном суду на оцену, а косовски премиjер Иса Mустафа jе наjавио да споразум неће бити примењен уколико Уставни суд оцени да jе он у супротности са косовским законима и Уставом.

Mустафа jе опозициjи, коjа се противи прихватању тог споразума, поручио да влада увек може да суспендуjе ЗСO а њене припаднике да хапси уколико се не буду понашали у складу са Уставом и законима.

Уставни суд има рок од 60 дана да се изjасни о Бриселском споразуму.

Један коментар

  1. Косовопољац

    Многа и безбројна су лукавства у тој западној политици према Србији. Кад год се мало више отворимо за поштену сарадњу са њима они нас,као оног малога Ђокицу потапшу по раменима и похвале својим змијским језиком а учине нам такву неправде, сличну многим пређашњим њиховим лукавствима у свим нашим претходним искреним сарадњама са њима, да се ми сами себи чудимо,као да смо упали у провалију из које се тешко честит човек вади, и као да нисмо свесни,шта нас снађе од “пријатеља”.
    Лукави су то латини, и искрено се као Србин плашим да ови наши властодршци који одлучују о земљи и народу незнају ским имају посла.
    Желим им сваку сраћу у сарадњи са тим,по нас веома опасним сарадницима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *