Николић: Папа не жели да Степинац свађа хришћане

tomislav-nikolic-L1Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе да му jе папа фрања рекао да не жели да у хришћанству дође до неслагања због канонизациjе хрватског кардинала Степинца и да би то био први светац кога не би признала СПЦ.

Николић jе за данашњи “Блиц” рекао да jе поступак канонизациjе Степинца била jедна од главних тема његових разговора са папом фрањом и да му jе изложио своjе виђење улоге кардинала Степинца и католичког свештенства у Независноj Држави Хрватскоj и “на терет ставио, ако не директно учествовање у злочинима, оно макар ћутање пред оним што се дешавало”.

Oн jе рекао и да jе папи током разговора “поброjао и католичке свештенике коjи су директно убиjали Србе, Jевреjе и Роме, а НДХ означавали као државу две вере, римокатоличке и исламске”.

Николић jе рекао да се током разговора захвалио папи на чињеници да питање канонизациjе Степинца, коjе jе искључиво у надлежности Римокатоличке цркве, решава формирањем  заjедничке комисиjе са Српском православном црквом.

“Tо jе садржаj разговора због кога ће понеко у Хрватскоj да се наљути, а у Србиjи ће неки о томе говорити са омаловажавањем”, рекао jе Николић.

Oн наводи да се папа сложио са његовим ставом да jе хришћанима данас потребно међусобно разумевање и слога , додаjући да jе његов став о папином односу према СПЦ и непризнавању Kосова позитиван.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *