Почетна / БРОЈ 381 / Предизборни поен десници

Предизборни поен десници

Уставни суд Хрватске укинуо пресуду Санадеру у „случају Ина – Мол“

За „Печат“ из Будимпеште ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ
Иво Санадер сада више није осуђеник, него „само“ оптуженик у загребачком истражном затвору Реметинац због случаја „Фими“

Уставни суд Хрватске 24. јула укинуо је пресуде Жупанијског и Врховног суда у случајевима „Хипо“ и „Ина – Мол“. Уставне судије нису се бавиле питањем да ли је бивши хрватски премијер Иво Санадер крив за ратно профитерство и примање мита (јер је то посао кривичних судова) већ да ли су поштована његова законска, уставна и конвенциона права!

Случај „Ина – Мол“ „пао“ је јер је Санадер осуђен за кривично дело против службене дужности – иако председник владе, као ни шефови странака – нису на таксативном попису државних чиновника које Кривични закон сматра „службеним или одговорним особама“.

Споран је и доказ примања мита, произашао из оцене хрватског Жупанијског и Врховног суда, да су уговори које је Санадерова влада склопила с мађарским „Молом“ противни интересима Републике Хрватске (у питању су уговори о међусобним односима и о гасном пословању)! Оба поменута суда оценила су да су ти уговори штетни за хрватске интересе, и аргументи да је Санадер примио мито, што је као метода доказивања индивидуалне кривице недопустиво. Тиме су „замагљене“ границе између кривичне одговорности Санадера за примање мита и политичке одговорности владе за склопљене уговоре.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *