Почетна / БРОЈ 384 / Грчка без кормилара

Грчка без кормилара

За „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Унутрашња политичка превирања у Грчкој после капитулације пред кредиторима требало би да се заврше – или наставе – експресно расписаним ванредним изборима

Изненадна одлука грчког премијера Алексиса Ципраса да поднесе оставку и да одведе земљу ка експресној изборној трци, и то само седам месеци од своје грандиозне и убедљиве победе на парламентарним изборима која га је и довела на кормило грчке државе, вуче корене из унутрашњег раздора у круговима „Сиризе“. Лева платформа „Сиризе“ (која је иначе савез лево оријентисаних политичких фракција) на челу са бившим министром енергетике Панајотисом Лафазанисом издвојила се из целине сматрајући да „матица“ више не прати основну идеологију и убеђења својих чланова у погледу политичког и економског статуса грчке државе у европској „породици“.

Харизматичном Ципрасу јасно је да одвајањем леве платформе, која се прошлог петка организовала у засебну посланичку групу „Народно јединство“, може изгубити доста гласова и платити високу цену на изборима ако их не организује пре предвиђених рокова за почетак примене трећег пакета помоћи Грчкој. Сасвим је извесно да је „Сириза“, односно круг људи блиских премијеру, као и сам премијер, последњих месеци променио своју оријентацију у идеолошком смислу. Поменута промена није се десила добровољно већ као покушај спасавања посрнуле Републике Грчке из канџи GREXIT-а, сценарија којим су европски партнери застрашивали Ципраса још од тренутка када је радикална левица дошла на чело једне европске државе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *