Почетна / БРОЈ 379 / Салто мортале словеначке дипломатије

Салто мортале словеначке дипломатије

за „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић-Мекина
Када је службена Љубљана „открила“ да на хрватској паради 4. августа неће бити британских, америчких и немачких војника, била је принуђена да промени првобитну одлуку, па је свега један дан после најаве учешћа на загребачкој паради – објавила деманти

Понос словеначког Ратног ваздухопловства, авиони марке „Пилатус“ (са пропелерима, технологија из времена Другог светског рата) укупно три комада, као и десет гардиста Словеначке војске (СВ) ипак неће увеличати хрватску војну параду поводом 20-годишњице „Олује“, током које је убијено и нестало око две хиљаде и протерано преко 220000 Срба из Републике Српске Крајине. Иако због одлуке владе словеначког премијера Мира Церара у Београду нико неће ликовати, поменуто неучешће припадника страних војски на загребачкој светковини може се протумачити као поен за српску дипломатију, тим пре што на паради Хрватску својим присуством неће почастити ни енглески, ни амерички, нити немачки солдати.

Још колико прошле седмице је слика, међутим, била другачија – због Словеније, чија је министарка одбране Андреја Катич обзнанила да ће у Загреб послати елитне јединице СВ. Што је наишло на усхићење домаћих медија. Потом је уследио хладан туш – заседала је влада, па одлучила да Словеначкој војсци није место на хрватској паради. Та је одлука ускомешала и словеначку политичку сцену али и изазвала бурну реакцију медија и јавности. Коментатори љубљанских медија нотирали су некомпетентност првобитне одлуке коју је словеначка министарка одбране наводно лансирала без знања свог шефа, после чега је уследило одустајање уз образложење намењено наивнима, наиме, да се испрва сматрало да ће бити у питању НАТО а не локална светковина.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *