Почетна / БРОЈ 378 / ОПАСНИ РУСКИ ВИРУС

ОПАСНИ РУСКИ ВИРУС

Пише Елена Кондратјева-Салгеро

Ни сами то не слутећи, значајан број европских људи јесу носиоци вируса руске културе – они реагују на једноставно лепо, кроз сву ту духовну беду, дреку и урлање

Знате ли да ћете – ако истовремено укључите све радио-станице на свету – неизоставно чути музику Чајковског? То јест, ако чисто статистички ослушнете нашу планету, у било ком, па и најнеочекиванијем моменту, није сигурно да ће из разних тачака бола и жеље потећи једна те иста имена или музичке композиције. Али кроз буку и вреву, кроз талог временских услова и природних страсти – из огромног мноштва извора што испуњавају етар, у било које доба дана зазвучаће музика Петра Иљича Чајковског.
Седамдесетих година прошлог века спроведено је занимљиво истраживање. Или су се британски научници издвојили, или су се совјетски научници потрудили, али је утврђена чињеница: Чајковски изнад свега!
Дакле, сад замислите, јер се од тада углавном ништа није променило: у свим земљама света, у било које доба дана или године, без обзира на промену ритмова и власти, чешће и јасније од свега другог звучи – једноставно лепа музика. Вероватно зато што срце, колико год га трујемо, тежи према лепоти – кроз најзлобније прљавштине, духовну беду, дреку и урлање.
До таквог пријатног закључка дошла сам последњих недеља, посетивши неколико креативних догађаја: у једном старом и знаменитом краљевском театру у Француској, у обичној француској средњој школи, и коначно, гледајући редован документарни филм о судбини планете и њених становника.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *