Почетна / БРОЈ 377 / Грчка драма Ангеле Ме ркел

Грчка драма Ангеле Ме ркел

За „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић
Храбро (иако рискантно) грчко НЕ претворило се у политички пораз немачке канцеларке: њен „рецепт“ немилосрдне штедње и рефинансирања старих дугова новим (и енормним) задужењима доживела је дефинитивно крах а то што нико у Немачкој, с обзиром на ову катастрофу, (још) не тражи оставку Ангеле Меркел само је, констатује један ауторитативни експерт, знак тамошње „болесне политичке културе“

Исход недељног грчког референдума, и неспорни тријумф премијера Алексиса Ципраса, озбиљно је уздрмао најмоћнију жену Европе и неприкосновену немачку канцеларку: Ангела Меркел је, и по оцени највећих домаћих ауторитета, суочена с најтежим политичким искушењима откад је на власти.

Све што сада буде учинила, у драматично изнуђеној ситуацији, као у тамном вилајету, неће проћи без тешких последица: доведена је озбиљно у питање њена репутација „спасиоца евра“ (еврозоне) а могуће и њен (на следећим изборима) канцеларски трон. Грчка драма постала је наједном драма Ангеле Меркел.

Ако дефинитивно пусти Грчку низ воду, живеће с тешким политичким оптерећењем и бламажом. Ако пак смогне снаге да овога пута заиста помогне Грке, при чему је, уз даљу финансијску помоћ, неизбежан и (осетнији) отпис грчког дуга, суочиће се са нарастајућим отпором у сопственим, страначким, па и владиним редовима, чије „рогушење“ према новој (левичарској) влади у Атини је сама, и кад јој то није била намера, индиректно подстицала.

Одговорност и кривица То што већ сада нико у Немачкој, с обзиром на катастрофалне последице њене политичке филозофије у дужничкој кризи кад је реч о Грчкој, с диктатом ригорозне штедње и рефинансирања старих дугова новим (и енормним) задуживањима, не тражи оставку Ангеле Меркел, само је, по уверењу (ауторитативног) Волфганга Минхауа (оснивач „Фајненшел тајмса“ за Немачку и информационог сервиса за еврозону) „знак (тамошње) болесне политичке културе“.

И они који отворено и све оштрије критикују Ангелу Меркел признају да она, дакако, не може бити једини кривац што су ствари с Грчком отишле „по злу путу“, али јесте најодговорнија: њену „команду“ следили су буквално сви чији су прсти умешани у грчку агонију.

Увукла је у „тим спаситеља“ (фамозна Тројка, која је после Ципрасовог доласка на власт и отворене грчке побуне преименована у „Институције“) поред институција под њеним (великим) упливом (Европска комисија, Европска централна банка) и Међународни монетарни фонд. Робусни светски финансијски полицајац требало је да гарантује беспоговорну реализацију њене (убиствене) терапије: наглашено опрезна и деликатна у унутрашњој политици, Меркелова је с гвозденом упорношћу (и безобзирношћу) пуних пет година током дужничке кризе форсирала политику која је остављала пустош и (изворну) грчку драму претварала у трагедију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *