Почетна / БРОЈ 376 / „Електромајдан“ као електрична столица за Јереван

„Електромајдан“ као електрична столица за Јереван

Пише Филип Родић
Догађаји су показали да демонстрације због поскупљења струје у Јерменији нису биле само то него да представљају покушај „обојене револуције“ у овој Москви јако блиској земљи. Унутрашња, али и спољнополитичка ситуација у вези са Јерменијом, међутим, указују да је сценарио у којем би прозападна револуција имала некакав успех јако мало вероватан

Када чујете да су хиљаде људи изашле на улице да би се успротивиле некој неправди за коју сматрају да им држава чини, немогуће је да вам срце не заигра и да не пожелите да и ви будете део народа што се тако жестоко бори за своја права. Ово је, нажалост, најчешће истинито само на први поглед и представља само глазуру испод које се крију многе ружне и незгодне ствари. Неспорно је и да је већина оних који су учествовали у разним „обојеним револуцијама“ то радила из убеђења да чине нешто од велике користи за своју земљу и од општег интереса. Истина је, међутим, да су ови људи изманипулисани, да нису у могућности да виде ширу слику и да, готово по правилу, раде управо супротно – на корист своје и народне штете.

Овде дат опис може се применити на трагичне догађаје који су се одиграли у Украјини, а може бити и тмурно предвиђање трагедије која чека Јерменију, уколико се настави тренд којим је ова земља кренула средином јуна. Хиљаде људи изашло је на улице захтевајући од владе да одустане од најављеног поскупљења струје. После вишедневног притиска, председник Јерменије Серж Саргасјан је попустио и најавио да је одлука о поскупљењу струје суспендована до даљњег, односно док се не утврди да ли је она основана, и тиме суштински испунио прокламовани циљ демонстраната. И пре овог Саргасјановог потеза многи су сумњали да демонстрације у Јеревану немају за циљ само борбу против повећања цене електричне енергије него да представљају увод у још једну на Западу осмишљену „обојену револуцију“ којом треба да се обори влада ове земље. Наставак приче, после председничког уступка, даје им за право – демонстрације, додуше у мањем обиму, настављају се и даље. Они који се налазе на улицама Јеревана инсистирају да суспензија одлуке није довољна и захтевају дефинитивно одустајање од поскупљења. Постоје и неки други захтеви, али они су потпуно недефинисани и нејасни. Премијер Јерменије Ховик Абрахамјан оптужио је у недељу најупорније демонстранте да желе да „створе нестабилност у земљи“ и  „гурну грађане у сукоб“ на основу „нејасних и бесциљних амбиција“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *