Почетна / БРОЈ 372 / Чизмом на Божју мајку Казањску

Чизмом на Божју мајку Казањску

Украјинска православна црква (УПЦ) под јурисдикцијом Московске патријаршије „крива јер се не моли за Украјину”
Пише Др Ненад Поповић
У каквом положају се налази УПЦ, колики је утицај политике и пропаганде, те како се новостворена „УПЦ КП“ приказује као једина права и призната

Брутална тортура, физички прогон, политички притисак и јавно жигосање кроз које данас пролази Украјинска православна црква (УПЦ) под јурисдикцијом Московске патријаршије, њено свештенство и верници, могу се упоредити са свим оним недаћама кроз које је пролазила Српска православна црква, током Другог светског рата, па после, за време комунистичке власти, закључно са ратовима на простору бивше СФРЈ.

КОРЕНИ У „РУСИ“ Од почетка конфликта у Доњецкој и Луганској области, украјинске цивилне и (пара)војне власти и остале верске заједнице првенствено, расколничка „Украјинска православна црква Кијевске патријаршије“ (УКЦ КП) и унијати провлаче УПЦ кроз својеврсног „топлог зеца“.

Све то, упркос чињеници да УПЦ Московске патријаршије, за разлику од других украјинских вероисповести, није политички ангажована, залаже се за заустављање крвопролића и не даје политичку подршку ниједној од страна које учествују у конфликту, чак ни у региону Донбаса под контролом проруских снага.

Важно је подсетити се да су, у историјском смислу, управо Кијев и Украјина колевка руског православља. Појам „православнаја Рус“ шири је од данашњег поимања Русије и руског етноса. Он обухвата тадашње Словене са свих тих простора, а нације – Руси, Белоруси, Украјинци – настале су тек у потоњим вековима. Кијевски кнез Владимир Свјатославич је 988. године први примио хришћанство. Он је, дакле, све који имају корене у „Руси“ увео у хришћанску цивилизацију. Кијевска митрополија основана је 997. године, уз дозволу Цариградске патријаршије. Тек крајем 16. века створена је аутокефална московска црква, са патријархом на челу, а њене канонске територије обухватале су и простор данашње Украјине.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

6 коментара

 1. Naravno da Evropskoj uniji i Americi odgorava da što više oslabe kičmu i stub ruskog, tj. slovenskog naroda. To sada rade preko Ukrajine jer je napogodnije.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Strašno, ubijaju sveštenike, pa šta misle gde će im duša? Sve su to bezbožnici. Pravoslavna crkva je ono što spaja Ukrajince i Ruse, zato moraju da je sruše.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Podeli pa vladaj parola. To sada rade zapadnjaci. Znaju koliko je Slovenima važna njihova vera, pa su sada našli i na taj način da uništavaju istorijske veze.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. UPC Moskovske patrijaršije ponaša se onako kako dolikuje pravoslavnoj crkvi i veri. A pravoslavlje zapoveda ljubav i mir. Oni koji su za ubijanje i krvoproliće nikada neće biti pravoslavci!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Postavljaju se stvari tako da je UPC kriva zato što ne želi da zauzme stranu. Čini se velika nepravda, a brutalna tortura je blaga reč za ono što se događa!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije nikada neće biti onakva kako se svi trude da je prikažu, „jedina, prava i priznata“. Pritisci su jaki, ali verujem da će UPC Moskovske patrijaršije smognuti snage da se izbori sa svim nedaćama koje su sada pred njom. Poštenje, ljubav i mir jednom moraju da pobede.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *