Почетна / БРОЈ 371 / Оправдани страх Запада, или параноја

Оправдани страх Запада, или параноја

Пише Зоран Милошевић
Пре свега Вашингтон, али и НАТО у целини, све више показују отворени страх од све самопоузданијег става Русије и њеног реалног повратка у велику геополитичку игру. Он се креће од тога да би могли изгубити Аљаску, преко оправдане бојазни да немају одговор на успон руске подморничке нуклеарне претње, до обнове утицаја Москве не само у регионима у којима је традиционално била присутна, попут Кубе или Вијетнама, него и у готово целој Јужној Америци, која се сматра неприкосновеним двориштем САД

Прошло је 70 година од завршетка Другог светског рата, али ова победа није донела мир и равнотежу снага у свету. Велике европске државе су уступиле место САД и Совјетском Савезу. Иако je свет напредовао, геополитика се није променила, а технологија и рат и даље су нераздвојни.

Када се сумирају резултати Другог светског рата, лакше је рећи шта се није променило него шта јесте. За све три водеће државе (САД, Велику Британију и Совјетски Савез) рат је почео шоковима. За САД Перл Харбуром, за Совјете нападом Немаца у јуну 1941, за Британце – брзином којом је пала Француска.

Перл Харбор је за Американце био шок комбинован са Великом депресијом, тј. економском кризом. Оба проблема појавила су се, такорећи, ниоткуда. Неки људи су очекивали тако нешто, али већина није. Зато су ови догађаји изменили америчку културу усмеравајући је ка песимизму  (просперитет и безбедност су илузије). Ипак, Други светски рат донео је и велике користи САД. Превазиђена је Велика депресија, створена је америчка средња класа, те су бројни становници ове државе први пут стекли своју кућу. Тако је било све до 11. септембра 2001. године, када се поново појавио страх и песимизам (да су просперитет и безбедност илузије) пише Џорџ Фридман за „Стратфор“. Но, за амерички естаблишмент појавили су се, неочекивано, нови проблеми: Аљаска, подела елите на два клана и војно присуство Русије у непосредној близини САД, тј. на Куби, у Јужној Америци и Вијетнаму.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *