Почетна / БРОЈ 365 / Тешко победницима − Запад ће проиграти мир у Европи

Тешко победницима − Запад ће проиграти мир у Европи

Пише Вили Вимер

Можемо ми да избацимо историју из видног поља, али нас она увек сустигне

У ове две године, 2014. и 2015, поново нас походе све страхоте прошлог столећа. То су годишњице које изискују да буду обележене. 1914. и 1919, 1939. и 1945. Био је то страшан след догађаја чији бисмо наставак могли даље да дописујемо и сами, зато што они и данас, а чиниће то и у далекој будућности, одређују наш живот.

У овом календару јада блеснуле су две године: 1989. и 1990. Обе су добар повод да се догађаја не сећамо само слављенички већ да, у библијском смислу, множимо примљене дарове. Наравно, разлог да славимо биле би већ и саме промене код нас, Немаца. Али разлога за славље пре свега има наш намучени континент, којем слика обећане „заједничке куће Европе“ значи  много више од некакве неодређене утопије. Изненада нам се, уместо метака и убијања, учинио могућим − договор.

Данас, када бисмо заиста морали да славимо, могли бисмо да утврдимо само једно: због глупаво дрске ароганције све се предузима да избледе сећања на 1989. и 1990. годину. Када прођемо кроз ток политике коју смо од пада Берлинског зида суштински одређивали и ми, схватићемо да нисмо одговорили на оне могућности које нам је овај светскополитички преокрет пружио. Напротив − управо се из све снаге трудимо да их  издамо. Како су нам међународноправно нелегални  рат против Југославије  и грађански рат у Украјини сасвим јасно показали, бомбе, а са њима и смрт, постале су детерминантна перспектива у Европи. У којем часу би, ако не одмах сада, требало да се зауставимо на овој косини на коју смо стали?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Превод са немачког Бранка Јовановић

Један коментар

 1. … врло могуће, јер, како се чини, испада да мир у Европи није главни интерес Запада ?
  Ако већ говори о библијском смислу, зар уједињење Немачке не подсећа на ону `главу`, као на смрт рањену, па – исцељену, – из Откровења 13.3 ?
  А игнорисање, како права, тако и историје а понајвише премудрости може – веома да шкоди и доведе до погибли ?
  А колико је Немачка, на највишем – духовном `плану` успела, да за протеклих 70 година сагледа, који је то исконски `злодух` довео до њених `смртних рана` – пораза у Другом светском рату ?
  Заборавили и на покушај тзв. „Друге реформације“ – `де-јудаизаиције` Светог Писма ? А ту је садржана и `дијагноза` њихове пропасти : „Гордост иде испред пада“ ? И, шта се променило ?
  Изгибе народ због – незнања, залуд вам сва техничка и научна знања, то су све људске творевине; а онај, који се поузда у човека и његова дела и ствари јесте – проклет… ?
  Ко је то све доприносио, да се `ваша` ЕУ – постиди Христа, и ради чега ? И то је пут – проклетства ?
  Питајте вашег председника – лутерана о Лутеровом тестаменту… Ако `Енеиду` и не схвати као Православље, довољно би му било да према Истоку, ни реч а још мање `мач` потегне…. ?!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *