Почетна / БРОЈ 358 / Последње „УРА!“ Срђе Поповића

Последње „УРА!“ Срђе Поповића

Пише Стефан Каргановић
Масовни „Антимајдански“ митинг одржан у Москви 21. фебруара и објављивање у Сједињеним Државама почетком месеца књиге Срђе Поповића „Blueprint for Revolution“ (могло би се превести као „Технологија револуције“, али то је прерогатива која припада аутору) прикладно обележава почетак једне и сумрак друге епохе

Расположење учесника московског марша одражавало се у паролама као „Годину после Мајдана, не заборављамо и не праштамо“, „Не Мајдану – не рату“ и „Мајдан је превара“. На кога год се још ове поруке односиле, оне су упућене и лично Срђи Поповићу.

Епоха „обојених револуција“ у изворном облику – дефинитивно је завршена и никаквим подешавањем и прилагођавањем рецептуре та чињеница се више не може променити. Једина особа која тога није свесна је Срђа Поповић – генерал лажне светске револуције који се грчевито опире забораву и свом главном штабу нуди стратегију из прохујалих ратова, једину коју зна.

Најављено је да се српски превод Поповићеве књиге спрема „на пролеће“ (надамо се да су власти забележиле ову знаковиту календарску поруку) тако да ће јавност у Србији ускоро имати прилику да се непосредно упозна са њеним садржајем и да је оцени. Концепт књиге могао би се изложити у једној реченици: анегдотални приказ доктрине америчког идеолога „обојене револуције“ Џина Шарпа кроз перипатетичке авантуре његовог најпознатијег следбеника, Срђе Поповића. Зато се овим делом Срђе Поповића нећемо претерано бавити са становишта садржаја, него у првом реду као политичким феноменом. Без сумње, „Технологија револуције“ то и јесте. Књига је проткана заводљиво приземном и „кул“ реториком (да, cool је реч коју на око 300 страна Поповић користи најмање 278 пута више него што би требало, ризикујући да ће се пре огадити својој малолетничкој циљној групи, којој покушава да подилази). Али мисија овог мемоарског приручника је да рушилаштво рехабилитује као забавно и „кул“ занимање, а некритичко и несвесно служење непознатим циљевима невидљивих страних диригената – препоручи као врхунски идеал друштвене ангажованости савременом младом поколењу.

У поговору, обраћајући се читаоцима, Поповић то за своју књигу у основи и тврди, нудећи је као „приручник за провођење позитивних промена у вашем друштву“.

Нови политички поредак Поповићев ментор Џин Шарп познат је по томе што црта ружичасту слику светле будућности што ће наступити применом „револуционарне технологије“ коју крчми његов примерни ученик Срђа Поповић: „Нови политички поредак отвориће пут успешној примени бољих решења, што би одговарало потребама друштва и било у складу са одлукама народа (…) отварање пута за изградњу трајног, слободног и демократског система у коме ће сви добити могућност да учествују.“

Међутим, ни Шарп у својим радовима, ни Поповић у својој књизи не наводе као пример ниједну земљу која је била „ослобођена“ применом њихове рецептуре, где се примећују ефекти успешне примене „бољих решења“ о којима говоре, или где се као последица њихове интервенције било шта догађа са ослонцем на одлуке које доноси народ. Србија? Либија? Сирија? Украјина? Треба ли да набрајамо даље? Или је довољно да парафразирамо Тацита: Створише пустош, па је слободом зову.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. …. добра поента – Срђа је заправо – `Смрђа` – секуларни „поп-мисионар“ глобалистичког естабљишмента ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. tko je uopste taj srdja ustvari bolje ime je smrda dno dna?!!!!!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *