Порошенко: стабилност у Украјини, без дијалога са Русијом, није могућа

Председнички кандидат Украјине, Петар Порошенко изјавио је за новинаре да је немогуће говорити о стабилности Украјине без дијалога са Русијом.

”Свакако је Русија наш сусед. Говорити о стабилности, без дијалога са Русијом, је немогуће”, изјавио је Порошенко, одговарајући на питање о могућем састанку са председником Русије, Владимиром Путином у случају победе на изборима.

Стручњаци називају Порошенка највероватнијим победником избора. У Украјини се у недељу одржавају председнички али такође и локални избори. Гласање се одржава у току дубоке политичке кризе у земљи.

Излазност бирача на председничким изборима у Украјини тренутно износи 17,52%, сведоче подаци Централне изборне комисије земље који су у недељу предати новинарима.

У међувремену, Министарство унутрашњих послова Украјине објавило је 19 забележених прекршаја у току избора, међу њима су: штета у просторијама или на имовини изборне комисије, заузимање имовине изборних јединица, бирачки спискови, печати, подношење захтева за прекид рада изборних јединица. Примљена је и једна лажна дојава о постављеној експлозивној направи. Такође је поменуто оштећивање бирачких листића од стране бирача.

Председник Доњецке регионалне администрације: избори су одржани

Према последњим информацијама, ванредни председнички избори у Украјини се одржавају у 9 изборних округа Донбаса, од 22, на истоку Украјине, где су присталице федерализације земље у априлу на референдуму гласале за Доњецку Народну Републику.

На гласање је изашло 9,11% гласача.

Од 10 највећих градова региона избори се не одржавају у Доњецку (више од 1 милион грађана), а такође у градовима Славјанск, Краматорск и Горловке. У међувремену, у Мариуполу (више од 500.000 становника) су се отворила скоро сва бирачка места.

Сергеј Тарута, раније именован као привремени гувернер Доњецке области Украјине од стране кијевских власти, изјавио је да су ”Избори у тој области одржани”.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_05_25

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *