А.Вулин: Претња силом је превише

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин позвао је међународну заједницу да стави до знања приштинској страни да је претња ратом превише.

“Српска страна ће наравно показати уздржаност и учинити све да не дође до било каквих инцидената и да се сачува мир на читавом простору читавог региона. Где год се Србија пита биће мира, али не може да буде сама у својој борби за мир, а међународна заједница мора да стави до знања приштинској страни да је претња ратом превише”, рекао је Вулин.

Он је још једном изразио забринутост због тих претњи и затражио од међународне заједнице да се што пре изјасни да ли сматра да су претње оружјем легитимно политичко средство и да ли је могуће толерисати насиље и претње оружјем у преговарачком процесу.

“Претње оружјем које стижу из Приштине свих ових дана озбиљно отежавају нашу способност да преговарамо” рекао је Вулин, који се налази у Бриселу где се настављају технички разговори Београда и Приштине.

Он је упитао да ли би било могуће да било који посланик владајуће коалиције у Србији изађе са ставом да ће на југу Србије бити потребно решавати ствари ратом и покретати питање насиља.

Подсетимо, неколико сати након јучерашњег састанка косовског премијера Хашима Тачија са представницима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе огласили су се и посланици косовске Скупштине из Демократске партије Косова, чији је Тачи лидер, и опозиционог Самоопредељења, који су изјавили да може доћи до оружаног сукоба ако се сруши споменик ОВПБМ у Прешеву.

Косовски активиста и бивши политички представник такозване Ослободилачке војске Косова, Адем Демаћи изјавио је да Албанци на југу Србије треба да оставе по страни све неспоразуме и борбу за фотеље и покажу да су спремни ако треба и да погину за остварење својих права.

Иначе, у поноћ је истекао рок за уклањање споменика палим борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, који је постављен у Прешеву.

http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *