29. мај – ДСС: Привремени органи корак ка гашењу институција

БЕОГРАД – Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС) Слободан Самарџић оценио је данас да је оснивање привремених органа управе на Косову “корак ка укидању српских институција и наметање политичке воље грађанима”.

“У првој фази ће бити погажена политичка воља народа и наметнути привремени органи, али ће се они претворити у поверенике за српску дијаспору на Косову. Тако то више неће бити локална самоуправа, него систем повереништва, а то је у складу са захтевом ЕУ да Србија угаси своје инситуције”, рекао је Самарџић за агенцију Бета.

Државни секретар у Министарству за Косово Оливер Ивановић рекао је данас да ће нова влада Србије, одмах по оснивању, формирати привремена већа у општинама на Косову и Метохији, у којима ће највероватније бити сличан састав као у републичкој коалицији.

“По правилу, састав општинских управа пресликава састав владајуће коалиције на републичком нивоу, јер се сматра да је добра комуникација између владе и локалних самоуправа неопходна за добро функционисање општина”, рекао је Ивановић за агенцију Бета.

Самарџић је казао да су грађани на Косову на парламентарним изборима највише гласова дали ДСС и Српској напредној странци и да би формирање привремених већа у којима би био пресликан састав будуће владе Србије било наметање политичке воље.

“Политичка воља грађана нарушена је првенствено тиме што нису одржани избори за локалне власти, осим у две општине, а било је могућности да се одрже у више општина”, казао је он.

Самарџић је рекао да власт у Србији покушава да превари јавност да је одлучна да очува инстутуције на Косову, али да то чини у договору са ЕУ јер је крајњи циљ гашење српских власти у Покрајини.

“Договор је да се јавност у Србији преведе жедна преко воде, да се угасе инситуције на Косову, а да у Србији то нико не примети”, рекао је потпредседник ДСС.

“То је пакет акција Београда, Брисела и Приштине који је државном врху у Београду пренео и (словачки шеф дипломатије) Мирослав Лајчак”, казао је Самарџић.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *