12. фебруар – Војислав Коштуница: Седам разлога због којих Србија не треба да уђе у ЕУ

фото: Архива

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да „интерес Србије није да буде члан Европске уније” и за то навео седам разлога.

На промоцији своје књиге „Зашто Србија а не Европска унија” коју је организовао Фонд „Слободан Јовановић”, Коштуница је рекао да Србија у односу на ЕУ треба да буде неутрална, као што у односу на НАТО треба да буде војно неутрална, и да први задатак нове владе и скупиштине треба да буде формално проглашење неутралности.

Коштуница је казао да је Србија после 2000. године кренула путем евроинтеграција и није унапред одбацила тај пут већ да је „Брисел тај који је злоупотребио поверење које је у Србији постојало према ЕУ”.

Да је Брисел ставио на почетку интеграција јасно до знања да рачуна на Србију без Косова нико не би имао права да говори о злоупотреби поверења, рекао је Коштуница и додао да је, када је стао иза противправно одлуке о проглашењу једностране независности Косова, „Брисел био тај који је прекршио своје обећање да ће целовита Србија ући у ЕУ”.

Коштуница је као разлоге за то да Србија не треба да буде члан ЕУ навео Косово и отимање територије, додајући да, ако се на то пристане, иза тога следи и даља дезинтеграција земље.

Као трећи разлог он је навео да је услов за чланство Србије у ЕУ да подржи „противдејтонску централистичку интеграцију Републике Српске у Босну и Херцеговину”, као и да се врши притисак да се одрекне војне неутралности и у складу са тиме да постане члан НАТО-а.

Он је рекао и да Србија мора да испуни још један услов, а то је да призна „почетну, изворну и највећу кривицу и одговорност за ратове на простору претходне Југославије”, наводећи да је тај услов испуњен када је Скупштина Србије изгласала декларацију осуде злочина у Сребреници. Према његовим речцима, разлог за неулазак у ЕУ је и то што је Србија дужна да изврши либерализацију своје спољне трговине без процене да ли ће и када постати члан ЕУ и то без икакве материјалне надокнаде.

Као седми и последњи разлог Коштуница је навео да је Србија дужна да одговори на захтеве „разноразних европских институција, тела, надзорника…да убрзано и безусловно прихвати тобожње културне стандарде, обрасце понашања, моралне норме и систем вредности”, што би, како каже захтевало и ревизију историје Србије и политичке и културне.

Коштуница је рекао да је начин да се свим тим захтевима и уценама Србија супротстави био онај из 2004. до 2008. године и консензус и национално јединство исказано у преговорима о статусу Косову, али да се касније дошло до „кооперативне владе” када су западне силе „успеле да пронађу у Србији оне којима је страни партнер био ближи од националног јединства и одбране државе”.

Коштуница је казао да са ЕУ треба развијати економску сарадњу а да је политици „Европа нема алтернативу” алтернатива политичка неутралност, идеја самосталности и слободе у односу на нове догме и нове центре моћи. На промоцији су говорили писац Синиша Ковачевић, професор Мило Ломпар и, у име Фонда „Слободан Јовановић”, професор Миле Савић.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Коментар није потребан. Ко је схватио схватио, ко није схватиће касније,а неки како рече некад њихов бивши председник кога су заборавили и ни свеће му не запалише, МАЛО МОРГЕН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *