NATO na mestu zločina

Piše Uglješa Mrdić

Sa protestnih skupova poslata je poruka da Srbija nikad ne bi trebalo da postane član NATO-a i da je održavanje konferencije u Beogradu sramota za Srbiju

Tokom 78 dana vazdušnih napada NATO agresora 1999. godine na teritoriji Srbije poginulo je oko 3.500 ljudi, od čega oko 2.500 civila, a povređeno je više od 12.000 osoba. Tokom NATO napada stradalo je 79 dece, a među njima i trogodišnja Milica Rakić iz Batajnice koja je poginula od gelera NATO bombe dok je u kupatilu sedela na noši. Među povređenima je bilo 6.000 civila, čak 2.700 dece. Materijalna šteta procenjena je na 100 milijardi američkih dolara.
Sve gore nabrojano, kao i činjenica da postoji dokument skupštinske rezolucije o vojnoj neutralnosti Srbije, razlog je zbog kojeg su, krajem prošle i početkom ove nedelje, stranke i građani izrazili protest i ustali protiv održavanja NATO samita u Beogradu, od 13. do 15. juna.

ANTINATO SKUPOVI
„Srbija treba da ostane vojno neutralna“ poruka je protestnog skupa „Ovo nije NATO zemlja“ u organizaciji Demokratske stranke Srbije (DSS) povodom NATO samita u Beogradu, koji je održan u nedelju 12. juna na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Sa platoa ispred Filozofskog fakulteta poručeno je da je Srbija vojno neutralna država i da zato ne treba da bude domaćin Strategijske vojne konferencije NATO-a i partnera.
Potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović istakao je da je krajnje nemoralno da Srbija posle svega što se dogodilo 1999. godine bude domaćin NATO skupa. Uz zvuke sirena koje najavljuju opasnost javne ličnosti podsetile su na NATO bombardovanje 1999. godine i poručile da se 66 odsto građana Srbije protivi ulasku države u NATO. Govornici su kritikovali aktuelnu vlast, jer, kako tvrde, želi da uvede državu u severnoatlantsku alijansu bez referenduma.
Akademik Matija Bećković poručio je u saopštenju koje je pročitano učesnicima skupa da današnji vlastodršci treba da pitaju narod zašto Srbija nije u savezu NATO.
„Zvati Srbiju u NATO isto je kao kada bi Jevreje zvali na letovanje u Aušvic“, naveo je Bećković.
Predsednica Pokreta savesti srpskih žena i žrtava bombardovanja Mila Alečković rekla je da se u Srbiji svake godine registruje 30.000 slučajeva obolelih od raka i da se taj trend ne zaustavlja.
„Ako su italijanski oficiri u Kforu koji su umrli od raka dobili velike odštete od Rimskog suda, zašto ne bi to isto dobili i Srbi“, upitala je Alečković, dodajući da je propala mirovna misija međunarodne zajednice na Kosovu. Na skupu protiv vojnog saveza NATO govorili su i muzičar Bora Đorđević, pesnik Dobrica Erić, bivši fudbaler Milutin Šoškić, vođa muzičke grupe „357“ Nikola Hadži Nikolić i drugi. Među okupljenima bili su neki od funkcionera DSS-a koji se nisu obraćali građanima, kao i vođa „Obraza“ Mladen Obradović. Protestni skup podržali su i Centar za strateške alternative, Udruženje građana „Aktivni centar“ i Fond „Slobodana Jovanovića“.

AKCIJE DSS-a
Protesti su nastavljeni i u ponedeljak. DSS je saopštila da je vojna neutralnost najracionalniji izbor za Srbiju i pozvala predsednika Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca da saopšte građanima da li su doneli odluku da Srbija uđe u NATO.
Na konferenciji za novinare na Brankovom mostu, funkcioneri DSS-a su poručili da je održavanje Strateške vojne konferencije NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu jasan znak da srpske vlasti žele da na „prikriven način uguraju“ državu u taj vojni savez.
Predsednik Gradskog odbora DSS-a u Beogradu Andreja Mladenović rekao je da bi Strateška konferencija NATO-a i partnerskih zemalja trebalo da se održava u srušenim zgradama Generalštaba ili na nekom drugom mestu koje je stradalo u bombardovanju.
Portparol DSS-a Petar Petković naveo je da vlast, znajući da je većina građana protiv ulaska Srbije u NATO, pokušava da prikrije da se u Beogradu održava, kako je rekao, NATO konferencija.
„Ako je NATO organizator, ako šalje pozivnice učesnicima, ako određuje temu, jasno je da je domaćin u Srbiji, a da vlast samo nemo posmatra šta se dešava“, rekao je Petković.
Članovi DSS-a postavili su veliki transparent na stari Železnički most „Nikad u NATO“. Tokom održavanja konferencije kolona vozila u organizaciji „Dveri“ prošla je Brankovim mostom.
Srpska radikalna stranka (SRS) protestovala je u ponedeljak zahtevajući smenu predsednika Borisa Tadića i Vlade zbog organizovanja Samita NATO-a u Beogradu. Predstavnici SRS-a pokušali su da predsedniku Srbije Borisu Tadiću proslede protestno pismo, ali ih je policija u tome sprečila, pri čemu je došlo do koškanja i guranja demonstranata i pripadnika Žandarmerije.  Protestno pismo koje je trebalo da bude prosleđeno predsedniku Tadiću pročitao je funkcioner SRS-a Zoran Krasić dok je gorela NATO zastava. U pismu se, između ostalog, navodi da je Tadić „Srbiju doveo do okupacije i bacio je na kolena Briselu i Vašingtonu“. Demonstranti su uz stranačke zastave nosili i transparente „Ne u NATO“, „Decu vam nećemo oprostiti“ i „Ubica se vraća na mesto zločina“.

PROTESTNE VOŽNJE
Pokret socijalista je obavestio javnost da je došlo do teške upotrebe policijske sile protiv učesnika mirnog protesta, u nedelju ispred Centra „Sava“ protiv NATO konferencije. Ovom prilikom, zbog upotrebe brutalne policijske sile povređeno je preko 10 građana koji su mirno ispoljavali neslaganje sa održavanjem konferencije.
„Najoštrije osuđujemo ponašanje ministra  policije Ivice Dačića koji je naredio upotrebu pendreka protiv svojih građana, zato što nisu zaboravili kasetne bombe i rakete, rušenje i stradanje, pri čemu je poginulo 3.500 naših građana među kojima i 15 dece. Tražimo ostavku ministra policije, jer neopravdana upotreba brutalne sile protiv mirnih građana koji su iskazivali nezadovoljstvo zbog održavanja NATO konferencije u Beogradu predstavlja zadnje trzaje očajnika koji vlast pokušava da sačuva pendrecima. Ministre policije stavi prst na čelo i zamisli se nad tim da ćeš morati da odgovaraš kad više ne budeš ministar, zamenik premijera i vođa požutelog rukovodstva SPS-a, jer mi sada nemamo pravnu državu i pravo da mislimo, osećamo i kažemo“, saopštio je Pokret socijalista.
Kolona automobila pristalica i članova DSS prošla je u utorak ulicama glavnog grada u znak protesta zbog održavanja Strategijske vojne konferencije NATO-a i partnerskih zemalja u Beogradu. Kolona automobila sa obeležjima DSS i države Srbije kretala se od Novog Beograda do Topčiderske zvezde, a predsednik Gradskog odbora Andreja Mladenović rekao je da su vozila simbolično prošla pored delova grada najviše porušenih u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.
„Kolonu je činilo više od najavljenih 78 vozila, simbolično odabranih zbog broja dana koliko je trajalo bombardovanje, a prošli smo pored zgrade Generalštaba, Poslovnog centra „Ušće“, nekadašnjih zgrada policije u ulici Kneza Miloša, kao i zgrade Vlade“, rekao je Mladenović.
Protestna vožnja kroz centar grada je pokazala da Beograd i Srbija „nikada neće biti NATO grad i NATO država“.
DSS je protestima želela da pošalje poruku da Srbija nikad ne bi trebalo da postane član NATO-a i da je održavanje konferencije u Beogradu sramota za Srbiju.

_____________

Pogan za naše rane

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da je strategijska vojna konferencija NATO-a koja se održava u Beogradu neprihvatljiva jer „rane koje je NATO naneo srpskom narodu još nisu izlečene“.
„Prihvatiti nešto što nam je do juče bio ljuti neprijatelj, koji nam je ostavio teške rane, narodu, našoj ekonomiji…Ako se to može lečiti i zalečiti to je dobro, ali ne znam da li je taj lek pogan za naše rane“, rekao je novinarima patrijarh Irinej posle liturgije koju je služio u utorak u kuršumlijskoj crkvi.

5 коментара

  1. Medvedev: Rusija u STO do kraja godine

    Rusija smatra da je njeno pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) realno moguće u 2011. godini, “ukoliko ponovo ne krenu političke igre”, rekao je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev
    Na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, on je istakao da je Rusija odavno spremna za učlanjenje u STO i više od mnogih drugih zemalja, i velikih i malih, ali se od Rusije zahteva neprimereno mnogo ustupaka.
    “Takav prilaz je neprihvatljiv i Rusija nikada neće pristati na otvoreno nepovoljna rešenja. Ukoliko naši partneri nisu spremni za pravičan pristup Rusije u međunarodne organizacije, biće to loš scenario. Pojedini politički ili ekonomski interesi ne bi smeli da sprečavaju naš uspešan razvoj”, rekao je predsednik Rusije.
    Pomoćnik ruskog predsednika Arkadij Dvorkovič je takođe izjavio da Rusija planira pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji do kraja ove godine, ali da pre nego što se to desi neće odstupati od nekih normativa koji su u suprotnosti sa propisima organizacije.
    U intervjuu televizijskoj stanici “Rosija 24” on je istakao da je dugotrajan proces pristupanja rezultiralo odlukama koje nisu u skladu sa propisima STO.
    “Ne želimo da poništavamo odluke dok ne budemo članica. Imamo obaveze prema investitorima i ugovore”, rekao je Dvorkovič i dodao da Rusija neće imati trenutne koristi od učlanjenja u STO.
    “Osnovni efekat biće mogućnost poslovanja po zajedničkim principima. Tada će investitori znati da se u Rusiji posluje po istim standardima kao i svuda u svetu”, zaključio je Dvorkovič.

  2. Proterajte tu smrdljivu vladu u rvatsku tamo joj je mjesto, zar ste slijepi, uvuce nas u jos vece smrti. Proterajte ih iz zemlje, ali ih prvo nahranite uranijumom kao sto su nas njihovi prijatelji nahranili i zaspite putove kojima odlaze naftom da se ne osjeti smrad trulezi iza njih. Hijene koje se hrane trulim tjelima to su oni. Zar ne vidite te njihove maske, strasen zeljne vlasti i moci. Stavite ih na celo gej parade te zadnje podvale testa demokratije.
    O gospode ima li vecih srpskih krvopija pa nasi neprijatelji su bili postenjaci u odnosu na ovu bagru koja je jucer obukla odjela, zatakla kravate i obecala da ce bas zbog odjela i kravata da uradi sta hoce. Milion eura su dobili u Londonu od Albanca biznismena jos na sredini mandata, to je sitnica.
    Jadni moj narode.

  3. @ Georgina, ne vredi zna se to, nema vise Srba. Mi smo najstariji narod na svetu i za par godina Srbija ce biti pustara za doseljavanje nekih drugih naroda.”Manipulacija svescu” Sergej Georgijevic. 100% uspela.

  4. Staško Stojković

    Od 5 slika koje su ilustrovale tekst tri su sa protesta SRS, a dve sa protesta DSS, međutim iz teksta ispod ilustracija se govori samo o DSS, ali se ne spominje SRS, sto stvara utisak da je samo DSS organizovao proteste, te da su i slike sa protesta SRS, u stvari slike sa protesta DSS. radi se o klasičnoj medijskoj manipulaciji u stilu B 92 kojim se želi minimalizovati protest SRS, iako je bio mnogo žešći od protesta DSS-a.Ne znam zbog čega se u tekstovima Ugqeše Mrdića,ali uopšte u Pečatu favorizuje DSS u odnosu na SRS iako je SRS IMALA MNOGO DOSLEDNIJU NACIONALNU POLITIKU.

  5. pozajmljen komentar
    ………………………..

    DANIN CICA?!

    Ne mogu a da se uvek i ponovo ne nacudim ispraznoj demagogiji Vuka Draskovica. Pronalazenjem kostiju Draze Mihailovica vraticemo se NA ZAPAD, tamo gde smo i pripadali?!To rece pesnik, politicar i bivsi ministar inostranih poslova i ostade ziv?!Kakva patetika, kakav patos?!Zaista smatram da je D.Mihailovic, iz ko zna kojih razloga ocrnjen, potom od borca za slobodu pretvoren u izdajnika, skrajnut sa stranica istorije i, na kraju, ZVERSKI UBIJEN, da bi bio bacen kao pas, sto je bila normalna pojava u vreme vladavine “najveceg sina nasih naroda i narodnosti” naravno, ubijen srpskom janicarskom rukom, koja je juce sekla glavu Karadjordju ili, danas, isporucivala svoje patriote sudskom cudovistu u Hagu ali, ne mogu da progutam dvolicnost ovog coveka koji je do sada iskoristio sve, a sada i Drazu Mihailovica?!Pre neki dan sam sa gnusanjem, u emisiji cuvenog Satrape, slusao kako govori o Srbiji i Srbima, i nije mi jasno koje su njegove veze, koji su njegovi interesi sa Srbima, Srbijom ili, Drazom Mihailovicem?!Nadahnuto je pricao o sveukupnom progresu Turske i podrzavao njene otvorene aspiracije na Balkan i Rasku oblast, nadahnuto je pricao nacionalnoj obnovi Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, opravdavao “plemenite” NATO akcije u Srbiji i protiv Srba, a onda je naspram tog OGROMNOG PROGRESA kojim smo okruzeni, kao smetnju, nasem sveukupnom progresu, naveo pojavu RETROGRADNOG SRPSKOG NACIONALIZMA, koji koci nasu sveopstu srecu i napredak. Ko je slusao ovaj njegov “istorijski” nastup, vredno potpomagan od strane “balegara” sa likom kromanjonca, ne moze da shvati toliki prezir i toliku mrznju prema svom narodu. Kako od strane “lidera”, ZAMISLITE, SRPSKOG POKRETA OBNOVE, tako i voditelja kome je sprdnja sa Srbima i Srbijom postao osnovni biznis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *