HAPŠENJE MLADIĆA Šta je Tadićev istorijski odgovor na pitanje: Znaš li koga si ubio?

Piše Željko Cvijanović

Kada je Tadić uhapsio Mladića, to nije bila njegova žrtva zapadnim centrima, koja bi mogla da ga ostavi u igri, to je bio njihov poklon njemu

Kao još neizlečeni zaverolog, na kome se za sada terapija evropskim integracijama nije pokazala najbolje, imam samo jednu dilemu. Da li je, naime, Ratko Mladić uhapšen zato što su to od Borisa Tadića zahtevali stranci ili je srpski predsednik od stranaca dobio da ga konačno puste da Mladića uhapsi, sad kad njima više ni za šta ne treba, a njemu – bar on tako misli – znači sve?

Jer – tako se namestilo – Mladić je za poslednjih jedanaest godina svog skrivanja mnogo više posla uradio za one koji su, kao, želeli da ga uhapse nego za one koji su ga, kao, krili. Prisetite se, kada su stranci ušli u srpske obaveštajne službe, nisu tamo ulazili da bi ovladavali njima, već da bi se uverili da li tamo neko juri za Mladićem ili ne. Mladića nisu našli, ali su službama ovladali i lepo ih drže do dana današnjeg. Kada su ulazili na naskrivenija mesta srpske vojske, nisu ulazili da bi razbili njihovu tajnost, već da bi videli da li se tamo krije Mladić. Mladića nisu našli, ali su ušli duboko u najveće tajne srpske vojske. Kada su ga tražili po kasarnama i vojnim skloništima, kada su stvarali afere sa ubijenim srpskim vojnicima, kada su smenjivali istaknute oficire i postavljali nove, sve su to činili da bi pravda oličena u njima pronašla Ratka Mladića. Nisu ga našli, njihova pravda je izmicala, ali su ovladali celom vojnom infrastrukturom, promenili sav oficirski kadar, pa u dobrom delu i idenitet srpske vojske.

Rečju, može li neko da se seti svega što je Beograd dao zapadnim ambasadama jer nije hteo ili nije mogao da im da Mladića? Otuda, da li to što je Tadić danas u mogućnosti da im Mladića da govori samo to ili, sa druge strane, govori da im Mladića daje jer nema više ničega što još iz tog širokog spektra koji su pokrivali Mladićem strance može da interesuje.

Jer, gle slučajnosti, kada je ova vlada ušla u završnu fazu vojnih reformi, tako su nekako i vojnici prestali da se ubijaju. A gle i ovo – samo malo pre nego što je Mladić otkriven i uhapšen, saopšteno je kako je srpska vojska konačno reformisana, a to neće reći da je svedena na onu meru svoje snage, uticaja i identiteta kakvu joj propisuju potrebe zemlje, posebno ne one u našim realističnim procenama budućnosti. Ne, ona je svedena na meru kakvu su joj propisale zemlje koje već dvadeset godina u nju uvode red, najpre kao dokazani neprijatelji, a onda kao nedokazani prijatelji.

POKLON TADIĆU Zato slutim da Tadić nije u četvrtak pronašao Mladića, mada bih mogao da mu poverujem da pre toga ni on ni njegovi nisu pojma imali gde je ovaj. Ali sam uveren da mu je Mladić serviran kada su se skazaljke poklopile, kao i Karadžić uostalom, i to u onom trenutku kada onima koji su ga krili više nije trebao. Zato, kada je ga je Tadić uhapsio, to nije bila njegova žrtva zapadnim centrima, koja bi mogla da ga ostavi u igri, to je poklon njemu, i zato ne treba padati u zamku verujući kako Boris nešto Briselu plaća Mladićem, već se valja pitati čime je platio Mladića.

Zato ne bih podelio oduševljenje razdraganog Bože Đelića i cele grupe ovih veselih političara koji posle Mladićevog hapšenja šetaju po televizijama, gledaju koliko su dobri u toj priči i telale kako sada između nas i Brisela nema više nikakvih prepreka. Zašto? Zato što bi se moglo reći da je postoktobarska elita za ovih jedanaest godina iz Brisela i Vašingtona imala pred sobom tri grupe uslova i da se u toj igri sa tri kuglice baš ubila. U prvoj grupi bili su simbolički uslovi (haška hapšenja, rezolucije o genocidu, priznanja, izvinjavanja); u drugoj su suštinski politički i ekonomski uslovi (Kosovo, prodaja ekonomskih resursa, razbijanje bezbednosnog sistema, razaranje identiteta, okretanje leđa Rusiji, promene u sistemu medija…); u trećoj su strukturni uslovi (evropski zakoni, pravna država, borba protiv kriminala i korupcije…).

Umesto da su prvog dana posle Miloševićevog odlaska postigli konsenzus tako što će fokus svog rada da bace na treću grupu uslova, sve srpske vlade su sa predumišljajem spolja bivale iznurivane prvom grupom uslova. I ono što nisu mogli ili hteli da učine na tom planu plaćali su na najpogubniji mogući način – realiziovanjem uslova iz druge grupe, odnosno neprestanim političkim ustupcima, koji su na kraju Srbiju gurnuli u bedu i gubitak svake državne samostalnosti. Za to vreme, ništa od stvari iz najvažnije strukturne grupe uslova nije se rešavalo. Korupcija i pljačka su veće nego u vreme Miloševića, u državi vlada pravo toliko da se u njoj najsigurnije osećaš ako si jači, kriminalci se ne hapse zbog svog osnovnog posla, već samo ako ih nahvatamo na vezi sa političarima koji nam smetaju. A to će reći da, što smo više približavali Evropi podležući pritisku iz prve grupe uslova, to smo za Evropu bili manje spremni jer smo strukturne probleme produbljivali i to smo bili manje spremni za realan život plaćajući sve zaostatke iz prethodne dve grupe političkim i ekonomskim ustupcima.

I samo to će reći da je Mladićevo hapšenje zaista kraj jedne epohe, ali ne kraj 90-ih, kako to veruje Tadić i svi ovi koji mu aplaudiraju, već kraj potrebe za zadržavanjem simboličkih uslova kao mere pritiska. Jer simbolički pritisak primenjujete kada želite da otmete nešto od nekoga koga još niste slomili – dakle maltretirate ga za Mladića, a želite da mu otmete vojsku i službe. A kada više nemate potrebu za tim simbolima, tada otvoreno i bezobrazno tražite ono što zaista želite jer ne ostavljete nikakav prostor da to ne dobijete.

Ko je pomenuo Kosovo? Ko je pomenuo da je Tadić sa Zapada dobio hapšenje Karadžića na početku mandata svoje vlade kada su mu pružili priliku da pokaže da je svarno njihov i ko je pomenuo da je hapšenje Mladića dobio kao pojas za spasavanje u trenutku kada je već slomljen i kao političar i kao čovek, i kada će poslednji meseci njegove vlasti sa tog istog Zapada biti iskorišteni da uradi i one stvari koje ranije nisu smeli ni da mu pomenu. I zato Mladićevo hapšenje nije nikava priča o odnosu prema zločinima, ni naša ni evropska, ali, avaj, ono nije ni priča o našem odlasku u Evropu.

ŠTA ZNAČI MLADIĆ? Tako je Mladićevo hapšenje mnogo više od domaće političke volje, njega su i tražili i skrivali isti ljudi, i nisam siguran da su među njima odluke samostalno donosili Srbi. Samo zbog toga je hapšenje Mladića mnogo više od samog događaja, na isti onaj način kako je i on sam mnogo više od sopstvene biografije.

Iako nisam siguran da je on zaista želeo da se u Srebrenici dogode zločini, dosta sam uveren da je odgovoran za masakr koji se tamo dogodio i koji je, iako obesmišljen naduvavanjima, licitiranjima i svakovrsnim zloupotrebama, ipak masakr i užasna mrlja na njegovoj biografiji. Sa druge strane, jednako sam uveren da je Mladić uz Miloševića najzaslužniji ne samo za stvaranje Republike Srpske nego i za činjenicu da je više od milion Srba ostalo da živi na levoj obali Drine u prilikama koje im nisu davale prevelike šanse.

Mladić je dakle čovek sa teškim bagažom, ali, ne manje od toga, ličnost sa istorijskim legatom, u ovom trenutku mnogo većim i značajnijim nego što ga iza sebe ima ijedan domaći savremenik. Sve drugo je stvar ugla koji zauzimamo: zamislite kada bismo nespornu istorijsku veličinu poput Ajzenhauera sveli na mračnu epozodu nekog, recimo, streljanja zarobljenih Nemaca u Dovilu ili maršala Žukova obračunavajući mu mrtve nemačke civile u pohodu na Berlin. Istorija ume da pamti i zločin i zaslugu, ali kolektivno pamćenje je isključivo. Ono, kao jedan od temelja nacionalnog identiteta, ne pamti zločine svojih velikana, kao što ne pamti ni velika dela svojih zločinaca.

Srpski identitet će dakle Mladića zapamtiti ili kao zločinca ili kao istorijsku figuru. Ako o tome bude odlučivao Brisel, Tadić ili Tijanićeva RTS u četvrtak uveče, desiće se prvo, a sledstveno tome vremenom će se u tom istom identitetu brisati svest da je borba za Republiku Srpsku bila legitimna i samim tim razlozi za njen ostanak. Koliko god to bilo nepravedno prema srebreničkim žrtvama, ako o tome budu odlučivali Srbi sami, Mladić će biti važna istorijska figura i legitimnost RS neće doći u pitanje.

Problem je što sa Mladićem kao zločincem u srpskom pamćenju pristajemo na sve ono što o nama u regionu misle oni koji će biti srećniji ako Srbija bude slabija. Problem je što su karte, na čiju podelu je Tadić pristao, podeljene tako da pomirenje s njima danas moguće samo na priznanju da Mladićev legat nije legitiman. Problem je, na kraju, što istraga srpskih zločina ni u regionu ni na Zapadu nije pozivanje na moralni dug, već jedan obrnuti Klauzevic, u kome se rat nastavlja mirnim sredstvima, što taj rat ne možemo izbeći, nego nam je ostavljen samo izbor da u njemu učestvujemo na sopstvenoj strani ili na strani naših neprijetelja.

Siguran sam da većina Srba to ne želi, kao što sam siguran da ih otpor toj stihiji čini snažnijim i vitalnijim, i da ih današnji doživljaj Mladića kao junaka održava među narodima kojima je sloboda neodvojivi deo identiteta. Uostalom, pogledajte šta o slobodi misle ovi među nama koji srećno tapšu ručicama na vest o hapšenju i pogledajte šta misle oni koji su zabrinuti. Tu greške ne može biti.

Zato je Tadićev potez njegovo istorijsko odmeravanje sa Mladićevim legatom, ništa manje od onoga koje je napravio Miloš noseći Karađorđevu glavu u Stambol. Da ostavimo etičke i dinastičke rasprave po strani, Miloš je istorijski izneo svoj zločin, i to ne time što je podigao Pokajnicu, već time što je napravio modernu Srbiju. Moderna država bila je njegov odgovor na pitanje – znaš li koga si ubio? Na isto pitanje u četvrtak nije odgovarao ni Tadić niti ona gomila logoreičnih političara namernih da se uslikaju sa istorijom. Oni sebi nisu postavljali pitanje – znaš li koga si ubio. Jer odgovor na to pitanje jeste u Srbiji koju su do sada pravili i u Srbiji koju od danas prave. Tu je odgovor: da je Mladić ubijen zbog velike istorijske vizije o jednoj novoj Srbiji, bila bi to velika žrtva za veliko delo. Ali sve što ja danas mogu da vidim jeste da je ova generacija Srba još jednom zamenila veliko za malo i da je zbog toga iz nekog razloga beskrajno srećna.

( IZVOR : „NOVI STANDARD” četvrtak, 26 maj 2011 )

44 коментара

  1. Fahntastican tekst ! Sad vidim,nisam sam!

  2. Ovdje je Tadic ubio sam sebe a General ostaje General.

  3. Жалосни Тадићу, жалости Српска.
    Историјска срамото.
    Како си смислио да претиш народу.
    Тражиш помирење комшија, а нас остављаш на цедилу.
    Цвијановићу, ваш текст је толико реалан, толико слика ове наше нераднике и неспособњаковиће, да се нормалном човеку диже коса на глави.
    Невероватно колико аутоголова.
    То се не може оправдати никаквим Европама.
    Однеће ове жуте мраве какав нови кијамет.

  4. Kuda se zaputio ovaj usamljenik ,odvojen od stada,bez odredista sa tudjom glavom na ramenu?

  5. dragutine,svaka ti je zlata vrijedna

  6. Veoma je karakteristično kako CIA sad posle par dana “obrađuje” temu. Mladić tražio knjige Gogolja (u naslovima Gogolij, očigledno onaj ko prevodi ne zna ni šta prevodi), traži penziju (prvo 2,5 mil pa 4,5 mil dinara), svedok čuo da krivi Miloševića, radio za nadnicu 1.500 din (gde je to da svi radimo tamo), u džepu mu našli 1.500 din i nešto dolara(?!), priznao da voli Karleušu??. Da li je moguće da smo tako nisko pali da što kaže autor obaveštajne službe više ni ne razmišljaju o ulasku u vlast već samo o kontroli vlasti!?

  7. Милош Обреновић је издао и убио Карађорђа, Крцун је ухапсио и убио Дражу, Зоран Ђинђић је отео Милошевића и послао га у Хашки казамат где су га убили. Борис “ПРОСРПСКИ” председник је ухапсио Караџића и Младића.
    На крају сви су платили РАЧУНЕ за своја недела.

  8. Postoji jedna od najupecatljivijih scena raspinjanja i naticanja na kolac- Radisava u Andricevoj Na Drini cupriji od kojeg se svakom citaocu koza jezi. U tom mucnom trenutku Radisav kaze svom dzelatu, covjeku iz Pljevalja: “Slusaj, zbog ovoga svijeta a i buduceg, probodi me najbolje sto mozes da se ne mucim kao pas” Cigani obavise posao, a Pljevljanin zuto-crn u licu bijase presretan kada je vidio kako Radisav umire lagano i da ce to potrajati.Sta se desilo Pljevljaninu. Bolni uzitak obuze mu
    tijelo.
    Sretan sto je ziv mrdajuci nogma i rukama a njegovo tijelo neosteceno, poceo je da se smije i prica,nesuvislo prica.
    Njegovi strazari gledali su svog vodju kako plese rasirenih ruku,pjeva i grca u smijehu dok mu bijela pjena sve vise i vise curi iz usta. Na kraju ga je ludog,Abidaga,za koega je on ovo sve ucinio otjerao iz Visegrada, a Drina i dalje tece. Pitam se koga mozemo vidjeti danas u ovoj istoj prici dok Dunav a i Drina i dalje teku.

  9. Sjajno promišljanje. Podsetio bih autora da je reforma vojske zaista uspela i da se ta vojska sada zove MUP sa osnovnim zadatkom da kontroliše svoje građane. Druga vojska ne postoji, osim onih jedinica koje Šutanovac treba da vodi po svetu. To su pomoćne snage NATO pakta spremne kao poklon zbog uspešnog razaranja Srbije.
    Istorija ove “reformiste” neće pamtiti, ali bilo bi sjajno da ih pamti pravosuđe kao optuženike u procesu veleizdaje.

  10. REPUBLIKA SRPSKA JE RATKO MLADIĆ!!!

  11. Je l’ ti žao srpska vilo,
    Što se majskog dana zbilo
    Da viteza srpskog lica
    Izda Tadić poturica
    Da viteza srpskog roda
    Neki Boris Tadić proda
    Tog viteza i junaka
    Voli srpska kuća svaka!
    Je l’ ti srpski kneže žao
    Što je Ratko Mladić pao
    Što je pao u našije’
    To najviše žao mi je
    Preko Drine najgora je vrsta
    Prokazaše “Ga” s’ 20 prsta
    Oj Tadiću treba li ti novca da ti daju Srbi sa Sokoca
    Da ti daju pa ti idi
    U mišiju rupu pa se stidi!

  12. Narod Srpske i dobrovoljci su stvorili Republiku Srpsku sa Ratkom Mladicem na celu! U Dejtonu je overena republika Srbpska i dobila je prerogative drzave zahvaljujuci legendarnom Slobodanom Milosevicu! Posle njih Srpsku neko drugi kruni.
    Shta bi sa Dodikom za chasnog Vuchurevica je preti =o Srbiji umesto tadicu, posle je opodrzao dachica u sramnoj ponudi oko Kosova, sada cuti. U stvari ne cuti i Dodik i Radmanovic kazu da bi i oni hapsili i da je trebalo to uciniti……..u cestitkama im se pridruzio ebnglez Aleksandar karadjordjevic, shta bimu rekao na to karadjordje koji je bio u bezaniji zbog turaka……
    A shta vei chasni Krunski savet, da oni nisu savetovali svoga Kralja!
    Jadno i bedno hoce Dachic da strpa Ratka Mladica u kofer pa u Hag…ovaj Stambolicev SPS je omadjijan, mora da je pod kontrolom sotone.

  13. Raport Đeneralu:
    NE DAMO REPUBLIKU SRPSKU ZA VJEK-VJEKOVA!!!

  14. Инсталирана квислиншка интелектуално-политичка ”елита” је сувише мала и слаба да покори Србе.Ово све нам је за прочишћење и отрежњење од заблуда југословенства, комунизма и језуиско-протестанстског начина размишљања и погледа на свет који нам намећу неофашистичке колонијалне силе.Џаба се труде и они и њихове газде. Из овога ће Срби изаћи јачи, а они ће, заслужено, у мрак и заборав где им је и место. На муци се познају јунаци, не клоните браћо и сестре!Не жалим много нашег Ратка, он је као сужањ слободнији од већине нас на слободи, а поготово од ових несрећника који ”владају”.За таквог човека и јунака је жаљење увреда.

  15. Шта год да се деси, генерал ће остати ВЕЛИКИ РАТКО МЛАДИЋ, а Борис и његова екипа, нико и ништа, јадне пудлице ”Новог светског поретка”, достојне презира и заборава.

  16. Zaista odlican tekst koji najvjerodostojnije oslikava pozadinu svega sto se desavalo sa generalom Ratkom Mladicem, “poblize i izdaleka”!
    Autoru svaka cast!
    Po mom misljenju, Ratko Mladic je jedna osoba vrijedna postovanja Srba sa ove strane Drine, ma kako god ga gledali svi drugi ljudi..Mi vrlo dobro znamo kako je bio uz nas sve te ratne godine…I da je najgori na svijetu, licno ne bih nikada i nikome cestitao na njegovom hapsenju, pogotovo ne javno, dodvoravajuci se elitistickom Zapadu koji mazohisticki uziva u srpskoj neslozi, u “tihoj likvidaciji” koju su nam vec odavno pripremili, a koju ne treba posebno obrazlagati, a kamoli navoditi vec znane cinjenice…

  17. Хиптисаше нашег Ђенерала, ђубрад евроатланска….

  18. Tadic to obrazlaze ovako,”ja svemoguci Boris spasavam Srbe od istrebljenja,jer ako ne slusam evro-amere oni ce da nas Srbe sve pobiju,istrebe”!Pa kako je to Tadicu moguce da evro-ameri koji su divni,pitomi,iskreni,posteni,demosrate,mogu da istrebe jedan narod?Koga ti to “spasavas”?Nemoj vise da me branis pa kako god da mi bude!Neka me ubiju,siluju,pokore i urade sta god hoce,ali me TI Tadicu nemoj braniti!Tadica i Brankovica je uvek bilo u srpskoj istoriji i pamte se kao izdajnici,a VELIKI GENERAL M L A D I C ostaje upamcen kao SRBIN PRAVI!Te tvoje poslodavce boli to sto njihove sluge ustase i balije nisu ponovo pokasapile Srbe i njima napunili jame kao u svakom dosadasnjem ratu!Ali imati ce opet priliku kad evro-ameri udruzeni napadnu Rusiju!Istorija se ponavlja!Kada budu dobili po nosu neka se ne zale i cmizdre kao uvek do sada!

  19. TADICU NE PRETI OBICNIM GRADJANIMA KOI SALJU KOMENTARE koi tebi ne odgovaraju.Stidise smradu izdajnice i prodana duso pa sta ocekujes posle izbora PUKO SI.

  20. O Borisu se nema sta pisati otkako je u politici nista nisam cuo pametno da bi na to obratio paznju.Govori su mu kao placeni oglasi koji nikog ne obavezuju, vazno je da je u novinama. Sta kaze? Nista samo prica. Mislim da je najveca kolateralna steta koja je mogla zadesiti Srbiju.Kakav mi je to predsednik kad ga nepodrzava Srbija nego peta kolona na celu sa Kandickom i S. Biserko.i ostalom satrapijom.Ministar obrane prica za sebe koji nema nikakvo uporiste kod vojske gde 90% kadra jedva ceka da mu vidi ledja.Kad pgledam njihov rad iza njih ostaje samo pustos covek proda kucu napravi vecu i bolju ovi su poput kancera sve razaraju. Nude krdite poljoprivredi kao da imaju zagarantovane cene za iducih 10 godina pa seljak tacno zna kolika mu je dobit.Petrovicu iskocile oci ubedjujuci ljude da uzmu kredit niko mu ne veruje,Cvetkovica obliva znoj dok pred kamerama mora izreci lazi o privrednom oporavku.Izvoze meso u Rusiju jedva da ces imati priliku da kupis prase za slavu.Dali su oni stvarno bolesni ili im gospodja sa kvantasa nije dala jos dijagnozu, mozda je okulista pogresio dioptriju pa Tadic glumi propalog ucitelja kad nas gleda preko naocala, kako vi ne vidite ono sto ja vidim. Pitam se dali smo bogu toliko mrski da nas kaznjava sa ovom zuticom.Dinkic udario sa Gagulic Verkom po regionima ka vidimo kako se ljulja u Evropi,Grcka, Irska, Portugal ak rikne i Spanija to je negde oko 2.5 bilijardi.Finska se vec protivi za krpljenje rupa nesposobnih vlast.Jeremic je pre 2 godine zeleo uvesti Irski model, zaboravio je jedno da se samo proizvodnjom i rado moze nesto postici a ne kreditima. I zato Evropa ceka jos samo Tadiceve Cesare da se razmile trazeci pare.Kakvo nam je stanje u medijima kao u doba E.Hodze na Tijanicevoj Tv bastilji prolaze samo govori intelektualne elite poput Suntanovca, Petrovica, Pajtica,njihovog sefa Borisa, dok je obican covek i dalje negde na kvazigradjanskoj margini nit ga pitaju niti ga slusaju.S Hocevar se zali kako je malo katolika u tv emisijama a ja kao Srbin krik se cuje do neba ja sam manjina u vlastitoj drzavi. Svi imaju veca prava od Srbina, Canci, Kopanje, Kostresi Egeresi itd.Nigde u svetu nemoze biti predsednik drzave ako nije rodjen na njenoj teritoriji kod nas moze.Nekad sam morao doneti lekarsko za zaposlenje u Fabrici da sam mentalno zdrav danas ni za predsednika nije potrebno.Blize nam se izbori ko normalan moze vec sad da veruje u vlast koja je ogrezla u svim mogucim merifetlucimai manipulacijama.Tako neodgovornu vlast nisam mogao pronaci ni na jednoj tacki kugle zemaljske,A to je samo iz razloga sto to kreira Brusel i Wasington.Nemozemo vise ni ocekivati od onih koji su uvek isli po misljenje kod drugih kad su isli u skolu bila su to misljenja tate i mame, kad su zavrsili dosli na vlast to je misljenje stranih ambasada.VOSTANI SERBIE, NAJZAD SE PROBUDI.

  21. Još tamo 1994. godine, general Ratko Mladić je jednom prilikom rekao da su mu ćerku ubili Srbi i da će i on sam, najverovatnije, stradati od srpske ruke. Prema nekim medijima to isto je rekao i nakon hapšenja. Ja, Njegov veliki poštovalac, saborac i ratni drug koji nije imao sreću i čast da ga lično sretne i upozna, moram ovim putem časnom generalu poručiti da u jednom greši. Ne stradava on od srpske ruke. Ne može se Srbinom smatrati onaj ko se hvali da u venama njegove dece teče neka druga a ne srpska krv. Ne može se Srbinom smatrati onaj ko sam za sabe kaže da je “prosrpski” a ne kaže da je srpski. Ne može se Srbinom smatrati onaj ko se klanja senima žrtava, stvarnih i izmišljenih, iz redova naših neprijatelja a neće da se pokloni senima srpske nejači (dece, žena, starih i nemoćnih) koje su poklali ti isti neprijatelji čijim se senima klanja. Ne časni moj generale ne stradaš Ti od srpske ruke već od ruke srpskih izroda i izdajnika. Ti ćeš u srpskom rodu ostati zauvek častan i velik a ovi koji te izdadoše i prodaše, pa se, kako samo kažu, time još i ponose, njih će se stideti i rođena deca.

  22. Prebiram malo po tekstovima poneki zahvaljujuci tatama, mamama, strankama, tajkunima i ko zna kakvim sredtvima doguraju do predsednika , ministra ali do Coveka nikada.Kad predjete sestu deceniju odmotavate film secate se nekih razgovora i nekih vama dragih ljudi kojih vise nema, sa setom kazete e sto je to bila gromada od coveka, ljudina ali sve se istopilo poput glecera. Danas gledam skupstinu koja me podseca na buvljak, vidim svakakove ljude ministre, premijera, predsednika njihov bodi gard ali nikako da spazim coveka.Mora da su dioptrije u pitanju, a mozda i nisu, mozda zaista vise nemozes vidjeti coveka.Davnih 70 Miljenko Smoje rece ma judi moji vidim mnogo judi ma ne vidim covika.Samo se tiranija brani svim sredstvima, dok sve ono sto cini zivot obicnog coveka ostaje na margini.NEMA COVEKA, NEVIDI SE.

  23. Zivim u mestu gde ima ogroman broj vikendica gradjana iz Beograda,Novog Sada,i ostalih gradova,za vreme mobilizacije u te iste vikendice su dolazili i krili se oni sto su bezali od mobilizacije,broja im se ne zna!Slazem se da nije svako za pusku,ali takvim osobama treba zabraniti dozivotno pravo glasanja,mesanje u drzavnu politiku po bilo kom osnovu!Dati im pravo da rade i zive i nista drugo od toga!Ali avaj,gledaj cuda!!!Pa takvi su nama na vlasti danas,i sta od njih ocekivati?Zbog takvih se i kcerka Velikog Generala ubila!Nije sirota mogla vise slusati srbijanske lazi o njenom ocu Velikom Generalu Mladicu,sto su i pokazali i dokazali! nije veliki Njegos uzalud rekao “teze mi je domace zlo nego ovo tudje”!Njihovi poslodavci evro-ameri se prave prijatelji muslimanima na Balkanu,a pogledajmo samo, sa kime ratuju evro-ameri do samo sa muslimanima po celom svetu!Na racun Srba se prave prijatelji muslimanima!Izdrzali smo zulume turaka i poturica,pa cemo i ove danasnje,uz pomoc Gospoda Boga!

  24. Ничија није горела до зоре, па неће ни нашег непријатеља број један. То је актуелна власт ове ојађене, али вољене отаџбине Србије. Велики човек, па тек онда велики Генерал Ратко Младић дао је све за отаџбину и свој народ, себе и део породице. Иѕдајице Српског рода су га давно осудиле, још кад се “дрзнуо” да брани Српски род од коца, конопца, ножа и јама. За мене а верујем и за поколења он је мој а и наш, Српски Херој, свиђало се то неком или не. Нисам од белосветског олоша ни очекивао бољи однос према мом народу, само постављам питање нељудима који су љихове слуге а воде порекло од овог народа, да ли некад помисле на судбину наше а и љихове деце. Заиста бих желео да чујем њихов одговор. Живела Србија !!!!

  25. MILOS JE UBIO Karadjordja jer je cucao u Rusiji kad je SRBIJA PATILA. Generala MLADICA MOZETE POREDITI SA Putnikom, Misicem ali sa Karadjordjem nikako.

  26. Mi Srbi smo zaboravan narod brzo smo zaboravili drugi svijetski rat a ovaj zadnji tek je zavrsio a mi ga zaboravismo,a gore od toga mi zaboravljamo nase zrtve koje u poredjenju sa komsilukom su 10 puta vece ,zaboravismo teritojalne gubitke sta jos treba da zaboravimo da bi imali normalnu vlast i normalnu drzavu cini mi se da treba da zaboravimo i da se odreknemo da smo SRBI .Svi mi koji smo prosli kroz ovaj zadnji rat na ovaj ili onaj nacin znamo sta znaci i koliko znaci ime
    GENERAL RATKO MLADIC za nas je heroj ,isto kao svaki Americki general koji ubija Afganistance i Iracane vecinom civile smatrajuci ih kolateralnom stetom ,on je za njih heroj sto bi smo mi bili drugaciji od ostalih ,samo sto oni svoje ne salju u nikakav Hag sud nepravde.S ovom vlasti mi smo izgubili dostojanstvo .Na kraju izgubicemo sve.

  27. OBJAVLJUJEM ! IZDAO ME MOJ General !!!

  28. Aferim Borise efendijo Tadiću.

  29. Kratka ispravka onoga što je napisao Zoran 1389. Ana Mladić, ćerka našeg velikog generala se nije ubila, ona je ubijena. Vlast, i ondašnja i današnja, krije tu činjenicu. Iz poštovanja prema nevinoj žrtvi te devojke i čitave porodice Mladić, tu istinu treba stalno isticati. U današnjem broju list “Pravda” piše o ovom tragičnom događaju.

  30. Hrvatski igrač i sluga Tadić sa svojim izdajnicima Kandićka , Čanak , Pešićka, Biserko, Čeda prašak , Dačić itd . Izašli su javno sa novim izdajničkim planom Kosovo naše srce Srbije ovi izdajnici poklanjaju Velikoj Albaniji a srpski narod miran i bleji kao ovce pred klanje . Nije im dosta pljuvanja po srpskom narodu čak niti to što su Mladića izručili Hagu kao vreću krumpira sramota narod i dalje pospano spava , dali će se probudti ikad ili možda ali prekasno .

  31. Zivela Republika Srpska i svi borci koji su zivot dali za slobodu. Zivela Srbija ociscena od svih Tadica i njihovih izdajnickih pokoljenja. Ziveo general Ratko Mladic.

  32. Kako ce se pojaviti Tadic pred narodom Srbije na predizbornu kampanju i ubediti gradjane da je uradio radi prosperiteta i boljeg zivota.Dali je svestan da mu mesto vise nije medju Srbima.Najbolje bi mu bilo da napusti Srbiju,jer je ovim cinom pokazao koliki je izrod,a znase gde je mesto izrodima.Najgore je kada covek dozivi smrt za zivota.Ovim cinom je to Tadic sa svojom hordom.General Mladic nikada umreti medju srbima nece,on je i ostace Heroj.Blago tome ko dovijek zivi,imao se rasta i roditi,(NJEGOS)

  33. Odličan je ovaj ” naš ” predsednik i njegovi suradnici Kosovo će pokloniti Velikoj Albaniji . A u isto vreme neće da se Srpska isto tako veže za Srbiju . Ili da zatraži autonomiju za prptjerane Srbe iz Republike Srpske Krajine to mu ne pada na pamet .

  34. Petre, ne sporim da sy naveneni iydajnici srpskog roda i ya to su dobro placeni.Ali, ima ih jos mnogo.Ovi su neprikriveni.Oni koji se delimicno prokrivaju su opasniji/novinari VREMENA,Bujosevic,Liht,Tijanic,Malovic.Najopasniji su oni koji se trude da ispune BoTine stavove.Oni nemaju svoje misljenje,vec slepo izvrsavaju tudze.Ti su kao pajaci na koncu u lutkarskom poyoristu.

  35. Klice vila s Avale planine
    O Borise kurvino kopile
    Amerika pare ti je dala
    Da uhapsis Ratka Djenerala

    Sram te bilo i Boga i ljudi
    Srpski narod tebi ce da sudi
    Sto prodade srpskog sivog tica
    Djenerala,vojvodu Mladica

    Grobovi ce proklinjat te srpski
    Ti lupezu pokvareni drski
    Mladic Ratko uzleti visoko
    Dok ti Judo propadas duboko

    Gdje si bio drski dezerteru
    Kad Srbima uzimase mjeru
    Da ih branis kao Mladic Ratko
    Ti se sakri,udobno i glatko

    Sudicemo Judi Borisu Tadicu
    I meckici tvom drugu Dacicu
    Kazna teska uskoro vam stize
    Svaki od vas dupe ce da lize

    Pljuvacemo po vama celoga zivota
    Mrzimo vas vise od svakoga skota
    Nestanite u prah jer vas zemlja nece
    Srpski narod danas baca vas u snece

    Ne idite kuda srpska noga hoda
    Za vas nije stvorena sloboda
    Pokupite pare za svoju izdaju
    Djenerala Mladica u mjesecu maju

    Nek prokleto bude sve potomstvo vase
    nek vracare babe djecu s vama plase
    Bjezite iz Srbije,sve nam od vas smrdi
    Vi ste vukodlaci,tako Djavo tvrdi

    Neka ide s vama Malovicka mrska
    Sto i nije zena vec zmija sto vrska
    Vukodlavka ruzna nek vam drustvo pravi
    Neka vas sve troje u paklu zaglavi

    Pozdrav vam ne treba,nego mars u pako
    Maløvicka,Boris i Dacic mrljavko
    nestanite s djavlom vasijeh vrlina
    Proklinje vas vjecno srpskA OTADZBINA!!!

  36. Odgovor Cedi o smrti Generalove kcerke Ane!Ako je to Srbin uradio,sto me ne bi uopste iznenadilo,nadam se da ce mu se seme zatrti!

  37. Milos je napravio modernu Srbiju,ali mu se seme zatrlo jer je ubio kuma i vojskovodju od koga je i Napoleon ucio.Ovi sto izdadose Obilica modernog srpskog doba, sigurno nece bolje proci.Gde li ce im dusa ako je imaju.

  38. interesantno za procitati jeste velika izdaja srbkoga DIVA ali mi srbi nismo nista bolje ocekivali dali jos nekoga iznenadjujesto nemamo vojsku pogledajte koje ministar vojske iodbrane sutanovic koce njemu i toj bandi da brani decu kada nas oet napadnu komsije jos da se potsetimo dali smo zaboravili stau musimani hrvati radili nama i kolko su nas pobili ako neznate procitajte triologiju DECE KRVAVA DRINA od momira krsmanovica a nas ratko branio svoj narod i dosta sa tom srebenico toje naj veca podvalaod te bante a nas RATKO bio dika i osto zakletva SRBSKOM RODU ja nebi utadicevoj kozi svice oni da plate svoj cex

  39. inersantno za procitati jeste velika izdaja SRBSKOGA DIVA ali mi srbi nismo nista bolje ocekivali dali jos nekoga cudinnemamo vojsku pogledajte koje ministar odbrane sutanovic koce njemu itoj bandi da brani decu kad nas opt napatnu komsije jos da se potsetimo dali smo za boravili sta su nam hrvati i njihovo cvece uradili ikolko su nas pobili ako neznate procitajte triologiju TECE KRVAVA DRINA od MOMIRA KRSMANOVICA a nas RATKO branijo svoj narod tosta sa tom srebrenicom toje naj veca podvala od te bandei zapada neka se oni zapitaju kolko su napravili srbrenica nad srbsim narodom a nas RATKO bio dika i osto zakletva SRBSKOM RODU ja nebi bio u tadicevoj kozi a sviIZDAJNICI ko i on pravda ce stici GORE GLAVU MOJI SRBI ZA RASU RATKA

  40. General Ratko Mladic sa svojim SRBskim narodom podjelio je sve njegove uspone i padove. Bilo je vremena na pocetku rata kada su se noge tresle mnogim SRBskim dusmanima, samo od spomena imena njegova, a zatim je doslo vreme kada su SRBi zbog izdajstva novih Brankovica bili ucenjivani i zavodjeni za Goles planinu od tih istih sinjih kukavica.

    To je moglo da se desi samo nama SRBima, koji nismo spoznali vreme svoje koje gradi i razgradjuje. SRBi su bili u ratu cetiri godine, a “srbski” politicari nisu nasli za potrebno da proglase ratno stanje. Zbog te zablude da nismo u ratu, pocinili smo kao narod samoubistvo slicno Koljevicu na Palama, kada je shvatio da je od svoje masonske brace izigran i prevaren.

    Generalu Ratku Mladicu u Banja Luci 1993 godine u oci je receno, ako mi te godine rat ne zavrsimo nasom vojnickom pobjedom, da cemo mi tada rat izgubili, a njemu da ce se suditi na nekom novom Nirberskom procesu kao “ratnom zlocincu” – jer tada jos nije bilo govora o Hagu.

    Nazalost, to upozorenje on nije shvatio ozbiljno, i zato je ovako i prosao. Taj prljavi rat nametnut SRBima od strane Zapada, vodjen je uspjesno na bojnome polju ali je politicki izgubljen za zelenim stolom zbog nesposobnost i uobrazenost, SRBskih politicara koji su vise vodili brigu o SRBskim neprijateljima i sta ce drugi da kazu, nego o svome obezglavljenom SRBskom narodu. Njihova neobavestenost i prevazidjena komunisticka nadmenost, bila je svuda vidno prisutna, tako da je sam narod opravdanao sebi postavljao pitanje “zbog cega oni, i za koga – tako rade”.

    Kada su “politicari” zbog pasivnosti vojske koja nije smjela po Ustavu da se mesa u njihove poslove, uspjesno odigrali ulogu trojanskog konja, vodeci rat tako da ga svi drugi dobiju a SRBi izgube, zrtovani su od onih kojima su vjerno do tada sluzili, jer nas narod mudro kaze “ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se razbiju”!

    General Ratko Mladic i njegovi oficiri koji su zavrsili zajedno sa njime u Hagu pred sudom Antihrista, u svim tim ratnim dogadjajima koji su u crno zavili SRBski narod, bili su i ostali nevini, jer oni nisu bili kreatori rata u kojem su ucestovali i kojeg su po odredbama Zenevskoj konvenciji uspjesno vodili, junacki braneci obezglavljeni SRBski narod od njegovog novog bioloskog unistenja. Rat su isplanirali i vodili protiv Pravoslavnih SRBa, u ime “demokratije i slobode” tvorci Novog svetskog poretka uz pomoc hrvata i muslimana, a sa blagoslovom rimskog Pape iz Vatikana!

    Sa nadom da ce General Ratko Mladic i pred sudom Antihrista u Hagu, biti dostojanstven i hrabar kao sto je bio u ratu, u ime prezivelih SRBa koji su izbjegli ustaske i muslimanske pokolje u Zapadnim SRBskim zemljama, ja zelim samo u ime nase da se njemu licno i svim pripadnicima SRBske vojske najsrdacnije zahvalim i odam zasluzno priznanje koje njima pripada po svim Bozijim i ljudskim zakonima, za sve dobro sto su oni na celu sa General Ratko Mladic tokom rata ucinili za nase milo i Bogu drago SRBstvo! Neka je njima od nas prezivjelih SRBa vecna hvala, a od Boga nebeska nagrada. Amin. Boze daj!

  41. ja vise ne mogu da cekam!

    O junaci,Tadic i dalje seta i zajebava narod,zajedno sa svojom ekipom,
    ja sam mislio da su mu odbrojani dani,ali izgleda da nisu,i jos vise steze i preti narodu.
    Izgleda da nema pomoci,niko ne sme nista i to je kraj.

  42. Ратко Младићу,
    Не дозволи Хагу да на тебе баци љагу!
    Покажи злотворима, какву душу Србин има.
    Цео свет зна име твоје, о теби се песме поје.
    Био си за све у праву, не дај да ти блате славу.
    Хаг за тебе није брига, генерал си прва лига.
    Ти си херој српског рода, што поносно земљом хода.
    Имају болесног лава, за Хаг си и такав страва.
    Користе и болест твоју да остваре вољу своју.
    Али ти си јунак стари, планове им све поквари,
    Нека се за главу хвата, са Србином ко ће рата.
    Ми бранимо име своје, а и Богу мило то је.
    Ништа нам туђе не треба а непријатељ нас вреба.
    Немој да те болест кочи, отвори Европи очи.
    Нека виде Србин ко је, кад се држи вере своје
    Не може му нико ништа,Ни сва светска чудовишта.
    Трибуналу ти покажи, оптужнице да су лажи.
    Да су њине душе пале, са Србима нема шале.
    Србе у Шевенингену, надзиру у сваком трену.
    Али Бог им даје снагу, да се супротставе Хагу.
    Правда достижна а спора, да победи српско мора.
    Стрпљење, у Бога вера, неправду ће да отера.
    Љиљана Ћуић

  43. Marketinške agencije kandidatima za visoke državne funkcije friziraju biografije. Boris Tadić, se kao kandidat za tu funkciju na januarskim izborima 2004. godine, oslonio se na drugove iz detinjstva. Srđan Šaper, propali glumac, osmislio je izbornu kampanju Borisa Tadića na izborima koji su održani. On je napisao i predsednikovu biografiju. Biografija je lažna i da smo demokratska država, predsednika bi optužili za krivokletstvo. Gospodin Šaper je vodio i izbornu kampanju 2008. Službena biografija pobedničkog kandidata Borisa Tadića na izborima za predsednika Srbije objavljena na sajtu B92, i u svim medijima. U biografiji ima mnogo nelogicnosti? Bilo bi interesantno a i krajnje je vreme da saznamo pravu biografiju “naseg” predsednika?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *