PREDSEDNIK U ZVANIČNOJ POSETI FRANCUSKOJ: Makron i Vučić se obratili iz Jelisejske palate, sledi svečana večera

Prvi se obratio predsednik Francuske.

Kako je rekao Srbija može računati na podršku francuske agencije za razvoj.

– Od moje posete od 2019. naša sraadnja se povećava. Naši ekonosmki odnosu su dobili stvarni polet, francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, oni tamo ulaže jer vide potencijal… – rekao je Makron.

Zahvalio se za brojne bilateralne razgovore, te duboki izbor Vučića da poseti francusku u ovako teškim trenucima za Evropu. Takođe se zahvalio i za prijateljstvo dve zemlje i istakao kako ima poverenja u Vučića kao vođu, jer uvek drži svoja obećanja.

– Ovo pokazuje koliko je prijateljstvo naših dveju zemalja važno za Francusku. Vaša poseta Parizu dolazi u trenutku istine za Evropu dok rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu. Evropska integracija Srbije je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost – rekao je Makron.

Makron je pozdravio “vrlo jasne izbore Vučića u geopolitičkom pogledu”.

– Ja nisam zaboravio svoje putovanje uz vas i za mene je ta integracija u EU, to dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo ići zajedno napred i da ne propustimo ovaj istorijski trenutak.

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije je na početku rekao kako će ovakva poseta ostati u večnom sećanju te da je dugo razmišljao šta bi izjavio u ovih nekoliko minuta, te da je veoma počastvovan.

– Obeležavano 185. godina od uspostavljana diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža, na nju smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas kada imamo muku neku, lično sam uvek mogao da se oslonim na Vas i da Vas pozovem i želim da vam kažem da su retki lideri koji žele nekog da saslušaju, čak i one manje od njih. Predsednik Makron ima tu izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje makar mu se ono nije dopadalo. Želo je da sasluša i čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu, i hvala mu na tome – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je sve više francuskih investitora koji zapošljavaju više od 11 hiljada radnika. Naglasio je da u mnogim budućim projektima očekuje podršku Francuske.

– Spremni smo da vam ponudimo da budemo domaćini 2031. frankofonskih igara mladih. Došao sam da razgovaramo o važni m pitanjima. Bio sam otvoren uvek i biću i večeras. Ono što ste rekli da su obe strane nešto učinile govoreći o Beogradu i Proštini, moram vam reči da nisu obe strane. Ta jedna strana poštovani predsedniče ja napravila izbore sa izlaznosi 3,4%, dovode svoje vojnike iako na to nemaju pravo. Ne vodi se istraga protiv onih koji su nosili badnjak, nema istrage za ranjavanje Srba, svi samo pominju Banjsku. Pitanje dinara je pitanje opstanka. A što se tiče Ohrudskog sporazuma Srbija je ispunila već tri, i samo da Vas podsetim na prvu tačku a to je formiranje ZSO. Večeras ću sa vama da pričam i o Svaetu Evrope i o 75. godišnjici njenog osnivanja – rekao je Vučić.

Zahvalio je Makronu jer je našao način da zaštiti Srbiju i da je Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i Srpske u okviru BiH.

– Ima još mnog oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo. Mi Vam verujemo. Vi ste mi već neke sitnice koje su za nas krupne i ispunili. Hvala Vam na gostoprimstvu i gledaćemo da Srbija ispuni stvari koje je obećala, rekao je Vučić.

3 komentara

  1. Kakav je ovo igrokaz?

  2. Nekoliko zapažanja:

    1. Vučić nam nije referisao šta je bilo na jelovniku svečane večere. Naime, sad nam prenosi sve (skoro sve!), a kad je potpisan Briselski sporazum nije preneo baš ništa (ni Vladi, niti bilo kome) i sve je “procurelo” tek godinama kasnije, a rasprava o Sporazumu nikad nije vođena.

    2. Toga sam se i plašila! Sad će beskrajno zahvalni Vučić biti obavezan da učini, do kraja, SVE što je obećao prema Ohridskom sporazumu, a kako sam kaže – već je ispunio tri tačke, a Priština – gle čuda – ni onu jednu jedinu: više bespredmetnu ZSO.

    3. Francuska je za njega prijateljska zemlja, a nije. “Volimo Francusku kao što je ona volela nas” – bilo je pogrešno i u ono vreme (jedva su je privoleli da brodovima evakuiše Srbe iz Grčke, i naplatila je svki metak)… a tek danas! – posle planiranja, bombardovanja… nedavnog istupanja Francuske protiv predloga Rusije za raspravu o bezrazložnoj i nelegalnoj agresiji 1999.

    4. Zaboravio je gde je sedeo on a gde Tači, u Parizu – on, predsednik, predstavnik zemlje pobednice – na proslavi Dana pobede,,, ili Dana Evrope(?). Tako radi “prijateljska” Francuska…

  3. Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Kakva promena ponasanja Makrona prema Vucicu i Srbiji. kakvo cudo pa Francuska koja je posmatrala srbe kao inferioran narod, nesto kao insekte sada nas stavlja na istu ravan sa ozbiljnim drzavama i narodima, koji moraju biti ispostovani. A setimo se magarece klupe i pocasnog sedista u zadnjim redovima koje je bilo dato Vucicu i Srbiji za vreme parade pobede u Parizu.
    Posle gubitka kolonija u Africi i izgonu francuskih neokolonijalista i pljackaskih kompanija, Makroin trazi nove prostore koje ce mu obezbediti jeftine sirovine, ekploataciju prirodnog bogastva, i koje ce bez pitanja da kupuju tehnologiju i oruzije koje Francuskoj vise ne treba. Jadni Vucic na trenutak pomislio kako je on vazan Francuskoj,kako ga postuje i vole…. Ne shvata da za sargarepu Makron kupuje Srbiju. A toliko je sargarepa do sada dobio sto od Amerkinaca i Nemaca, sto od EU, i opet ne razume…nego da tom nasem nesretnom predsedniku ne pozli od sargarepa.
    Strasno je sto ovu saradu neko pokusava da predstavi kao ozbiljnu pricu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *