ПРЕДСЕДНИК У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Макрон и Вучић се обратили из Јелисејске палате, следи свечана вечера

Први се обратио председник Француске.

Како је рекао Србија може рачунати на подршку француске агенције за развој.

– Од моје посете од 2019. наша сраадња се повећава. Наши еконосмки односу су добили стварни полет, француска предузећа су све присутнија у Србији, они тамо улаже јер виде потенцијал… – рекао је Макрон.

Захвалио се за бројне билатералне разговоре, те дубоки избор Вучића да посети француску у овако тешким тренуцима за Европу. Такође се захвалио и за пријатељство две земље и истакао како има поверења у Вучића као вођу, јер увек држи своја обећања.

– Ово показује колико је пријатељство наших двеју земаља важно за Француску. Ваша посета Паризу долази у тренутку истине за Европу док рат Русије против Украјине улази у трећу годину. Европска интеграција Србије је у нашем заједничком интересу. Није то наметнути процес него ваш суверен избор да слободно идете ка моделу да заједно бранимо нашу сувереност – рекао је Макрон.

Макрон је поздравио “врло јасне изборе Вучића у геополитичком погледу”.

– Ја нисам заборавио своје путовање уз вас и за мене је та интеграција у ЕУ, то долази из заједничке прошлости и заједничких вредности. Морамо ићи заједно напред и да не пропустимо овај историјски тренутак.

Обраћање Вучића

Председник Србије је на почетку рекао како ће оваква посета остати у вечном сећању те да је дуго размишљао шта би изјавио у ових неколико минута, те да је веома почаствован.

– Обележавано 185. година од успостављана дипломатских односа. Француска нам је одувек била најближа, на њу смо највише рачунали и у Првом и у Другом светском рату. И данас када имамо муку неку, лично сам увек могао да се ослоним на Вас и да Вас позовем и желим да вам кажем да су ретки лидери који желе неког да саслушају, чак и оне мање од њих. Председник Макрон има ту изузетну особину да је желео да чује мишљење макар му се оно није допадало. Жело је да саслуша и чује оне који нешто значе на Западном Балкану, и хвала му на томе – рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је све више француских инвеститора који запошљавају више од 11 хиљада радника. Нагласио је да у многим будућим пројектима очекује подршку Француске.

– Спремни смо да вам понудимо да будемо домаћини 2031. франкофонских игара младих. Дошао сам да разговарамо о важни м питањима. Био сам отворен увек и бићу и вечерас. Оно што сте рекли да су обе стране нешто учиниле говорећи о Београду и Проштини, морам вам речи да нису обе стране. Та једна страна поштовани председниче ја направила изборе са излазноси 3,4%, доводе своје војнике иако на то немају право. Не води се истрага против оних који су носили бадњак, нема истраге за рањавање Срба, сви само помињу Бањску. Питање динара је питање опстанка. А што се тиче Охрудског споразума Србија је испунила већ три, и само да Вас подсетим на прву тачку а то је формирање ЗСО. Вечерас ћу са вама да причам и о Сваету Европе и о 75. годишњици њеног оснивања – рекао је Вучић.

Захвалио је Макрону јер је нашао начин да заштити Србију и да је Србија увек подржавала интегритет БиХ, али и Српске у оквиру БиХ.

– Има још мног области где ћемо нашу сарадњу да продубимо. Ми Вам верујемо. Ви сте ми већ неке ситнице које су за нас крупне и испунили. Хвала Вам на гостопримству и гледаћемо да Србија испуни ствари које је обећала, рекао је Вучић.

3 коментара

  1. Коштана

    Какав је ово игроказ?

  2. Јелена

    Неколико запажања:

    1. Вучић нам није реферисао шта је било на јеловнику свечане вечере. Наиме, сад нам преноси све (скоро све!), а кад је потписан Бриселски споразум није пренео баш ништа (ни Влади, нити било коме) и све је “процурело” тек годинама касније, а расправа о Споразуму никад није вођена.

    2. Тога сам се и плашила! Сад ће бескрајно захвални Вучић бити обавезан да учини, до краја, СВЕ што је обећао према Охридском споразуму, а како сам каже – већ је испунио три тачке, а Приштина – гле чуда – ни ону једну једину: више беспредметну ЗСО.

    3. Француска је за њега пријатељска земља, а није. “Волимо Француску као што је она волела нас” – било је погрешно и у оно време (једва су је приволели да бродовима евакуише Србе из Грчке, и наплатила је свки метак)… а тек данас! – после планирања, бомбардовања… недавног иступања Француске против предлога Русије за расправу о безразложној и нелегалној агресији 1999.

    4. Заборавио је где је седео он а где Тачи, у Паризу – он, председник, представник земље победнице – на прослави Дана победе,,, или Дана Европе(?). Тако ради “пријатељска” Француска…

  3. Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Kakva promena ponasanja Makrona prema Vucicu i Srbiji. kakvo cudo pa Francuska koja je posmatrala srbe kao inferioran narod, nesto kao insekte sada nas stavlja na istu ravan sa ozbiljnim drzavama i narodima, koji moraju biti ispostovani. A setimo se magarece klupe i pocasnog sedista u zadnjim redovima koje je bilo dato Vucicu i Srbiji za vreme parade pobede u Parizu.
    Posle gubitka kolonija u Africi i izgonu francuskih neokolonijalista i pljackaskih kompanija, Makroin trazi nove prostore koje ce mu obezbediti jeftine sirovine, ekploataciju prirodnog bogastva, i koje ce bez pitanja da kupuju tehnologiju i oruzije koje Francuskoj vise ne treba. Jadni Vucic na trenutak pomislio kako je on vazan Francuskoj,kako ga postuje i vole…. Ne shvata da za sargarepu Makron kupuje Srbiju. A toliko je sargarepa do sada dobio sto od Amerkinaca i Nemaca, sto od EU, i opet ne razume…nego da tom nasem nesretnom predsedniku ne pozli od sargarepa.
    Strasno je sto ovu saradu neko pokusava da predstavi kao ozbiljnu pricu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *