Lukašenko: Srbiju i BiH uvlače u NATO po ukrajinskom scenariju

NATO neće prestati da se širi, Alijansa želi da i Srbija i Bosna i Hercegovina postanu članice, rekao je danas predsednik Belorusije

Alijansa neće prestati da se širi na istok, a NATO će pokušati da u svoje redove, i to po ukrajinskom scenariju, uvrsti i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali i Moldaviju i Gruziju, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku posvećenom nacionalnoj bezbednosti.

Lukašenko je istakao da se Belorusija nalazi u epicentru dugotrajne najveće vojno-političke krize u kojoj se koriste stare metode zastrašivanja.

Zapadni Balkan tema NATO samita: Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona
 

“Mi smo zapravo u epicentru velike vojno-političke krize u kojoj se koriste metode zastrašivanja stare koliko i svet. Prognoze su razočaravajuće. Apetiti i aktivnost kolektivnog Zapada će samo rasti. Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da šire NATO. Situacija je za njih više nego povoljna. Reći ću direktno, bez nepotrebne diplomatije: skoro svi evropski lideri pretvorili su se u sluge SAD. Nema sumnje čija politika i čiji interesi dominiraju na teritoriji Evropske unije”, objasnio je Lukašenko.

Duž granica Rusije i Belorusije nalazi se oko 32.000 vojnika NATO, više od 1.000 oklopnih vozila, 235 aviona i helikoptera, tako da priče o mogućem izbijanju trećeg svetskog rata nisu bez osnova, dodao je.

“Ne postoji nijedna država ili narod koji bi se mogao osećati apsolutno bezbednim poslednjih decenija. Vojna snaga je ponovo postala glavni argument svetskih centara prilikom rešavanje pitanja. Kao da nije bilo milionskih gubitaka i strahota tokom Prvog i Drugog svetskog rata!”, dodao je.

(Tanjug)

Jedan komentar

  1. Predsednik Lukašenko je jedan od dokazano iskreniih prijatelj srpskog naroda koji je itekako upoznat sa dubinom stradanja i iskušenja koje je on , kao uvek u svojoj istoriji, stojički podnosio i kao retko ko podneo i u poslednje tri decenije.Otuda ovaj njegov iskaz, zapravo je upozorenje svima nama, da u ovom otsutnom trenuitku nikome ne dozvolimo da u naše ime, podlegne ukrajinskim iskušenjima te promeni onu stranu koju su svi naši preci kroz vekove, po cenu ogromnih žrtava, među prvima nepogrešivo prihvatali. Upravo ta istorijska nepogrešivosti izbora prave od pogrešne strane.danas je mnogim narodima u svetu postala iprimer za ugled i putokaz ka istini, pravdi i slobodi. Toga treba biti svestan jer to predstavlja ne samo naš ponos, već i našu odgovornosxt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *