15. novembar – Zahtevi za državljanstvo mogu posvađati Rusiju i NATO

MOSKVA – Ruska štampa u izdanjima od utorka upozorava na delikatnost zahteva više od 20.000 kosovskih Srba da dobiju državljanstvo Rusije.
Ako bi kosovski Srbi dobili rusko državljanstvo, to bi isprovociralo konflikt Rusije i NATO, i pogoršalo odnose Moskve i Beograda, piše list Komersant.
Taj list citira savetnika Ambasade Rusije Olega Buldakova koji kaže da je nekoliko hiljada ljudi uputilo pismo ruskoj Državnoj Dumi tražeći državljanstvo Rusije, ali da to pismo još nije stiglo u Državnu Dumu.
Komersant ocenjuje da ukoliko poslanici, ali i vlada podrže inicijativu Srba sa Kosova, to će značiti da bi ubuduće Rusija trebalo da snosi odgovornost za bezbednost svojih novopečenih građana. Uz to, Rusija treba da povremene sukobe kosovskih Srba sa mirotvorcima smatra represijom protiv svojih građana i kršenjem njihovih prava, ukazuje list.
List navodi da eksperti s tim u vezi ukazuju na primer Južne Osetije, gde je većina građana do rata sa Gruzijom 2008. godine imala ruske pasoše. Kao jedan od razloga početka operacije protiv Gruzije, Kremlj je naveo to što su gruzijski vojnici ubili ruske građane.
Dnevnik piše da bi, međutim, u slučaju građana sa Kosova, Rusija imala posla ne samo sa Mihailom Sakašvilijem, već sa čitavim blokom NATO, dodaje list.
U svakom slučaju, zaključuje list, zahtev kosovskih Srba mogao bi da “ozbiljno posvađa” Moskvu sa vlastima Srbije. Jer, ako inicijativa za davanje državljanstva “dobije zeleno svetlo”, to će biti udar na pozicije vladajućih demokrata Borisa Tadića i “dobar poklon” srpskim opozicionim partijama uoči izbora u proleće 2012. godine, ocenjuje dnevnik.

Izvor: Beta

2 komentara

  1. Veliki Ruski naro zna šta mu je raditi,sigurno će metnuti na
    na tas interesa za Srbe i Ruse.Ovo izgleda druga seoba SRBALJA
    u MAJKU RUSIJU.Ima tamo velki komad zemlje koji se zvao Nova
    Srbija. Pa možemo malko i da pričekamo,nije zgoreg malko ove
    u Beogradu podsetiti da Srbi jedino čekaju spas od Rusije!!!

  2. Rusi jedini narod koji je naš prijatelj a unekoliko ima snage da nam pomogne a priča da nama Rusi nikad nisu pomogli je komunistička propaganda samo da podsjetim Rusijom nisu vladali Rusi od 1917 god do 2000. do dolaska Putina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *