15. новембар – Захтеви за држављанство могу посвађати Русију и НАТО

МОСКВА – Руска штампа у издањима од уторка упозорава на деликатност захтева више од 20.000 косовских Срба да добију држављанство Русије.
Ако би косовски Срби добили руско држављанство, то би испровоцирало конфликт Русије и НАТО, и погоршало односе Москве и Београда, пише лист Комерсант.
Тај лист цитира саветника Амбасаде Русије Олега Булдакова који каже да је неколико хиљада људи упутило писмо руској Државној Думи тражећи држављанство Русије, али да то писмо још није стигло у Државну Думу.
Комерсант оцењује да уколико посланици, али и влада подрже иницијативу Срба са Косова, то ће значити да би убудуће Русија требало да сноси одговорност за безбедност својих новопечених грађана. Уз то, Русија треба да повремене сукобе косовских Срба са миротворцима сматра репресијом против својих грађана и кршењем њихових права, указује лист.
Лист наводи да експерти с тим у вези указују на пример Јужне Осетије, где је већина грађана до рата са Грузијом 2008. године имала руске пасоше. Као један од разлога почетка операције против Грузије, Кремљ је навео то што су грузијски војници убили руске грађане.
Дневник пише да би, међутим, у случају грађана са Косова, Русија имала посла не само са Михаилом Сакашвилијем, већ са читавим блоком НАТО, додаје лист.
У сваком случају, закључује лист, захтев косовских Срба могао би да “озбиљно посвађа” Москву са властима Србије. Јер, ако иницијатива за давање држављанства “добије зелено светло”, то ће бити удар на позиције владајућих демократа Бориса Тадића и “добар поклон” српским опозиционим партијама уочи избора у пролеће 2012. године, оцењује дневник.

Извор: Бета

2 коментара

  1. Veliki Ruski naro zna šta mu je raditi,sigurno će metnuti na
    na tas interesa za Srbe i Ruse.Ovo izgleda druga seoba SRBALJA
    u MAJKU RUSIJU.Ima tamo velki komad zemlje koji se zvao Nova
    Srbija. Pa možemo malko i da pričekamo,nije zgoreg malko ove
    u Beogradu podsetiti da Srbi jedino čekaju spas od Rusije!!!

  2. Руси једини народ који је наш пријатељ а унеколико има снаге да нам помогне а прича да нама Руси никад нису помогли је комунистичка пропаганда само да подсјетим Русијом нису владали Руси од 1917 год до 2000. до доласка Путина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *