ZAHAROVA PITA UN: Zašto se Srbima ne dozvoljava da vrate vojsku i policiju na KiM?

POTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je Sekretarijat UN da obrati pažnju na odbacivanje zahteva Vlade Srbije o povratku srpske vojske i policije na Kosovo koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poziva Sekretarijat UN da obrati pažnju na odbijanje Srba u njihovom zahtevu da pošalju policijski i vojni kontingent na Kosovo i Metohiju, poštujući rezoluciju Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Zašto sekretarijat UN, koji je toliko aktivan u vezi sa situacijom oko Ukrajine, ne želi na brifinzima da citira i pročita Rezoluciju 1244 i pozove odgovarajuće snage da je sprovedu? Zašto sekretarijat UN ne želi da podrži zahtev Beograda po pitanju ove konkretne rezolucije po pitanju slanja u region srpske vojske i policije? To je javni dokument samo treba da se obrati pažnja na njega”, rekla je ona danas na brifingu.

Ona je skrenula pažnju i na izjavu ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila koji je nedavno dao sebi za pravo da javno posumnja u relevantnost Rezolucije 1244, koja je, po njegovim rečima, doneta u drugim geopolitičkim uslovima, pa samim tim ne odgovara savremenoj realnosti.

“Izjave američkog ambasadora jasno odražavaju želju Vašingtona da izbriše sporne odredbe iz dokumenta UN, uključujući i pravo Srbije da vrati svoje bezbednosne snage na Kosovo”, istakla je ona.

Podsećamo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predao je 15. decembra Češkoj predsedavajućoj Savetu Evropske unije zahtev Prištine za pridruživanje EU.

Ministarstvo odbrane Srbije je kao odgovor na to prenelo zahtev komandi misije NATO KFOR za uvođenje do 1.000 srpskih policijskih i vojnih snaga na Kosovo i Metohiju u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Kfor odbio zahtev Srbije da se vrati deo snaga bezbednosti na KiM.

Posle Puškina, zabranite i Gogolja

Zaharova je ocenila da će se lik i delo ruskog pisca Nikolaja Gogolja u Ukrajini naći u senci nakon borbe protiv imenovanja ulica po Aleksandru Puškinu, a u okviru kampanje derusifikacije.

“Kijevske vlasti nameravaju da legitimizuju posledice uništavanja ruske kulture i borbu protiv naziva ulica po Puškinu. Pa, naravno, ako birate između Stepana Bandere i Puškina, Puškin očigledno gubi. Pa, ko je Aleksandar Sergejevič u poređenju sa Banderom”, upitala je Zaharova.

Ona je dodala da je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko već najavio da je zakon o brisanju ruskih umetnika iz istorije Ukrajine dostavljen Vrhovnoj radi.

“Pitam se da li će stići do Gogolja, ili će Nikolaj Vasiljevič nekako zadržati svoje pozicije? Mislim da taj čas nije daleko. Već su se svi, koliko su mogli, rugali njegovom radu, njegovoj biografiji…”, dodala je ona.

Kako smatra Zaharova, s obzirom na snagu Gogoljevih dela i njegov odnos prema Rusiji i ruskoj kulturi, nije daleko čas kada će Gogolj biti izbrisan iz istorije Ukrajine.

“Ukrajinski narod će na isti način rušiti spomenike i izgrebati nazive ulica sa zidova zgrada”, poručila je zvanična predstavnica ruske diplomatije.

Postupci Kijeva protiv UPC – antireligijski zločini

Zaharova je osudila zaplenu svetinja Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i suspenziju državljanstva sveštenika, nazvavši ih “antireligijskim zločinima”.

“U Ukrajini se i dalje grubo krše ljudska prava, pokazuje se prezir prema osećanjima miliona vernika. Već je primećeno da je kijevski režim zauzeo kurs ka likvidaciji kanonske UPC u korist raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine, veštački stvorene 2018. godine. Vrše se prave jurišničke, razbojničke zaplene svetinja UPC”, naglasila je.

Prema njenim rečima, sveštenstvo dobija pretnje fizičkim nasiljem, a Kijev takođe vrši pritisak na njih i na druge načine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *