ЗАХАРОВА ПИТА УН: Зашто се Србима не дозвољава да врате војску и полицију на КиМ?

ПОТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова позвала је Секретаријат УН да обрати пажњу на одбацивање захтева Владе Србије о повратку српске војске и полиције на Косово који је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Министарство спољних послова Русије позива Секретаријат УН да обрати пажњу на одбијање Срба у њиховом захтеву да пошаљу полицијски и војни контингент на Косово и Метохију, поштујући резолуцију Савета безбедности УН, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

“Зашто секретаријат УН, који је толико активан у вези са ситуацијом око Украјине, не жели на брифинзима да цитира и прочита Резолуцију 1244 и позове одговарајуће снаге да је спроведу? Зашто секретаријат УН не жели да подржи захтев Београда по питању ове конкретне резолуције по питању слања у регион српске војске и полиције? То је јавни документ само треба да се обрати пажња на њега”, рекла је она данас на брифингу.

Она је скренула пажњу и на изјаву амбасадора САД у Београду Кристофера Хила који је недавно дао себи за право да јавно посумња у релевантност Резолуције 1244, која је, по његовим речима, донета у другим геополитичким условима, па самим тим не одговара савременој реалности.

“Изјаве америчког амбасадора јасно одражавају жељу Вашингтона да избрише спорне одредбе из документа УН, укључујући и право Србије да врати своје безбедносне снаге на Косово”, истакла је она.

Подсећамо, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти предао је 15. децембра Чешкој председавајућој Савету Европске уније захтев Приштине за придруживање ЕУ.

Министарство одбране Србије је као одговор на то пренело захтев команди мисије НАТО КФОР за увођење до 1.000 српских полицијских и војних снага на Косово и Метохију у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

Кфор одбио захтев Србије да се врати део снага безбедности на КиМ.

После Пушкина, забраните и Гогоља

Захарова је оценила да ће се лик и дело руског писца Николаја Гогоља у Украјини наћи у сенци након борбе против именовања улица по Александру Пушкину, а у оквиру кампање дерусификације.

“Кијевске власти намеравају да легитимизују последице уништавања руске културе и борбу против назива улица по Пушкину. Па, наравно, ако бирате између Степана Бандере и Пушкина, Пушкин очигледно губи. Па, ко је Александар Сергејевич у поређењу са Бандером”, упитала је Захарова.

Она је додала да је министар културе Украјине Александар Ткаченко већ најавио да је закон о брисању руских уметника из историје Украјине достављен Врховној ради.

“Питам се да ли ће стићи до Гогоља, или ће Николај Васиљевич некако задржати своје позиције? Мислим да тај час није далеко. Већ су се сви, колико су могли, ругали његовом раду, његовој биографији…”, додала је она.

Како сматра Захарова, с обзиром на снагу Гогољевих дела и његов однос према Русији и руској култури, није далеко час када ће Гогољ бити избрисан из историје Украјине.

“Украјински народ ће на исти начин рушити споменике и изгребати називе улица са зидова зграда”, поручила је званична представница руске дипломатије.

Поступци Кијева против УПЦ – антирелигијски злочини

Захарова је осудила заплену светиња Украјинске православне цркве (УПЦ) и суспензију држављанства свештеника, назвавши их “антирелигијским злочинима”.

“У Украјини се и даље грубо крше људска права, показује се презир према осећањима милиона верника. Већ је примећено да је кијевски режим заузео курс ка ликвидацији канонске УПЦ у корист расколничке православне цркве Украјине, вештачки створене 2018. године. Врше се праве јуришничке, разбојничке заплене светиња УПЦ”, нагласила је.

Према њеним речима, свештенство добија претње физичким насиљем, а Кијев такође врши притисак на њих и на друге начине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *