ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НА КОМЕМОРАТИВНОЈ АКАДЕМИЈИ: Погром траје 20 година, желе да га спроведу до последњег Србина

У НАРОДНОМ позоришту у Београду одржава се комеморативна академија поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији.

Обраћање председника Вучића

– Када се окупљамо у оваквим приликама, то нам је као обавеза више, и да прође још један дан, мало ко и пажњу обрати… Испунили смо своју обавезу, а мало смо шта рекли, а и питање је шта је све могуће рећи. Још мање смо анализирали шта је то што се догађало и зашто се догађало, и шта је из тога проистекло. Готово никада се нисмо договорили шта је то што нам је чинити у будућности – рекао је председник. 

– Данас ћу говорити о 17. марту пре 20 година. О свој немоћи и српске државе, и немогућности упркос јунаштву српског народа на КиМ да се одбрани од албанске пошасти. Говорићу и ономе кроз шта данас пролазимо, а покушати да дам назнаке и онога што ће бити у будућности и онога шта нам је чинити. Када од злочина прође 20 година, и то без правде за жртве у казне за злочинце, поставља се питање – а шта нам после свега остаје? Шта да кажемо себи, свету, а понајпре Србима са КиМ, који су 17. марта 2004. године доживели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1000 повређено, 4000 трајно избачено из својих домова, док им је 900 кућа разорено, а 35 цркава манстира оштећено и уништено. Нисам сигуран да постоје праве речи за њих, или их барем ја не знам. Али знам да постоји нешто што ни њима ни нама  нико не може да одузме – а то је право на истину. И колико год у данашњем свету истину представљају као нешто излизано, осакаћемо, злоупотребљено и безвредно, ја и даље верујем да је она светлост без које бисмо живели у вечном мраку.  Неопходна нам је и не смемо да је ћутимо чак ни када нас убеђују да не знамо шта причамо. И то није никакав инат, то је одбијање да се живи без светла и да се буде заборављен – рекао је председник у свом обраћању. 

 

– У свету без принципа, укопаном у ровове, у свету који срља ка самоуништењу, истина је једини бедем иза којег можемо да преживимо. И наравно да неће сви хтети да прихвате истину. Она није пријатна, она разоткрива, осветљава, не уљуљкује у заборав, не може да се избегне нити прескочи. Она боде очи и узнемирава, зато је толико и одбацују – казао је Вучић.

Поновио је Шопенхауерову мисао да истина пролази кроз три фазе – прва је она у којој јој се подсмевају, у другој је на силу одбијају и боре се против ње, а тек у трећој она по себи бива разумљива и прихваћена. Ми смо фазу подсмеха прошли. Данас живимо у насилничком одбијању истине и у жустрој борби против ње. 

– У Украјини је тако прекршен принцип неповредивости државних граница, а у Србији није? Напад на Украјину је нелегитиман, а напад на Србију који је извело, 19 држава без сагласности СБ УН није кршење права?  Крпешење принципа  УН и међунаордног права је у Украјини неприхватљив, а у Србији – може? И уз све то, кога брига. Цео свет скочи да брани Украјину, помињу и Трећи светски рат, а када је Србија нападнута, када Србији отимају део територије, онда ништа. И уз све то – криви сте што нисте задовољни и што нисте захвални што вам територију узимамо. И када све то кажемо, када за Србију тражимо исто што и за све друге у свету, нападну нас да смо насилни, да се наоружавамо и да смо вечна претња – рекао је он.

Фото: РТС/принтскрин

Вучић је рекао да се погром наставља већ 20 година, и казао је да ћемо увек говорити истину, и ништа друго осим истине.

– Покушаћу да кажем и шта се догађало из неког другог угла, који не може да опише патњу свих оних који су изгубили чланове породице. Истина гласи да заборављајући контекст и 2004. промену, погром се дешава само три године после “демократских промена”. Онда долази до страшних злочина, усред приче стандарди пре статуса. Тобоже, статус се не зна. А стандарди су да када изађу са лажном причом о тројици албанских дечака, које су у смрт наводно отерали Срби, и што и данас понављају у Приштини, тада се убрзано прелази са стандарда на статус – каже председник.

Он истиче да се недуго после тога догађају Бечки преговори, а затим и у пуну независност Косова од стране западних моћника.

– Неки одавде су их молили да одложе ту одлуку како би победили на изборима. Све што се догађало 2004. године имало је само један циљ. То је била организована и припремљена акција. Није то био гнев и бес дивних људи који су видели неправду. Не, све је било добро припремљено и организовано, да би после тога добили Ахтисаријев план, Бечке преговоре, и пуну независност – подсећа Вучић.

Председник је рекао да смо изгубили много од 2008. године, па све до 2012 и 2013.

– Готово пола света је признало независност Косова. Готово нисмо имали никакву шансу. Није било лако у Бриселу преговарати, али морали смо из више разлога. Нисмо ми наследили позицију у којој смо исти, ми смо налседили позицију у којој је Косово за запдни свет већ независно. У таквим условима било је потребно урадити све што је могуће да се сачува мир, будућност и за наш народ и да се никада не призна независно Косово. И ма колико болан и тежак тај споразум био, он је нама био шанса да добијемо наредних неколико година у којима ћемо да постигнемо убрзани развој, највећи напредак Србије. Ми смо морали да се покажемо као озбиљан и конструктиван партнер онима који су кршили међународно право. Видели смо да ништа из Бриселског споразума нису остварили ни испунили. А онда смо видели да их то и не занима – додаје он.

Вучић истиче да се никада не помиње да је ускоро 12. годишњица Бриселског споразума, да се не би замерили Албанцима.

– Не помињу га, зато што ће тиме да се замере Албанцима, јер нема ништа од ЗСО. Ми смо понешто испунили и из Охридског споразума, а Албанци баш ништа. И не пада им напамет, неће ни да разговарају о Заједници српских општина. И партнери са Запада им никада неће ништа рећи, чак и кад им кажу реч, никада ништа против њих проводити неће. То је њихово чедо, које љуљају у колевци, и које ће чувати довека. Шта је нама чинити у таквој ситуацији? Ми можемо да кажемо да ово није договор, већ тражимо да јавно признају да је наметнуто. Можда не можемо да вам се супротставимо, али можемо да кажемо да сте нам то наметнули. Сви сте нам наметнули и једни и други и трећи, да је то ваша воља, а не воља Србије, ни српског народа. А ми ћемо да чекамо, и бићемо уз свој народ, и наћи ћемо начине и како да финансирамо и помажемо његов опстанак на КиМ. И увек ћемо наћи начина за то. Ма како тешко, мучно, проблематично било. То је наша обавеза и дуг према нашем народу који живи на Косову и Метохији – рекао је председник.

– А што се државе тиче, морају да знају наши партнери на Западу – можете да проводите какве хоћете акције, можете да слабите нашу владу, можете да прогоните мене, можете да претите чак и хапшењима, можете да радите шта год хоћете. Док сам на месту председника Србије, а верујем и после тога, никада нећемо прихватити резултате ни погрома, од 17. марта 2004. године, нити ваших одлука о независности Косова, и за нас ће то увек бити део суверене и независне Србије – поручио је Вучић. 

– И још нешто. Све што радите, морате имати у виду да постоје људи који не морају увек нужно да брину о себи. И о ономе шта ће њима лично да се догоди. Постоје људи који мисле о будућности, о суду других и суду будућности. Такве људе не можете да сломите и победите претњама. Зато вам кажем, Србија је независна и суверена земља, слободу волимо више од свега, Косово и Метохију волимо више од свега, и нећемо вам никада дати да нам слободу узмете – поручио је Вучић.

Председник је рекао ће открити сваки детаљ разговора у Бриселу, и колико пута су варали и лагали и себе и све друге.

– Мислећи да ће макар и неку ситницу моћи да испоруче. Они желе само понижење за Србију, и да гурају своје чедо, да то чедо буде део света, макар колико штете да направи. Није проблем, хоћете њих, нећете имати нас. Довољно смо научени, паметни и храбри, научили и стекли искуства после свега што сте нам радили, да сачекамо најбољи могући тренутак и изборимо се за своју прилику. Увек смо отворени за партнерство, дијалог, али добро морате да разумете – много много много зла сте учинили српском народу сви заједно – рекао је он.

Вучић је запитао јавност да ли зна зашто се Бањска догодила.

– Што не кажете народу зашто се Бањска догодила? Зато што су лагали наш народ на КиМ. Лагали су те момке који су били на барикадама. Што су обећали и потписали. Ја сам их лагао када сам им обећао да ће ЕУ и Америка да испуне своје задатке, и да их неће јурити као зечеве. Па су их онда јурили чим су склоњене барикаде. Замислите, десило се. Неко је хтео да сачува своју кућу и слободу. Не боли мене то што сматрају да могу да нас понижавају и изговарају најгоре речи против српске државе и против Срба, оптужујући их од тероризма до чега све не. Мене боли када у Србији видим оне који мисле да додворавањем таквима мисле да могу да ураде нешто за себе и за своју отаџбину. Нису они напали, мене или те момке, или вас, зато што неке друге више воле. Не, те друге презиру, већ зато што хоће да сломе Србију – рекао је председник.

Он каже да морамо поручити свима:

– Много сте велики и јаки, ми смо мали, али тврди и чврсти и снажни да вам никада не попустимо, да се никада не обрукамо, да част и образ не укаљамо, и да знамо да је слобода важнија и преча од свега, да је то највиша вредност коју морамо да чувамо и штитимо.

Он каже да морамо поручити свима: “Много сте велики и јаки, ми смо мали, али тврди и чврсти и снажни да вам никада не попустимо, да част и образ не укаљамо, и да знамо да је слобода највећа вредност од свега”.

– Велики песник молећи се за Косово каже да му краду памћење и скраћују прошлост, арају азбуку и чекићају гробове, размећу колевке. А ја, довољно сам дуго председник републике, ускоро ћу бити најдуже у историји председник Србије. Са другим функцијама убедљиво најдуже. Ваљда те године значе неко искуство. И све ово време док су покушавали да ме плаше и застраше, док су покушавали да кроз трикове износе уцене, покушавали да ми објасне како ћу лоше да прођем ако не будем слушао и служио онима који су најмоћнији. Хоћу само да кажем, ви свој посао радите, а ја ћу свој. Мој посао је да кажем да сам дао све од себе, да се борим за наш народ на КиМ, заједно са много часних и дивних људи и у Влади и на свим другим местима. То смо увек радили у најбољој вери за наш народ. Није то увек успешно, када сте готово сами. Имате људе, имате пријатеље који не могу много да вам помогну у оваквој ситуацији. Тако сами, успевали смо да лучу слободе и самобитности нашег народа на КиМ да сачувамо – успеваћемо и убудуће – казао је Вучић.

Председник је рекао да смо и тако сами успели лучу слободе и самобитности Срба на КиМ успели да сачувамо.

– За крај, желим да кажем да су предстојећи месеци одлучујући за наш народ. Економски ће бити одлични за наш народ, али политички најтежи месеци у последњих 20 година. Желим да се пред свима вама поклоним сенима наших јунака који су пали чувајући своје куће и огњишта на Косову и Метохији, и да им поручим да нису узалуд пали. Знаћемо да чувамо све што су учинили за своју отаџбину. Никада нећемо дозволити да срспко име и презиме буде згажено. Нека живи Србија, нека живи Косово и Метохија и наш народ на Косову и Метохији – рекао је Вучић, на шта је поздрављен громким аплаузом.

Почела академија

Комеморативна кадемије почела је интонирањем химне “Боже правде”. 

 

 

Један коментар

  1. како бранимо КиМ

    Чешће потенцирате председниче да су Албанци нјихово (западноамеричко) чедо, које лјујлају у колевци, и које ће чувати довека. Мајке користе тај термин “чедо” за своје бебе и малу децу (то не треба мешати са политиком). Погрешно се претставлја истина у јавности. Нато Америка производи и користи кризна жаришта у свету за своје геостратешке цилјеве, дошао ред на Балкан да Нато заузме територијалне локације да се шири са војним базама, преко Балтика све до руских граница. Ви сте председничче Вучићу 100. пута популарнији од Алјбина Куртија у медјународном претставлјанју (верујем због политике о КиМ која одговара Америци-ЕУ) – како то да Ви нисте чедо Америке него Курти?.
    Констатација: Након 2008. године пола света признало независност Косова. Признају политичким изјавама, али Косово и Метохија се губи медјународним преговорима са правно обавезујућим документима, конкретно, Бриселским споразумом Србије и самопроглашеном Републиком Косово. Зашто је 2013. год. прихваћен и потписан споразум који садржи све статусне атрибуте државе (Косово)? Такодје су бриселски званичници на столу за дијалог поставлјали сва отворена питанја, чак и она која нису била измедју Србије и тзв. Косова: Зашто председниче никад нисте на агенду дијалога у Бриселу поставили питанје повратка на Косову 250.000-300.000. хилјада протераних Срба (као и повратка 1000. српских војника на граници са Албанијим, по Р-1244.)? То је најважније у медијском рату за КиМ! Можда многе државе не би признале Косово. Наставак…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *