Вучић: Имамо традиционално добре односе са Русијом, нема потребе никоме ништа да доказујем

Председник Србије Александар Вучић угостио је председника Владе Баварске Маркуса Зедера, у оквиру његове радне посете Србији

Србија има традиционално добре односе са Русијом, али смо јасно ставили до знања шта мислимо о ономе што се десило 24. фебруара 2022. године. Али, да ли ја треба сваког дана да опсујем неког из Русије, да бих неком нешто доказивао? , рекао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање о вишегодишњим везама са Русијом с једне стране и тежње Србије за улазак у Европску унију. 

Нагласио је да је Србија суверена земља која ће увек поштовати све норме међународног права и Повељу УН.

“Ми смо за то експерти. Немамо двоструке аршине. Када Русија уради нешто лоше, ми то кажемо, када други ураде нешто лоше, ми то кажемо. Ми смо мали, тврдоглави и слободни и желимо да тако остане”, додао је.

Коментаришући све чешће изјаве француског председника Емануела Макрона о могућем сукобу НАТО и Русије, Вучић је рекао да постоје два сценарија.

“Или ће Запад ићи у правцу потпуног сукоба са Русијом, или ће се уз помоћ САД и Кине успостави нека врста примирја. Ако се иде у правцу сукоба, плашим се да тиме нико неће добити ништа. Нисам сигуран да овај сукоб не би однео више жртава него Други светски рат. Да ли ће то утицати на нас? Да – ми смо мали, у том смислу безначајни… У сваком смислу утицаће на нас, и у економском, политичком, безбедносном… Морамо бити спремни и за једно и за друго решење. Убрзано се приближавамо или једном или другом и то ћемо знати у наредних 100 дана”, рекао је Вучић.

Претходно је председник Србије уручио председнику Владе Баварске Маркусу Зедеру Орден Републике Србије на ленти.

Маркус Зедер, који борави у радној посети Србији, захвалио је на ордену који је добио.

“Ова посета је знак поштовања, посетио сам најјачу земљу на Балкану. Често у Немачкој кажу да смо ми полубалканци. Ја нисам дошао као учитељ и судија, већ како бисмо обликовали заједничку будућност. Јако се залажемо да Србија приступи ЕУ. Јако је битно да ЕУ није заједница у којој говоре сви исто. Ми посебно поштујемо да у свим дискусијама имамо стабилну демократију. Ми се јако залажемо да Србија постане чланица ЕУ, јер мислимо да је Европи потребна Србија”, каже Зедер.

Зедер је изјавио да је јако важно да Србија постане члан Европске уније и да ће на том путу имати подршку Баварске.

 

“Јако је битно да Србија буде јак и добар партнер. Многе српске породице живе у Баварској и јако нам је стало да будете у ЕУ. Била би велика штета за Европу, али и за Србију, када не бисте ишли тим путем. То је заиста велика шанса. При томе свако мора да учини свој домаћи задатак, али је такође јако битно да Европска унија није заједница у којој сви морају говорити и мислити једно и исто”, навео је Зедер.

Он је истакао да желе да прошире сарадњу Србије и Баварске, и да ће бити основана мешовита српско-баварска комисија.

“Установићемо мало представништво Баварске у Београду које ће ићи у правцу развијања економских односа али и научних-техничких истраживања”, рекао је Зедер.

Додао је да за њих битно да развијају културу на бази поверења и да је битно да се води стални дијалог.

Вучић је данас дочекао Зедера на аеродрому “Никола Тесла”, а потом су у Палати Србија имали тет-а-тет састанак, после кога је уследио и састанак делегација Србије и Баварске.

Председник Владе Баварске Маркус Зедер захвалио је данас председнику Александру Вучићу на дочеку који му је приређен на аеродрому у Београду и поручио да је Србија кључна земља на Западном Балкану,а за Баварску важан и стабилан партнер.

(РТ)

Један коментар

  1. Овде се не ради о личној потреби Александра Вучића , већ о обавези председника (и вршиоца дужности премијера) Србије , да објашњава шта , како и зашто нешто ради у наше име .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *