Vizija patriotske reforme u Rusiji

Aleksandar Dugin iznosi transformativnu viziju Rusije, zalažući se za duboke patriotske reforme kako bi se povratio nacionalni identitet, odala počast hrabrosti njenih heroja i redefinisao budući pravac društva.

Jedan za sve — u koju zemlju će se vratiti naši heroji?

Svi razumeju da se na frontovima Specijalne vojne operacije (SMO) kuje nova elita Rusije. Ovo je posedovanje hrabrosti (Hegel), koje treba da ponovo pokrene državu. Jasno je da su ratni heroji na frontu već podeljeni na buduće slojeve: čiste ratnike, komandante, pronalazače, stvaraoce, stratege, ekonomiste. Među njima je i formiran stalež ideologa. Njihov svetli simbol bio je Vladlen Tatarski; mnogi se danas okupljaju oko frontovskog filozofa Korobova-Latinčeva. Tamo se formira filozofija rata. U suštini, na frontovima SMO se rađa nova institucija filozofije, kako i dolikuje (a ne skup plavookih izdajnika). Razumevanje metafizičkih aspekata našeg svetog ruskog rata i borba za ideale univerzalne svetlosti omogućavaju nam da pravedno i odgovorno odredimo mesto za svakoga u obnovljenom društvu. Ovo društvo posmatra svoj narod kao vojsku, koja oličava i duh i telo. Ključno je pokrenuti ovaj proces sa najviših nivoa i potvrditi hrabrost i čast kroz krajnju žrtvu smrti. Ovo stvara najautentičniju hijerarhiju, gde pretvaranju i prevari nema mesta. U ratu, suština postojanja dolazi do izražaja, otkrivajući pravu prirodu bića.

Pobeda se postiže samo reorganizacijom vojske na egzistencijalnoj osnovi. To nije nešto tehničko. Pobeda je uvek i pre svega pobeda duha.

Sve će biti uzalud ako ne ostvarimo pobedu na domaćem terenu. Nova filozofija za domaći front je neophodna. Kada se naši heroji vrate sa fronta, naći će se u drugačijem društvu od očekivanog. Ova promena je neizbežna, ali oni koji su zaduženi za domaći front imaju ključnu misiju: da transformišu stavove društva kako bi ono moglo da dočeka novu elitu. Opšta populacija verovatno neće predstavljati veliki problem. Međutim, imperativ je da vlada prepozna da sudbina nacije zavisi od društva koje pozdravlja pobedničke ruske vojnike. Jasno je da država mora da se razvija; ne može da ostane kao što je bilo ili kao što je trenutno. To mora postati nešto sasvim novo.

Ova vizija poziva na stvaranje novog tipa ruske države, one koja je podmlađena, uzvišena i pravedna. Temelj za ovu državu mora se postaviti sada, počevši od reformi obrazovanja, nauke i kulture. Ovi sektori moraju biti brzo usklađeni i sinhronizovani sa duhom svetog rata koji Rusija vodi protiv Zapada. Svrhu ovog rata treba da razumeju svi, i oni koji se bore i oni na domaćem frontu. Svaka zabuna ili sumnja mogu imati katastrofalne posledice.

Pretvaranje da se država demokratizuje i liberalizuje postepeno je potkopalo temelje države, tradicionalne vrednosti i civilizacijski identitet.

Kada se vojnici vrate iz rata, bili oni ranjeni ili ne, bitno je da ih društvo dočeka sa poštovanjem koje zaslužuju. Oni su se direktno suočili sa smrću i nemaju toleranciju za očiglednu nepravdu, korupciju, glupost, grubost ili cinizam u vezi sa uzrocima za koje su se borili. Kao borci i heroji, oni zahtevaju poštovanje ne samo za sebe i svoje saborce, već i za naciju, njenu istoriju, državu, verska uverenja i osnovne vrednosti. Shodno tome, oni će se posvetiti izgradnji i razvoju države koja istinski odražava ove principe.

Porodice koje su izgubile najmilije u ratu, čije su žrtve nepovratne, moraju smoći snagu da žive u svetu u kojem se poštuju uspomene na pokojnike. U takvom svetu ideali za koje su dati životi moraju biti centralni, služeći kao krajnji cilj, moralni imperativ koji vodi društvo.

Sovjetski Savez se verovatno raspao zbog svog učešća u Avganistanu, ne samo zbog samog poraza, već zato što su se heroji povratnici našli u društvu koje je bilo ravnodušno prema njihovim žrtvama. Vrednosti i ideali za koje su se borili izgubili su svoju privlačnost i inspiraciju. Slično, posle Prvog svetskog rata, Nemačka je doživela pad koji je doveo do uspona mračne sile, što je rezultiralo krvavom noćnom morom za Evropu. Shodno tome, ključno je, posebno odmah nakon izbora, pokrenuti prave, sveobuhvatne patriotske reforme, jer su pripreme već u toku i mnogi sektori su započeli ovaj proces.

Predstojeća misija je da patriote transformišu društvo tako da se ujedini u potrazi za pobedom, obezbeđujući da ratnici povratnici osećaju da njihova zemlja ceni njihove žrtve.

Decenijama je Rusija težila da se integriše sa zapadnim svetom, usvajajući njegove liberalne vrednosti, prakse i tehnologije, što je na kraju oslabilo Rusiju, posebno u smislu morala, duha i identiteta. Zagrljaj postmodernizma, tehnokratije i individualizma nagrizao je kulturu, nauku i obrazovanje. Pretvaranje da se država demokratizuje i liberalizuje postepeno je potkopalo temelje države, tradicionalne vrednosti i civilizacijski identitet.

Nastavljanje ovim putem sada se smatra izdajom, služeći interesima naših neprijatelja. Postalo je očigledno da su neke uticajne ličnosti zapravo radile protiv interesa nacije. Izazov nije samo u pojedincima, već u promeni preovlađujuće društvene filozofije koja je dozvolila zapadnim ideologijama da potkopaju rusko jedinstvo, identitet i državnost. U poslednje tri decenije došlo je do pomeranja u humanističkim naukama i kulturnim stilovima ka liberalnom kodeksu, kojim sada treba odlučno da se pozabavi i iskoreni.

Predstojeća misija je da patriote transformišu društvo tako da se ujedini u potrazi za pobedom, obezbeđujući da ratnici povratnici osećaju da njihova zemlja ceni njihove žrtve. Cilj im je da ponosno gledaju svoje društvo, vladu i zemlju. Njihovi napori i žrtve moraju se priznati, potvrđujući da su oni, kao deo naroda, oličenje pobedničkog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *