Сигуран нет стиже у све школе Републике Српске

Компанија m:tel и Министарство просвете и културе Републике Српске потписали су споразум који ће свим школама у Републици Српској омогућити сигурно коришћење интернета, уз помоћ специјализованог софтвера за заштиту и филтрирање садржаја. Ова компанија је, према међународним потврдама, једини телеком оператер у БиХ који је интернетом покрио готово целу територију ове државе, а сада је интернет конекција дошла и до свих школа у Републици Српској.

Приликом потписивања споразума, генерална директорка компаније m:tel Јелена Триван истакла је да је овај телеком оператер финансирао набавку опреме за коришћење интернета за најудаљеније школе у Републици Српској, након чега је уследила набавка софтвера из Европске уније који омогућава филтрирање дозвољених и забрањених садржаја у образовним институцијама. Након успешне тестне фазе, ови споразумом створени су услови да сигуран интернет стигне у све школе Републике Српске.
„Све смо учинили да деца добију сигуран интернет и можемо уздигнуте главе да кажемо да смо образовним установама пружили стандард који већина европских земаља нема. Спремни смо да ову услугу пружимо и деци у Федерацији БиХ, јер је то најмање што као компанија можемо да урадимо“, поручила је Триванова.

Министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је да је тестна фаза у 37 основних и средњих школа показала да постоји потреба да се ради филтрирање интернет саобраћаја у школама, јер је приступ недозвољеним садржајима потврђен.
Споразумом је дефинисан период од две године у којем ће се користити услуга Сигурног нета у школама, а трошкове услуге сносиће заједнички Влада Републике Српске и компанија м:тел.

Извор фотографије: м:тел ПР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *