Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из палате “Србија”

Како је рекао покушаће да изнесе пресек политичког и економског стања у Србији.

– Пре неколика дана, не желећи да хитном реакцијом произведе последице рекао сам да се налазимо у тешкој ситуацији и наравно увек можете да размишљате о сопственој кривици и чиме сте допринели да се нађете у таквој ситуацији. Плашим се да ћу заиста не својом кривицом већ свеопште ситуације да плаћамо високу цену… За нас веома битна тема можда најважнија је питање КиМ и свега што се догађа те потенцијално чланство тзв. Косова у Савету Европе – рекао је Вучић.

Како је истакао реч је о притиску на српски народ због војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и трећи разлог је тај да западне земље осећају велики притсак због напретка руских снага и несигурности око окончања рата у Украјини а притиснути порукама из Моске што се назива косовски преседан.

– За нас је мир од великог значаја… Показаћу колики је економски напредак, то је нешто чиме се Србија поноси. Од доласка куртија на власт Приштина је неспрестано предузимала нападе, имамо их 459, док он није био на власти имали смо свега 175. Шро се СЕ тиче и Куртијеви спонзри и он говоре да је реч о спровођењу владавине права. Када им се нешто не допада кажу да су увели Куртију санкције… Нико не говори о томе како српска роба нема већ 9 месеци промет на КиМ, а за протеклих годину дана учествовали су на свим форумима где су учествовали. Говорим о онима које организују западне земље. Санкције су уведене да би неко био политички изолован, а толико су изоловани да не спостоји ни један форум на који Пришина није позвана. Онда су 24. марта на дан почетка агресије НАТО на Србију. То је агресија ако се то не свиђа САД то мене не занима. То је била и биће гресија. Казнили су их затим тиме што су покренули иницијативу за гласање и пријем у СЕ. Да објаснима апсурд, да ли држава или не немојте да смтнемо са ума то да су ово западњаци наметнули и рекли нам у свим разговорима… – истакао је Вучић.

Поменуо је и то да је велика петорка на једном од састанака уз много притисака, сходно томе да Србија зна своју позицију, рекао је да је четири пута амерички представник, четири пута европски представници, три пута француски, једном италијански су напоменули да је суштинска обавеза Приштине је формирање СЗО.

– У лице ми поновољено у више наврата, Србија нема никакву обавезу. Прва се тиче формирања СЗО… Дора Бокајани је три дана пре него је променила мишљење се нагло покајала. Срамота. Па се сетила да није важна СЗО ни експроприација и то што ће да поштују одлуку враћањем неколико хектара земље манаситур Дечани. Вероватно ће парламентарна скупштина СЕ да се одржи на 11. годишњицу од усвајања Бриселског споразума. Игра датума није случајна, мисле да Србе могу да понижавају довека – рекао је Вучић.

Како је рекао примена те одлуке је била циркус, те да је реч о класичном кршењу владавине права ускраћујући Србима њихова права. У првом реду кориштење српског језика, прекомерном употребном полицијске силе итд.

– Азем Куртај који је упуцао нашу децу за Бадње вече за њега нема ништа. Гони се за бацање петарди и ено га код куће. Јесте чули да их је некад неко са Запада питао шта је с Куртајем или да је питао за српску децу која су тада рањена. То није важно. Што се тиче ЗСО њеихови екперти су рекли да је то обавеза Приштине. Па су Курти и  Османи послали писмо да ће то урадити чим их приве у СЕ. А лажу… – рекао је Вучић.

Што се Бакојани тиче, срам те било за то што си урадила, поручио је председник.

– Неки људи имају кичму у међународној арени, а неки немају ништа – додао је.

Укидање динара

– Не смем да вам причам шта се у Бриселу дешава. Срамота ме да говорим. Срамота Петковића и свих нас. Дошли су дотле ‘па добро то је валута на Косову’… Ми ћемо да уплаћујемо како хоћете па да конверујемо, али не може ни тако јер нећемо да видимо ни једну српску банку. Ајде да продате тај огранак некој другој банци. Ми ћемо огранке своје банке да продајемо… Они једнсотавно нису нормални. Сви заједно – рекао је Вучић.

– Ни успут и не успут нећемо да прихватимо укидање динара. Нећете на с натерати јер смо добри и фини а ви ћете да нас потапшете по рамену. Доста сте нас лагали и обмањивали.

Председник је рекао да је прогон Срба са КиМ организован, али и да се организовано ћутање гласно чује.

Како је рекао само српски војници тамо не смеју да се појаве јер би некоме сметали.

– Преко две хиљаде расељених лица. Безбедан повратак? Где то… Неће да нам дају ни коментаре јер је за њих то неприхватљиво. Мислите да се неко окренуо и рекао морате да одговорите Србима јер траже оно што им припада, наравно да не. Ембарго на робу, крше сва правила. Када смо поставили камере на АП, добили смо 12 дописа различитих служби западних сила, ‘а шат ће вам камере’. Па да не бисте лагали око тога шта се догодило а шта не. А нема ни један попис који нам то забарањује. Кршење одредби дијалога, одузимање лиценци, забрана уласака нашим људима, посете утамниченим Србима и долазимо до локалних избора. Када су одржани злочиначки лоповски са унапред припремљеним планом да се разори спсрко становништву. Напустили су институције супротно мом савету али их разуем… Када се одиграо тај чувени демократски чин са излазношћу од 3,4 % креће прогон. Организовали су тамо борделе извукли нарко дилере, па предложили да прихавтимо оставке и учествујемо на изборима. Срби су рекли тешком муком, али ако нас претседник замоли. Отишао сам у Кишињев и саопштио Макрону и Шолцу, али оно су рекли добро и да траже да се поднесе петиција и чим се види да је више од 20% заинтересовано добићете изборе. И то смо урадили. Курти не да изборе. Сад траже референдум и хоће више од 50% а тих људи нема, то је немогуће. Рферендум није крај мука већ почетак. За опозицј је потребно 50% плус један гласач. И пре и после Бањске је око 12% Срба напустило своја огњишта. Гласање путем поште је немогуће због одлуке тзв. Врховног суда из 2019. јер се прихвата само од земаља које су признале независно Косово – рекао Вучић.

Послао је поруку и Црној Гори и Горчевићевој те рекао да их треба бити срамота, због свега што се дешава око КиМ.

Додао је да ће гласање за опозив бити одбачено јер су о томе говорили сви њихови званичници јавно.

– У свим фомираним ИК албански представници у комсији, и на седници ЦИКа је донета одлука да се поставе камере, не би ли снимили сваког Србина који уђе не би ли страдао после. Да се поставе албанске застававе како Србима не би пало на памет да гласају. Са тим списковима уцењују Србе, и то ова 4 нарко дилера, ових најгорих битанги који шмрчу кокаин, ништа друго и не раде – рекао је Вучић.

Председник додаје да је објаснио тежину ситуације око КиМ.

Спреман сам да саслушам све представике политичких странака о томе каква би рекација Србије требала да буде 11. маја, поручио је Вучић.

– Не желим да ограничавам маневарски простор. Добио сам позив од Макрона и та ће посета бити од великог значаја за Србију. Знам да Француска подржава незавииснот Косова али је моје да молим да досадашњу подршку обаставе или се другачије односе. Ја ћу да се борим за нашу Србију. То је само део проблема са којим се суочавамо – рекао је Вучић.

27. априла се очекује да се на дневном реду у Свету Ервопе нађе резолуција о геноциду у Сребреници.

– Један од разлога је да српски народ буде кажњен због слободарксе и независне политике да буде притиснут због КиМ, и да могу да покажу муслиманима широм света, да подршка коју су пружали Израелу, е па ево нашли смо муслимане којима можемо у потпуности да пружимо подршку и опет ће кола да се сломе на нама. Вама је јасно да ће дан после тога изаћи са иницијативом коју смо чули од проф. Грухоњића о томе како творевине зачете на геноциду не могу да постоје алудирајући на РС. Аи РС по Дејтону мора да постоји. Дан после тога ће тражити и ратну оштету од РС што су већ најављивали милион пута. Хоћу да кажем у какву тешку ситуацију Запад жели да доведе нашу земљу. Наше је да недвосмислено кажемо шта се дешава. Реакција Србије о томе, што би могло бити на реду 24. априла, то је тешка ситуација за нас јер ћемо имати запад и значајан број исламских земаља против нас, рећиће да није уперено против никога, одмах ћу вам рећи да лажу. Нема ствари која вас чини поноснијим од тога да суверени и слободарски начин водите двну земљу као што је Србија. Мали смо, све ове силе су против нас, али борићемо се. Морају да скупе две трећине осим ако не буду варали и по том питању, али видећемо – рекао је Вучић.

Подсетио је да ће татика вероватно бити много уздржаних, те да следи много компликована ситуација са минималним изгледима за нас.

– Рачунају да ће имати 27 из ЕУ за. На то ми морамо да имамо 14 других који ће бити против, а не уздржани. Много компликована ситуација, и много је тешко.

Жури им се због Украјине, Појаса Газе и избора у Америци, појаснио је.

– Од европског пута нисмо одустали, али ће нам позиција бити све тежа и компиликованија. Не знам можда ће, нека нова влада добити позив за другачије нешто… Мене су звали? Где мене нађоше, није ми то нико рекао. А то су тебе Ивице обавестили – коментарисао је Вучић.

Председник је упутио и честитку повод надолазећег Ускрса.

Нови подаци

Раст од 5,9%, који је бољи од оног што смо очекивали.

– Верујемо да због ремонта рафинерије ће бити мање у марту… Посебно сам срећан зобг раста индустријске производње који је износио 8,4%, посеббно прерађивачке која је износила преко 10%. Ја сам видео да људи не знају да праивимо акватик цетар. Биће најмодернији уз будимпештански. Биће за све спортове на води све могуће за тренинге, 5000 трибине, и нове које могу да се додају. Имаћемо највећи водени центар… Желимо да будемо и ватерполо и пливачки центар. Око провог маја креће иградња националног стадиона, међу највећима и најлепши. Градићемо и атлеткси центар и 2028. очекујем да допијемо ЕП у атлетици. Много важних ствари ћемо да урадимо. Ниво инвестиција на рекордном нивоу, девизне резерве на нивоу такође. Имали смо тежак сатсанак са гувернерима Народне банке и макроекономски резултати Србије су импресивни, то је био главни утисак и желим да сви чују. Идемо даље на смањење инфлације. На цену нафте не можемо да утичемо, али других проблема немамо. Преко 4 милијарде имамо на рачуну – рекао је Вучић.

Рекао је и да би по питању јавног дуга Србија данас међу најбољима у свету.

Порука председника је да грађани буду једниствени у одбрани интереса, нада се сусрету са Си Ђинпингом, оекује нас Васкршњи сабор који ће Србија и Српска да направе у складу са Дејтоном, 5. и 6. у Србији, донећемо и значајне одлуке за будућност народа.

Питање новинара

О томе да ће опозивиција бојкотовати надолазеће изборе председник је рекао како данас није хтео да говори у унутрашњим стварима те да је позвао људе да се обзиљно опходе узевши у обзир ситуацију наше државе.

– Могао сам да причам о Несторовићу и о његовом неодговорном понашању или о другима али то нисам хтео. Молили су ме да се одрже избори, иако то са законом није имало везе иначе ће ићи на протесте. Па смо их одржали у року када су тражили. Онда су рекли да хоће што пре поновљене, ми смо рекли да нећемо да крадемо нећемо да будемо лопови као неки 2008. када сте преводили оне коју су већ имали потписане коалиционе соразуме на вашу страну. Као што вам нисмо забранили да шетате фо РТС и због тога је убијен Ранко Панић да вас посетим. Онда су рекли немојте да идемо тако брзо на поновљене јер су добили подтаке у којима су видели да су пали. Па онда немојте 28. априла јер тад иду на холидеј. Рекли смо да је потребно да Београд ради, да људи имају бољи превоз да не раде то. Не, не немојте да нам кварите холидеј. Добро ето знамо да увек имају подршку споља, на последњи дан у складу са законом ћемо то да одржимо. Идемо на други јун. Па сад хоће да укину законе да идемо на јесен. Што да чекамо док не добијете истраживања према коме побеђујете… Мисле да је довољно да воде антисрпску политику и да ће добити подршку. Лакше им је да добију недге другде изборе него у Београду. Овде им иде тешко. Нће људи њихов политику у БГ и врло су лимитирани. Сад опет хоће да уцењују и нешто на силу. Е па нећете. То сам вам сто пута рекао. Нико то неће да подржи. Ја их молим да то не раде велику су штету нанели а ништа добро нису добили оним пто су радили у Стразбуру и ко зна где – рекао је Вучић.

 

Подсетио је да су пре 8-9 месеци они били у предности, али да су то све изгубили.

– Што се тиче Новог Сада позивам све да нико никог не напада. Молим да не прете Динку Грухоњићу, све најгоре мислим о његовим изјавама, али ћу свим силама да штитим његов физички интегритет. Срам га било за Динка Шакића. Усташки зликовац који је поклао десетине хиљада Срба. Срам те било за то. То не значи да неко сме да угрожава његов физички интегритет. Оовг професора који је вређао новинарке треба још више да буде срамота. Замислите да ја неком кажем да је ружан и дебео, а ја много леп и згодан – рекао је Вучић.

Потом су се огласили опозициони медији, те је председник поводом њихових питања истакао да ће увид у бирачки списак бити омогућен свима.

– Сматрам себе ветераном српске изборне сцене. Ајде ви мени објасните какве то везе има бирачки списак и како то мислите да можете да украдете када имате контролоре. Како мртав може да гласа? То значи да неко два пута гласа тог дана. Како када има псреј на руци и шт би ишао 10 година робије, како свако ко омета изборни процес, или 15 година робије није важно. За све технике сам чуо, видео, знам како то иде тамо где не постоји бирачки списак али како може у Србији. Сваки дан лупетају и пишу глупости… Ја сам за то и замолићу Владу да сваки дан имају пет великих експерата и опозциионих, а не независних да седе и гледају бирачки списак. Убаци и избаци кога хоћеш. Њихов проблем је што знају да не могу сада да изгубе изборе убедљивије и како ће да објасне то људима – рекао Вучић.

Председник је потом указао да је ус вом првом обраћању после Охрида све јасно објаснио.

– Од првог тренутка смо радили на имплементацији и увек је под број један била ЗСО. Није проблем да кажем да је формирате и пустите српску робу, а ми већ испунили обавезе оз Охридноског споразума они ништа, јер они не желе ништа од тога. Не зато што нисам потписао. То сви и знају. На састанку са кВинтом су рекли да инсистрам на томе, али џаба кад они имају више циљеве да сруше Србију – рекао је Вучић.

Како каже види да ће Французи покушати да промене поглавље 35. како би можда бар нешто могли да учине.

Вучић је рекао да је свакодневно у контакту са Додиком.

– До два и нешто сам ноћас пратио рад НС РС. Ситуација је компликована политички узаврела и кад аговорите о Дејтону и да га Додик крши само бих питао да ли је Додик прекршио члан око имовине или неко други. Само ми то покажите. То је на нивоу овог око бирачког списка. Покажите ми тај члан Дејтона о имовини који је прекршио Додик и РС. То ћу ускоро да питам Шмита и све друге. Само ми покажите где то пише. Немој да ми причате о духу и духобима него у писаној форми где то пише. Знате какве су сад санкције потив РС и колико је то компликовано. Шта ће сад да ради Зора Видовић? Жена чупа косу… неће да им оставе ни једну корепоснендту банку. Јесу криви Додикови унучићи укинули им рачуне и за то им Додик крив. Нисам ја увек сагласан са оним што Додик ради и обрнуто али ада видим како то иде, ја ћу да вас питам шта ћемо да радимо за два месеца. Кад укину све банке… Јер су под сакнцијама, па ће претити да ће увесити и нама ако виде да радимо са њима. Тако великани раде, све мимо права – рекао је Вучић, те поменуо да ће замолкити Додика да води политику миру али и потилику спуштања тензија иако не мислим да имам право на то, али покушаћу из пријатељских побуда.

– Јесте нашли ово око имовине где пише нда не припада РС? Можете да тражите 15 дана… Као и овога “мртвог” што је гласао,. све је лаж – рекао је Вучић.

Председник је потом говорио и о фудбалу.

– Синиша се мучио цео дан и ја који сам главни пе*ер сам се мучио да помогнемо овима који нсиу главни пе*ери. Видћемо донели смо одлуку о помоћи. У Партизану има добра вест, а то је да је држава своје урадила и да смо одобрили 3,2 милиона евра да би могли да шутирају лопту у Европу и први пут је у Партизану прихваћено да наши стручњаци из јавних финансија имају увид у њихово стање и направе даљи план. Колико сам их молио да помогнемо и сад су дозволили и хвала им на томе. Сада су већ на прагу идзарвљења али ће зо бити дуг процес. Дуг је преко 50 милиона евра, за ЦЗВ је мање али и да је ећи био би подношљив. Јасно вам је колико је у ФК Партизан тешка ситуација, али ми знамо како се то ради. Показали смо то у држави. Хвала Богу па је неко пустио стручне људе да им помогне – појаснио је Вучић те додао да се слаже са изјавама тренера Партизана о омладинском делу репрезентације.

– Ако се буду пажљиво и поштено понашали, верујем да хоће онда су на путу оздрављена. Када донесете тешке мере знате да ће ваш клуб, ентитет и држава имати дбре резултате – рекао је Вучић.

Додао је и да нема везе са тим ко за кога навија, те да Пртизан ако шрихвати реформе које ће држава да им релдожи биће веома успешни и сви ће бити задовољни, овако је то само ишло у амбис.

Председник је још једном позвао грађане Србије да чувају нашу земљу те истакао – победиће Србија.

3 коментара

  1. Јелена

    Го-спо-деее!
    Као и увек, преопширно и надасве нејасно! Ко нема претходних знања о политичким проблемима у земљи, не би разумео ни једну једину реч. Толико је несистематизовано и конфузно! Ужас један! И та вечита свађа са неким имагинарним кога позива да му нешто покаже (“где пише то”) и да га покара (“срам те било!”), а сви знамо колико је СЕРВИЛАН пред моћницима који га уцењују због његовог непоколебљивог срљања у ЕУ. А код Охридског споразума ствар и јесте у преседниковом здушном раду на имплементацији – каква имплементација ТАКВОГ споразима! Којим се СВЕ даје само за ЗСО!!!

    Никад наш председник неће научити да говори концизно! А и то може да се научи! Уз мало труда. Показну вежбу би могао да пружи Путин и његови говори!

    Вучићеви одговори на новинарска питања: какви су то неразумљиви одговори НА ПИТАЊА КОЈА НИСУ НИ НАВЕДЕНА, па се и не зна о чему се тачно ради?

  2. Јелена

    И већ једном: МИ НИСМО МАЛИ! Само нам је земља мања у односу на неке друге, а то није исто, председниче!

  3. завршни чин

    Председник Вучић је рекао да је спреман да саслуша све представнике (полтичких странака) о томе каква би реакција Србије требала да буде 11. маја, када се решава (финално) Косово, поручио је Вучић. Слажем се политичке странке (опозиција, треба и нард) објективно-патриотски да искаже свој став о драматичној ситуацији!

    Сада се Вучић сетио пред свршен чин Бриселског споразума: Косово споразумом територијално добило све статусне атрибуте државе!
    Остало је да под снажним притисцима, претнјама, хистеричним наоружаванјем војске Косова од стране Запада и Америке, лансиранјем непознатог војног авиона изнад Валјева као претнја Србији – да Србија
    пожури (11. маја) да у целости имплементира агенду за имплементацију Охридског споразума за наводно “нормализацију односа” са Косовом, а у суштини – за прећутно чланство Косова у Ујединјеним нацијама и свим медјународним организацијама(!).

    Зашто Вучић пре потписиванја Бриселског споразума 2013. године није позвао све политичке организације и релевантне факторе и градјане (конкретно народни референдум) – да се одбаци Бриселски споразум којим је Косово добило све стстусне атрибуте албанске муслиманске државе (примопредаја територије), нити је Бриселски споразум доставио Народној скупштини на јавну дебату-расправу – да види народ шта пише, о чему се ради, него је на перфидан начин склонјен од јавности и искривлјено тумачен да се Срби не досете. То је највећа победа у смислу предаје КиМ! Да не дужим далје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *