НАТО је пре 25 година вратио рат на тло Eвропе

ДА СЕ ПАМТИ


Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Обележавање годишњице оружане агресије НАТО-а на СР Југославију за Србију и српски народ има меморијални карактер – да се памте велике људске жртве, патње народа, задивљујућа храброст, патриотизам и спремност бранилаца отаџбине, јединство народа, бранилаца и државног руководства како се тако нешто никада не би поновило, ни нама нити било коме

За присуство Међународној конференцији до сада се пријавило више од 150 гостију из иностранства, осведочених пријатеља Србије и српског народа међу којима су научници, уметници, дипломате, истраживачи међународних односа, филозофи, филмски аутори, војни стручњаци и други угледни ствараоци. Да поменемо само неке: Палаб Сенгупта, Индија, председник Светског савета за мир; Сергеј Бабурин, академик, Русија; Јелена Гускова, академик, Русија; Тао Тао, заменик генералног секретара CPAPD, Кина; Мишел Чосудовски, професор Универзитета у Отави, Канада, аутор књига „Глобализација рата“, „Агресија НАТО на Југославију“; Танасис Пафилис, Грчка, ГС Светског савета за мир, посланик ЕП; Волфганг Ефенбергер, историчар, Немачка, аутор књиге „Повратак хазардера“; Жак Огар, Француска, аутор књиге „Европа је умрла у Приштини“; Јан Оберг, професор међународних односа, Шведска; Џин Тоши Висконти Маразани, књижевница, Италија, као и многи други.
Нестраначка, непрофитна добровољна удружења Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије, Удружење Фонд дијаспора за матицу и Удружење ветерана војно обавештајне службе организују обележавање 25. годишњице оружане агресије НАТО-а на СР Југославију која је почела 24. марта 1999. Обележавање ове годишњице за Србију и српски народ има меморијални карактер – да се памте велике људске жртве, патње народа, задивљујућа храброст, патриотизам и спремност бранилаца отаџбине, јединство народа, бранилаца и државног руководства како се тако нешто никада не би поновило, ни нама нити било коме. Током агресије страдало је око 4.000 људи међу којима је било 98 деце, а рањено око 12.000 грађана. Више од две трећине страдалих и рањених били су цивили. Тек треба утврдити колико је људи изгубило животе од одложених дејстава забрањених оружја и примењених метода као што су пројектили са осиромашеним уранијумом, отровна гасна једињења настала бомбардовањем рафинерија, хемијских фабрика и електропостројења, касетне бомбе и друга употребљена средства. Штета од ратних разарања процењена је на 100 милијарди долара.
За Европу и свет то је подсећање да је НАТО пре 25 година нападом на СР Југославију вратио рат на тло Европе начинивши преседан који ће након тога поновити много пута на другим континентима. Да је то био злочин против мира и човечности извршен кршењем Повеље ОУН и неприкосновености СБ УН, Завршног документа ОЕБС-а из Хелсинкија од 1975. и многих других општеобавезујућих међународних конвенција и норми међународног права. Био је то најразорнији ударац на европски и светски систем безбедности успостављен на резултатима Другог светског рата и отварање Пандорине кутије чије су несагледиве последице и данас пред нашим очима.
Програмом обележавања ове тужне годишњице предвиђено је одржавање дводневне међународне конференције са темом „Од агресије до новог праведнијег светског поретка“ (22–23. марта 2024) у Дому Војске Србије.

Од 22. до 24. марта у Југословенској кинотеци одржаће се међународна смотра документарног филма о агресији НАТО-а са остварењима аутора из Србије, Чешке, Немачке и Италије. Југословенска кинотека биће и место одржавања изложбе фотографија најпознатијих архитектонских остварења са фотографијама пре и после агресије. Међународни меморијални атлетски маратон, са атлетичарима из Србије и више европских земаља, стартоваће 24. марта ујутру, са платоа Храма Светог Саве а циљ маратона је Српско ратничко гробље Зејтинлик, код Солуна, Грчка. На тој траси атлетичари ће застајати и полагати цвеће код споменика жртава агресије и бораца палих у балканским ратовима и два светска рата. Истог дана домаће и стране делегације и појединци полагаће цвеће код споменика деци жртвама агресије у парку Ташмајдан (11 сати) и код споменика „Вечна ватра“, у Парку пријатељства, Ушће, Нови Београд (у 12 сати).

2 коментара

  1. Хоће ли “српски” медији пренети да се то догађа и шта ће се тамо изнети , јер “репрезентативна” светска јавност наравно да неће ? То дугујемо бар радницима РТС који су животом платили то што су светом ширили истину о злочиначкој агресији .

  2. Јелена

    Па, драго Уредништво Печата,
    Омогућите читаоцима да гласају “ЗА” или “ПРОТИВ”! То сад није могуће – место за гласње не реагује! Зашто? Јер ово није први пут да је гласање НЕМОГУЋЕ. Проверите!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *