МАЂАРСКЕ ТРУПЕ СПРЕМНЕ ЗА ЧАД: Афричка и европска држава се зближавају у региону Сахела, главни официр за везу Орбанов син

МАЂАРСКА би ускоро могла да пошаље 200 војника у Чад, пошто је договор двеју земаља направљен јесенас.

Циљ ове врсте сарадње Будимпеште и Нџамене је, како наводе медији, спречавање прилива избеглица, а важну улогу у мисији имао би син мађарског премијера Виктора Орбана, Гаспар, војни официр који је дипломирао на војној академији Сандхерст у Великој Британији.

Афрички регион Сахела, коме припада и Чад, минулих година претрпео је буран период, када су војне хунте преузеле власт у Малију, Буркини Фасо, Гвинеји, Судану и Нигеру, а Чад постао дом за избеглице из суседних земаља, нарочио из Судана. О томе је пре неколико месеци говорио и мађарски министар одбране Кристоф Салај-Бобровнички, похваливши Чад као “једину стабилну државу у региону”.

 Ако и Чад постане нестабилан, могли бисмо да видимо још стотине милиона миграната како крећу ка Европи – рекао је он.

Како су војне хунте, после раскида са бившом колонијалном силом, Француском, прекинуле везе са Западом, више су се приклонили Русији. Брисел се љути што мађарски премијер Орбан, за разлику од осталих чланица ЕУ, гаји ближе односе са Москвом.

– Чад је болна тачка за ЕУ, јер је земља, важна за Централну Африку, окружена суседима у којима се Русија шири – коментарише за Дојче веле Улф Лесинг из немачке Фондације “Конрад Аденауер” задужен за регион Сахела.

Прелазни председник Чада Махамат Идрис Деби, који је на власти од 2021, у добрим је односима са Западом, али је недавно био у Москви, где се састао са шефом Кремља Владимиром Путином, који му је честитао на стабилизацији земље.

Сарадњу Будимпеште и Нџамене с посебном пажњом прати и Француска, чији је Чад остао једини савезник у окружењу пошто су се против ње окренуле војне хутне у државама Сахела. Француска, иначе, овде има више од 1.000 војника. Париз, наводно, жели да верује да ће ова мисија допринети стабилизацији земље у сарадњи са француским снагама, упркос Орбановим везама са Русијом.

Орбан ниједном у јавности није говорио да ће његов син Гаспар бити официр за везу у Чаду, али је најава његовог ангажовања изазвала велику пажњу.

– Гаспар Орбан је војни официр, висококвалификован и иде тамо где му се нареди. Ја сам га одредио за официра за везу, он је на дужности. У Мађарској војници слушају наређења. Због своје посебне обуке, правног знања и језичких вештина, Орбан је активно укључен у припрему мисије у Чаду, сарађујући са другим војним и цивилним лидерима – рекао је недавно шеф мађарског ресора одбране.

А.Војиновић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *